Kaip rašo „New Europe“, sandorio, kurį spalio 9 d. pasirašė Kinijos liaudies bankas ir Europos Centrinis Bankas, tikslas – dvišalės prekybos rėmimas bei finansinio stabilumo apsauga.

Sutartis sudaryta trejiems metams bei gali būti pratęsta abiejų pusių sutarimu.

„Naujasis susitarimas suteiks daugiau likvidumo juanio rinkai euro zonoje, paskatins Kinijos nacionalinės valiutos naudojimą užsienio valstybėse bei padės palengvinti prekybą ir investavimą“, - teigiama pranešime.

Kinija jau yra pasirašiusi valiutos mainų sutartis, kurių bendra suma – 350 mlrd. eurų (1,2 trln. litų), su 22 šalimis ir regionais tam, kad būtų skatinama juanio apyvarta.

Sutartis su ES pažymi, kad Kinija linkusi pasirašyti valiutos mainų sutartis su išsivysčiusiomis valstybėmis labiau nei su kaimyninėmis besivystančiomis šalimis.

Rugsėjo mėn. juanio vertė išaugo devintadaliu, o kasdieniai šios valiutos pardavimai padidėjo daugiau nei tris kartus ir pasiekė 120 mlrd. JAV dolerių (daugiau nei 414 mlrd. litų) nuo 34 mlrd. JAV dolerių (daugiau nei 117 mlrd. litų) prieš tris metus, kai ši valiuta užėmė 17 vietą aktyviausiai parduodamų valiutų sąraše.

Šis sandoris padidins atsiskaitymą juaniais, kas sumažins priklausomybę nuo JAV dolerio, o tai, ekspertų teigimu, apribos riziką, keliamą galimo JAV finansinių įsipareigojimų nevykdymo.