Dalis parlamentarų piktinosi, kad nubausti gali būti alkoholio negėrę, bet suvalgę tam tikrų produktų asmenys.

Larisa Dmitrijeva
„Turime vis dėlto savo jaunimą pratinti prie blaivaus gyvenimo. Siūlome nustatyti pradedantiesiems vairuotojams, kurie yra didžiausia rizikos grupė, kad būtų taikoma 0,01 promilės norma. Taip pat ir autobusų vairuotojams, kurie veža daugiau negu devynis asmenis, taksistams, motociklininkams ir didesnių nei 3,5 tonos mašinų vairuotojams“, - sakė viena iš projekto autorių, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Larisa Dmitrijeva.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų projektą, transporto priemonių, kurių maksimali leidžiama masė didesnė negu 3,5 t arba turinčių daugiau kaip devynias sėdimas vietas, taksi automobilių ir motociklų vairavimas, vairuotojams esant neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo (girtumo) laipsnis (nuo 0,01 promilės iki 0,4 promilės), užtrauktų baudą nuo 500 iki 1 tūkst. litų.

Kodeksą taip pat siūloma papildyti pastaba, kad nustatant alkoholio koncentraciją biologinėse organizmo terpėse (iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose), neįskaitoma alkoholio matuoklio paklaida. Tuo atveju, jeigu į eismo įvykio vietą kviečiama policija, turi būti tikrinamas visų vairuotojų, kurie galimai susiję su eismo įvykiu, blaivumas.

Šiuo metu įstatymai eiliniams vairuotojams leidžia sėsti už vairo, jei alkoholio koncentracija kraujyje yra ne didesnė nei 0,4 promilės.

Pradedantiesiems, taip pat sunkesnių nei 3,5 tonos transporto priemonių arba kurios turi daugiau kaip 9 sėdimas vietas, taksi automobilių ir motociklų vairuotojams reikalavimai griežtesni. Jie laikomi neblaiviais, kai alkoholio koncentracija yra 0,2 promilės.

Anot L.Dmitrijevos, jos pataisai pritarė trys ministerijos ir Vyriausybė.

Autorė atmetė nuogąstavimus, kad kai kurie produktai gali duoti natūralią alkoholio koncentraciją.

„Vienos televizijos žurnalistai padarė eksperimentą su kefyru, duona, alkoholiu, ir pripažino, kad tai yra mitas, kad yra 0,0 promilės, neduoda tokios reakcijos. Jeigu jūs norite, kolegos, šiandien atnešiau matuoklį, poilsio kambary stovi ir kefyras, ir duona, ir obuoliai, valokardinas. Jeigu norite pamatuoti, ar iš tikrųjų taip yra, ar mes komisijoje kažką sumanėme ir norime apgauti, tai tikrai nėra taip“, - aiškino Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė.

Ji pabrėžė, kad jeigu ši pataisa padės išsaugoti bent vieną gyvybę, tai jau daug.

L.Dmitrijevos teiginius savo pavyzdžiu bandė paneigti opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rokas Žilinskas.

Rokas Žilinskas
„Ką tik pasimatavau girtumą kolegės pasiūlytu alkoholio tikrintuvu, jis man parodė 0,18 promilės, tai yra 18 kartų daugiau negu siūloma žemutinė riba. Nors galiu ranką prie širdies pridėjęs pasakyti, kad po penkių dienų bus lygiai dešimt mėnesių, kai aš burnoj neturėjau ne tik alkoholio, bet nesu valgęs net torto su likeriu“, - tvirtino parlamentaras.

Jis taip pat prisiminė jaunystėje nutikusį incidentą, kai po kramtomosios gumos alkoholio tikrintuvas parodė alkoholio koncentraciją.

„Kai dar buvau toks jaunas, į kokius žmones orientuojama ši pataisa, ir nebuvau dar linkęs į taurelę, mane sustabdė policija ir paprašė pasitikrinti girtumą. Aš buvau sukramtęs vaikiškos bananinės kramtomosios gumos ir burnoj jaučiau lengvą acetono prieskonį. Manęs paklausė, ar vartojau alkoholio, atsakiau, kad ne. Bet alkoholio tikrintuvas parodė 0,01 - jūsų siūloma žemutinė riba. Kaltas aš nelikau, nes nenusižengiau įstatymo normoms, bet viešai buvau išvadintas melagiu“, - pasakojo R.Žilinskas.

Toliau projektai bus svarstomi Seimo komitetuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)