Minėjimo iniciatorius istorijos mokytojas Rolandas Tamošaitis sako, kad taip siekiama patirti, kiek jėgų reikėjo to meto lėktuvu perskristi Atlantą: „Norime suprasti, kaip jie jautėsi, koks buvo nuovargis, kokia būklė kūno, raumenų. Darius ir Girėnas skrido dviese, tai vienas iš jų galėjo snūdurioti, miegoti. Tai vienam iš dviejų vaikų leidžiama pasnausti, bet tik vienam iš suolo.“

28 gimnazistai, išrinkti dalyvauti projekte sako, kad gal ir neteks snūduriuoti, mat visą laiką vyks pokalbiai, paskaitos apie aviaciją, istoriją, bus rodomi filmai.

Lietuvių Stepono Dariaus ir Stasio Girėno pilotuojamas lėktuvas 1933 m. sėkmingai pakilęs Amerikoje ir perskridęs Atlanto vandenyną sudužo iki Lietuvos likus keliems šimtams kilometrų. Iki šiol nėra paaiškinimo, kodėl įvyko katastrofa. Skrydis reikšmingas ne vien Lietuvai, Pasaulio aviacijos istorijoje Dariaus ir Girėno skrydis svarbus tuo, kad nenusileidęs išbuvo ore 37 val. 11 minučių. Prieš 80 metų tai buvo antrasis panašus skrydis be nusileidimo pasaulyje.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)