„Labai fainas tūsas“

Šiemetinis madų festivalis iš tiesų buvo įspūdingas savo mastu ir kokybe. „Mados infekcija“ užvaldė ne tik visą Šiuolaikinio meno centrą – mados dvelksmas ir renginio klegesys užliejo visą Vilniaus Senamiestį. Tris dienas trukęs renginys buvo tarsi mados, muzikos, audiovizualinio meno ir stiliaus fiesta, spinduliavusi pavasarišku gaivališkumu ir šventiška nuotaika. Penktadienį ir šeštadienį vykęs madų šou pulsavo moteriškumu, seksualumu, jaunatviška energija ir laisva atmosfera. Puikiausiai madų renginio nuotaikas įvardijo dizainerės Daivos Urbonavičiūtės pasakymas „labai fainas tūsas“.

Specialūs meno projektai

Savotiška įžanga į abiejų dienų madų šou tapo prancūzų režisieriaus Davido Teboulo filmas apie vieną žinomiausių mados diktatorių – Yves‘ą Saint – Laurent‘ą. Po filmo į pagrindinę salę, kurioje vyko įspūdingi kolekcijų pristatymai, žiūrovus viliojo penki gigantiški ekranai. Juose galima buvo išvysti ne tik kolekcijoms skirtas video instaliacijas, bet ir užkulisių paslaptis, nuotaikas, veiksmą.

Šou pertraukų metu žiūrovai gurkšnojo alų, dalinosi renginio įspūdžiais bei stebėjo DVD formate rodytą vokiečių menininkės Ursulos Neugebauer‘os instaliaciją „tour en l‘air“( „sukinys ore“).

Trijuose ekranuose besisukančios septynios puošnios raudonos taftos vakarinės suknelės savo „šokiu“ patraukė bene kiekvieno, madų fiestoje apsilankiusio, dėmesį. Pasibaigus oficialiajai renginio daliai, linksmybės tęsėsi šalia esančiame naktiniame klube „Connect“, kuris penktadienio vakarą buvo sausakimšas. Kai kurie, norėję pasilinksminti klube, prie įėjimo praleido ne vieną valandą.

Įspūdingiausios kolekcijos

Vertinant kolekcijas žiūrovų nuomonės išsiskyrė: vieni labiau žavėjosi lietuvių dizainerių darbais, kiti savo simpatijas atidavė užsieniečiams. Iš pastarųjų labiausiai išsiskyrė jauni ir daug žadantys svečiai iš Didžiosios Britanijos – Alistaras Carras ir Jean-Pierre‘as Braganza. Visgi mados ekspertai vieningai tvirtino, jog visos „Mados infekcijoje“ pristatytos kolekcijos pasižymėjo originalumu, įmantriais kirpimais, sudėtingom konstrukcijom ir drapiruotėm. Stebint kolekcijas nejučia užplūdo jausmas, jog į Lietuvą atėjo kelnių era. „Žmonės kuria ir tai džiugina“,- savo įspūdžiais apie renginį dalinosi dizaineris Juozas Statkevičius. Jis buvo sužavėtas festivalio sumanytojos Sandros Straukaitės, Giedriaus Šarkausko kolekcijomis.

G. Šarkausko kolekcija „Amžius“ buvo įvardyta tarp pačių įsimintiniausių „Mados infekcijos“ kolekcijų. Tęsdamas savo natūralistinės filosofijos liniją, dizaineris pristatė aštuntą lininę kolekciją, pasižyminčią originalumu ir nepriekaištinga kokybe. Subtilūs lininiai apdarai, alsuojantys laisve, gyvybingumu, elegancija ir nerūpestingumu, puikiai derėjo su išskirtiniais aksesuarais iš gintaro, medžio ir odos.

Ne ką mažiau žiūrovų simpatijų sulaukė ir Ievos Ševiakovaitės bei Jolantos Rimkutės kontrastų principu sukurti ir architektūriniais raštais išmarginti modeliai. „Aukštas meninis lygis, labai profesionalu“,- gyrė lietuvių dueto kolekciją choreografė Andželika Cholina.

Audringais plojimais įvertinta Sonatos Bylaitės ir Vitalijaus Čepkausko kolekcija “Askorbinas” buvo sudaryta tarsi iš dviejų dalių – moteriškosios ir vyriškosios – kurias vienijo gaivališkumas, elegancija, spalvingumas ir seksualumas. Kolekcija pasižymėjo unikaliais aksesuarais, iš natūralių vaisių sukonstruotais galvos apdangalais.

Įspūdingą audio, video ir mados šou surengė Julianas Fedo ir Tadas Gutauskas. Kolekcijos motyvu tapo penkios universalaus menininko T. Gutausko skulptūros, kurios pristatymo metu tarsi atgijo. Persitransformuojantys, vienas iš kito išnyrantys modeliai spalvų ir šviesos efektų pagalba kūrė nepaprastą reginį.

Dizainerė Dalia Atkočiūnaitė išsiskyrė originalia vyriškų rūbų kolekcija „Pusryčiai ant žolės“. Smagūs, minkšti, patogūs, švelnių, gaivių rusvų atspalvių, dryžuoti, margi ir languoti modeliai įkūnijo visą asmenybių spektrą: nuo puošnaus stileivos iki „paplaukusio“ menininko.

Projekto autorė Sandra Straukaitė pristatė jausmingą, energingą ir moterišką kolekciją „I felt“, skirtą amžinai mokinukei, nebijančiai išsiskirti iš minios. Drąsios mergaitės įvaizdį įkūnijo milo, tvido bei natūralaus šilko drabužiai ir smagios velto fetro kepurės – ausinės. Dizainerė džiaugėsi renginio sėkme, kurios paslaptį įvardijo labai paprastai: „darom, ko norim, ir tikimės geriausio“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją