Pagal pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) taisykles, sportininkai atsitiktine tvarka turi būti tikrinami net ir tada, kai tik treniruojasi ir nedalyvauja varžybose.

Po tokio R. A. Shirley pareiškimo savo šalyje ji buvo išvadinta „išdavike“ ir „šiek tiek išprotėjusia“ – JADCO pirmininko Herberto Elliotto žodžiais, tačiau WADA pranešė, kad „reikšminga pertrauka buvo padaryta“ ir pradėjo „specialų“ tyrimą.

„Petrauka buvo. Atleiskite man, jei suklysiu pasakydamas tikslų mėnesių skaičių – penkių arba šešių. Tai prasidėjo nuo 2012 metų pradžios. Tuo metu nebuvo vykdoma efektyvi antidopingo programa“, – naujienų agentūrai AP teigė WADA generalinis direktorius Davidas Howmanas.

„Nebuvo testų. Galbūt buvo atlikti vienas ar du testai, tačiau tai – viskas. Žinoma, kad mes dėl to esame susirūpinę. Pradėjome specialų tyrimą. Jamaika yra viena iš svarbiausių šalių, ji – mūsų radare“, – pridūrė vienas WADA vadovų.

Tarp prieš Londono olimpines žaidynes netikrintų sportininkų buvo ir tris aukso medalius vėliau iškovojęs garsusis Usainas Boltas, kiti sprinteriai – Shelly-Ann Fraser-Pryce (aukso ir du sidabro), Yohanas Blake‘as (aukso ir du sidabro medaliai).