Siūlo žvejams palikti 50 kv. m

Kaunietis Valdemaras pasakoja, kad žvejai legaliai automobilį gali pasistatyti tik Grabutiškėse. Ten yra normali automobilių stovėjimo aikštelė. Visur kitur, kadangi teritorija priklauso Kauno marių regioniniam parkui, aikštelių nė kvapo.

„Dar galima iš bėdos važiuoti keliuku, bet jeigu automobilį palieki krante, jie visi yra apžėlę. Net jeigu mašiną pastatai toliau nuo vandens, ji vis tiek stovi ant žolės. Tokia situacija išėjo Kapitoniškėse. Ten susistatėme automobilius, o Kaišiadorių gamtosaugininkai atvažiavo ir sako – „vyručiai, jūs ant miško paklotės stovite“. Pagal įstatymą – jie teisūs, bet kur tuos automobilius tada palikti, jei niekur nėra tokios vietos?“ - retoriškai klausė žvejas.

Jis siūlo šią problemą išspręsti gana paprastai – žvejams palikti bent 50 kvadratinių metrų paženklintą plotas, kur jie galėtų palikti savo transporto priemones ir nesibaimintų baudų.
N. Eidukaitienė
Žvejai eina į užkampes vietas, kur aikštelių tikrai nėra. Jie gali pasistatyti automobilį poilsiavietėje ir žygiuoti tuos kilometrus. Jeigu kas kilometrą aplink marias įrengsime aikšteles... tokių dalykų neįsivaizduoju.

„Priešingu atveju, kur tik besustoji, gamtosaugininkai atvažiuoja ir visiems aktus sudeda ir darbas baigtas. Jie elgiasi pagal įstatymą, bet neužtenka tik baudas padidinti, reikia pradėti daryti tvarką. Reikia gi žvejams kažkokio privažiavimo“, - dėstė Valdemaras.

Vyras džiaugiasi, kad Kauno marios buvo įžuvintos, kad dirbama žvejų labui, tačiau apmaudu, kad galvojant apie žuvis ir žvejybą, nuošalyje paliekamas toks svarbus niuansas – kur dėti automobilį, juo atvykus pažvejoti.

„Vis tiek atvažiuoji su valtimi ir nori nenori turi įstatymą pažeisti, juk valties, kad ir 50 metrų nusivilkti negalime. Vis tiek važiuojame prie vandens ir valtį ant kranto dedame“, - sako kaunietis.

Baudžia tuos, kurie meškerę nori išmesti pro automobilio langą

Kaišiadorių rajono agentūros vedėjas Eugenijus Šulskis GRYNAS.lt teigė, kad ši situacija yra susiklosčiusi dėl to, kad Kauno marios patenka į Kauno marių regioninį parką.

„Kauno marių regioninio parko nuostatose draudžiama važinėti automobiliu palei vandens telkinį. Mes darome išimtį, kad toliau nuo vandens esančioje salytėje leidžiame statyti. Pagal kelių eismo taisykles automobilius galima statyti tik ant specialiai įrengtos aikštelės, bet jos ten nėra“, - apie situaciją Kapitoniškėse kalbėjo aplinkosaugininkas.

Tiesa, jis pabrėžė, kad su automobilių statymo problema susiduriama ne tik ties Kapitoniškėmis: „Daug kur tų aikštelių nėra. Mes prašome žvejų, kad automobilius statytų daugiau kaip 50 metrų nuo vandens. Tuos, kurie palieka toliau, nebaudžiame, bet kur palieka nachališkai visai prie pat vandens – tokius piktybiškai besielgiančius baudžiame. Vieni pastato toliau, atsineša meškeres ir žvejoja, o kiti nori meškerę išmesti beveik per mašinos langą“, - aiškino E. Šulskis.

Gamtosaugininko teigimu, Kapitoniškėse yra ir pilkapių, ant jų drąsūs vairuotojai taip pat nesigėdija palikti savo automobilių. Tokio elgesio, jo teigimu, toleruoti negalima.

Kapitoniškėse įrengti aikštelės – nėra galimybių

Kauno marių regioninio parko direktorė Nijolė Eidukaitienė GRYNAS.lt paaiškino, kad palei Kauno marias stovėjimo aikštelės automobiliams yra įrengtos prie poilsiaviečių, o žvejai žvejoja ten, kur nėra insfrastruktūros. Dėl to ir susidaro tokia situacija.

„Aplink visas marias įrengti ir viską pastatyti – be šansų. Žvejai eina į užkampes vietas, kur aikštelių tikrai nėra. Jie gali pasistatyti automobilį poilsiavietėje ir žygiuoti tuos kilometrus. Jeigu kas kilometrą aplink marias įrengsime aikšteles... tokių dalykų neįsivaizduoju“, - sakė N. Eidukaitienė.

Kauno žvejas Valdemaras

Tokia situacija išėjo Kapitoniškėse. Ten susistatėme automobilius, o Kaišiadorių gamtosaugininkai atvažiavo ir sako – „vyručiai, jūs ant miško paklotės stovite“. Pagal įstatymą – jie teisūs, bet kur tuos automobilius tada palikti, jei niekur nėra tokios vietos.

Direktorė paaiškino ir situaciją ties Kapitoniškėmis. Ten, gamtosaugininkės teigimu, yra privačios žemės, todėl valstybinės institucijos neturi galios.

„Dar reikia džiaugtis, kad aplink Kauno marias, kur yra valstybiniai miškai, turime poilsiavietes, o kur yra privačios žemės – nieko padaryti negalime. Lietuva yra tokia valstybė, kuri nesirūpina nei žvejais, nei mumis visais – svarbu žemes atiduoti. Kapitoniškėse nėra valstybinio miško, taigi ten žmonėms atiduotos žemės iki pat vandens. Prie Dzūkijos ežerų jau seniai privažiuoti negalime, o dėl Kauno marių dar reikia džiaugtis, kad jos turi nemažai valstybinio miško. Todėl sakyčiau, kad privažiavimo problema dar tikrai nėra didelė. Aš kai važiuoju prie Dzūkijos ežerų, lieka viena vietelė, kur nėra parašyta, kad tai privati valda“, - sakė N. Eidukaitienė.