ATPK numato, kad "sistemingas raginimas arba kurstymas žodžiu, raštu arba kitokiu būdu Lietuvos piliečius emigruoti į užsienį" užtraukia 1-2 tūkst. litų baudą.

Liberalai Remigijus Šimašius bei Petras Auštrevičius siūlė braukti šią nuostatą, argumentuodami, kad ši norma praktikoje neveikia, bet vis tiek netiesiogiai riboja asmenų teises ir laisves.

Tačiau Seimas atmetė siūlymą už liberalų projektą balsavus 10, prieš buvus 14 ir susilaikius 51 parlamentarui.

Atsakomybė už raginimą emigruoti į ATPK buvo įrašyta 1992 metais.

Ją išbraukti siūlę Seimo nariai pažymėjo, kad nors minėta bauda nė karto nebuvo taikyta teisminėje praktikoje, bet įstatymo normos ignoruoti negalima, o teoriškai net pasakojimas apie gerą gyvenimą užsienyje gali būti traktuojamas kaip raginimas ar kurstymas emigruoti.

Parlamentarai pažymi, kad laisvas asmenų judėjimas yra viena iš kertinių Europos Sąjungos laisvių, sudarančių Europos bendrosios rinkos pagrindą. "Ši teisė ne tik suteikia galimybę laisvai keliauti ES teritorijoje, bet ir studijuoti, ieškoti darbo, dirbti savarankiškai ar samdomąjį darbą", - teigia pataisos iniciatoriai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (404)