Daugybės kraupių nusikaltimų atskleidimo istorijos pradžia buvo gana įprasta, gal tik nemaloni policijai, nes 2011 m. gruodžio pradžioje į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi pilietis dėl prieš jį įvykdytų policijos pareigūnų nusikalstamų veiksmų.

Dėl plėšimo ir turto prievartavimo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyboje (ONTV) buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pradėjus tyrimą pareigūnus šokiravo gaunama informacija, nes ją išanalizavus ir patikrinus paaiškėjo, kad nusikaltimus įvykdė įžūli gauja, apsimetanti policijos pareigūnais.

ONTV 2-ojo skyriaus pareigūnai, vadovaujami patyrusio viršininko, apimti profesinio azarto, labai kruopščiai pradėjo kaupti ir analizuoti gaunamą informaciją. Pareigūnų darbas buvo organizuojamas taip, kad būtų laiku vykdomos visos reikiamos priemonės ir nuolat gaunama informacija apie įvykių eigą. Tai padaryti nebuvo lengva, o gaunama informacija pateikdavo vis naujų staigmenų, plėtėsi nusikaltimuose dalyvaujančių asmenų ratas, aiškėjo, kad rengiamasi kraupiam nusikaltimui.

Išgelbėtas verslininkas dėkodamas nesulaikė ašarų

Paaiškėjus, kad nusikalstamo susivienijimo nariai ketina pagrobti vienos Vilniaus įmonės vadovą, pareigūnai iškėlė sau uždavinį žūtbūt užkirsti kelią nusikaltimui ir išgelbėti gyvybę žmogaus, kuris net neįtarė tapęs nusikaltėlių taikiniu. Dieną naktį buvo sekamas kiekvienas įtariamųjų žingsnis, analizuojami jų veiksmai. Buvo sudarytas veiksmų planas, į pagalbą pasitelkti kiti padaliniai ir 2012 m. sausio 25 d. apie 21 val. nusikalstamam susivienijimui buvo suduotas smūgis – sėkmingai įvykdyta sulaikymo operacija: sulaikyti 8 įtariamieji, pas kuriuos rasti daiktai bylojo apie pasirengimą vykdyti nusikaltimą. Gauja ketino pagrobti žinomos bendrovės savininką, prievartauti turtą, o paskui nužudyti.

Išgelbėtas vyriškis neslėpė emocijų – su ašaromis akyse pasakojo pareigūnams, kad jaučiasi tarsi gimęs iš naujo, dėkojo ir stebėjosi - niekada nemanęs, kad pareigūnai gali taip gerai dirbti. Tokios atomazgos nesitikėjo ir įtariamieji – po sulaikymų jautėsi suglumę ir išsigandę.

Dėka sumanaus ir nuoseklaus pareigūnų pasirengiamojo darbo ir profesionaliai bei ryžtingai atliktų veiksmų tikslas buvo pasiektas, išgelbėtas žmogus ir jo turtas, užkirstas kelias kitiems panašiems nusikaltimams, kuriuos jau buvo suplanavę gaujos nariai (planuota pagrobti aukso dirbinių supirkėją, valiutos keitėją, siuvyklos savininką, fejerverkais prekiaujančios bendrovės vadovą).

Po sulaikymo buvo skubiai atliekamos kratos įtariamųjų namuose, automobiliuose, renkami kiti įrodymai, todėl be poilsio teko darbuotis kelias paras. Atliktos kratos dar kartą patvirtino turimą informaciją ir nusikaltėlių ketinimus – buvo surasta šaunamųjų ginklų ir sprogstamųjų medžiagų, narkotikų, ryšio priemonių, policijos uniforma, liemenės su užrašu „Aras“, įvairių kitokių reikmenų nusikaltimams vykdyti.

