29-erių metų vadybininkas Dominykas peršąla kelis kartus per metus. Nuo šios vasaros jis jau buvo peršalęs tris kartus. Dviem atvejais vyras kaltino oro kondicionierius: esą nenormalu, kad patalpoje jautiesi lyg šaldytuve, o lauke tvoskia karštis.

Trečią kartą vyras peršalo rudenį atvėsus orams. „Manau, kad jei mano imuninė sistema būtų stipresnė, neperšalčiau nei šiaip, nei nuo kondicionierių. O dabar vaistams išleidžiu šimtus litų per metus. Net jei reikia nusipirkti paprasčiausio sirupo nuo kosulio ar čiulpiamų tablečių nuo gerklės skausmo, tai jau kainuoja kelias dešimtis litų. O kur dar natūralios priemonės – arbatos, citrina, medus“, – dėsto pašnekovas.

Dominykas vengia vitaminų kompleksų, į kuriuos pridėta daugybė vitaminų, provitaminų ir mineralinių medžiagų. Jis stengiasi vartoti tik vitaminą C ir žuvies taukus. Tai pigiausi vaistinėse parduodami preparatai. Iš natūralių vitaminų šaltinių Dominykas vartoja putinų uogas ir svarainius. Tai jam ne kartą rekomendavo gydytoja.

„Manau, žmogui visiškai pakanka sveikos mitybos ir sporto. Deja, mano mityba toli gražu nėra iš idealių, sportuoju irgi nereguliariai. Ir gydytoja visuomet rekomenduoja sveiką mitybą, sportą ir grūdinimąsi. Žinau, kad mano imunitetą silpnina rūkymas, tačiau atsikratyti šio žalingo įpročio ne taip paprasta“, – prisipažįsta Dominykas.

Per daugelį metų vilnietis suprato: susirgus reikia iki galo išsigydyti, nevengti nedarbingumo pažymėjimo ir išsigulėti. Priešingu atveju, sako jis, tik „apsveikstama“, o jau po kelių savaičių atkrentama.

Dominykas siūlo savo receptą nuo ligų: nuolat judėti, pavyzdžiui, pėsčiomis eiti į darbą, per dieną suvalgyti bent vieną salotų lėkštę, o reikalui esant gerti vaistinėse parduodamus vitaminus.

Gydytoja: reikia grūdintis, tinkamai maitintis, ilsėtis

„Yra žinoma per 100 peršalimo ligas sukeliančių virusų, kiekvieną kartą persirgus tam tikra virusine infekcija, kai kuriais atvejais susidaro nuolatinis imunitetas, kai kuriais atvejais gali vėl susirgti tuo pačiu virusu. Čia priklauso ne tik nuo viruso, bet ir nuo žmogaus organizmo imuninės sistemos – kieno imuninė sistema silpnesnė, tas ir serga dažniau“, – sako Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja R. Žemaitienė.

Pasak R. Žemaitienės, imuninei sistemai įtakos turi genetika, mityba, fizinis aktyvumas, patiriamas stresas, pervargimas, organizmo perkaitinimas ar sušalimas. „Yra žmonų, kad jei tik būna koks kontaktas su sergančiu žmogumi, žiūrėk, jis irgi pradeda sloguoti, kosėti, čiaudėti, temperatūra pakyla. Toks žmogus turi silpną imunitetą“, – aiškina gydytoja.

R. Žemaitienės teigimu, norėdami išvengti susirgimų, pirmiausia turime vengti kontaktų su sergančiais. Jei to išvengti nepavyksta, svarbu dažnai plauti rankas, rankomis neliesti veido, akių: jei lieti daiktus, ant kurių yra viruso sukėlėjų, didelė tikimybė, kad palietęs veidą, akis, užsikrėsi virusu.

Jei šalyje didelis sergamumas peršalimo ligomis, tuo laikotarpiu reikia vengti lankytis žmonių susibūrimo vietose.

„Imunitetą geriausia stiprinti grūdinantis, bet tai turi trukti ne savaitę ar dvi – tai turi būti žmogaus gyvenimo būdas, jis pirmiausia turi pailsėti, išsimiegoti, valgyti ne kartą per dieną, o bent tris tuo pačiu metu. Yra daug elementarių taisyklių, kurių kasdieniame gyvenime retai laikomės“, – sako šeimos gydytoja.

Šalia išvardytų dalykų galima vartoti maisto papildus. Tačiau, pastebi R. Žemaitienė, universalių papildų ir vaistų tikrai nėra.

Išaugusį sergamumą peršalimo ligomis gydytojai pajaučia beveik kiekvieną rugsėjį. Pirmieji neatsilaiko į darželius grįžę vaikai. Jie serga dėl didelio temperatūrų svyravimo. Sergamumas padidėja ir pavasarį. Tai nulemia orų pasikeitimas, nusilpimas po žiemos, saulės trūkumas.