Gaujai vadovavo „smaugliai“

Atliekant tolesnius ikiteisminio tyrimo veiksmus, paaiškėjo, kad gauja įvykdė daug nusikaltimų, prisistatydama policijos pareigūnais. Nusikalstamą susivienijimą sunkiems ir labai sunkiems nusikaltimams vykdyti organizavo Vilniaus organizuotos nusikalstamos grupuotės „Udavy“ („Smaugliai“) lyderiai Jaroslavas Vedrickis ir Ričardas Simonaitis, kurie įtraukdavo į nusikalstamą susivienijimą vis naujus narius, aprūpindavo juos ginklais, sprogstamosiomis medžiagomis, ryšio ir kitomis, reikalingomis nusikaltimams vykdyti, priemonėmis.

Gaujos nariai palaikė glaudžius ir ilgalaikius tarpusavio ryšius, veikė pasiskirstę vaidmenimis. Abu lyderiai vadovavo šio nusikalstamo susivienijimo veiklai, koordinavo jo narių veiksmus, prižiūrėjo vidinių elgesio taisyklių ir drausmės laikymąsi, paskirstė nusikalstamo susivienijimo nariams vaidmenis, rengė nusikalstamos veiklos planus, rinko informaciją ir sistemino ją, rūpinosi ginklų, sprogstamųjų medžiagų, transporto, ryšio ir kitokių techninių priemonių įgijimu, saugojimu ir pan.

Sulaikymo operacijos metu vienas iš lyderių, J. Vedrickis spėjo pabėgti ir pasislėpti, todėl nedelsiant buvo paskelbta jo paieška. Įtariant, kad jis gali būti pasislėpęs užsienyje, buvo gautas Europos arešto orderis. Tai labai apsunkino pareigūnų darbą, tačiau intensyviai atliekant visus įmanomus veiksmus, ištisomis paromis budint pasalose, vieną naktį pavyko sulaikyti ir J. Vedrickį. 

Sistemingai dirbant toliau, 2012 m. rugsėjo 12-osios rytą nusikalstamam susivienijimui buvo suduotas antras smūgis – sulaikyta dar šešių asmenų grupė, įvykdžiusi plėšimus ir daug vagysčių iš gyvenamųjų namų ir butų. Atlikę kratas jų ir jų bendrininkų, vogtų daiktų supirkėjų, gyvenamosiose vietose, pareigūnai surado labai daug įvairių aukso ir sidabro dirbinių, papuošalų, buitinės technikos, šaunamųjų ginklų. 

63 tomų byla

Atliekant tyrimą, paaiškėjo, kad nusikalstamo susivienijimo nariai dar nuo 2007 metų iki sulaikymo darė įvairius nusikaltimus: vagystes, plėšimus, turto prievartavimus, turto sunaikinimus, pelnėsi iš prostitucijos. Dėl to įvairiuose Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato padaliniuose buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, tačiau, nenustačius nusikaltimus padariusių asmenų, tyrimai buvo sustabdyti. Sulaikius dar daugiau asmenų ir nustačius nusikaltimų vykdytojus, situacija pasikeitė - tyrimų medžiagos buvo persiųstos Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ONTV prijungti prie atliekamo ikiteisminio tyrimo.

2013 metų liepos 16 d. tyrimas buvo baigtas, 63 tomų byla dėl 112 nusikaltimų (vagysčių, plėšimų, turto sunaikinimo ar sugadinimo, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo ar realizavimo, turto prievartavimo, nusikalstamo susivienijimo, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis, ar sprogstamosiomis medžiagomis ir kt.), kurias keletą metų Vilniuje ir jo apylinkėse vykdė gerai organizuota nusikalstama grupuotė (29 įtariamieji), perduota teismui.

Šių daugybės sunkių ir labai sunkių nusikaltimų atskleidimo ir tyrimo sėkmę lėmė pirminės informacijos įvertinimas, labai operatyvus reagavimas ir nepertraukiami veiksmai, panaudota unikali kriminalinės žvalgybos taktika, visa policijos veikloje naudojamų būdų visuma, profesionaliai paskirstytos užduotys, geras komandinis darbas ir policijos padalinių bendradarbiavimas, nestandartiniai sprendimai, pareigūnų ištvermė, ryžtas ir pasiaukojimas vardan kilnaus tikslo.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint Kriminalinės policijos dieną.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)