Senatvei atitolinti – vitaminas A ir C

Vieno iš organizmui svarbių - vitamino A - gausūs ne tik gyvulinės kilmės produktai (pavyzdžiui, kiaušiniai, žuvis, kepenėlės). Jį taip pat galima gauti vartojant salotas, svogūnų laiškus, petražoles.

Šis vitaminas, dar vadinamas retinoliu, reikalingas tuomet, kada pradeda sausėti oda, ją beria , ji pleiskanoja – tai požymiai, kad organizmas jaučia vitamino A trūkumą. Būtent jis reikalingas odos gijimui, ląstelių atsinaujinimui. Dėl šios priežasties, grožio priemonės, turinčios vitamino A, gali padėti išlyginti raukšles, suminkštinti odą bei pigmentaciją.

Ilgiau išlikti jaunai odai padeda ir vitaminas C. Kai jaučiamas šio vitamino trūkumas, oda kenčia – gali atsirasti raukšlelių, dėmelių, dingti odos skaistumas. Siekiant to išvengti reikėtų vartoti citrusinius vaisius, juoduosius serbentus, kopūstus, špinatus, bruknes, bulves, rūgštynes, erškėtuoges. Vitaminą organizmas geriausiai pasisavina tuomet, kai yra vartojamas su kalciu ir magniu.

Priemonės, kuriose yra vitamino C – daugelis maitinamųjų kremų, kurie padeda gyti randams, nudegimams, mažina alergenų poveikį.

Į kovą su laisvaisiais radikalais – vitaminas E

Vitaminas C vertingas ir kovojant su laisvaisiais radikalais. Šia savybe pasižymi ir vitaminas E, nuo jų apsaugantis ląsteles ir audinius bei lėtinantis odos senėjimą ir sausėjimą. Kosmetikos priemonės, kuriose yra vitamino E, padeda drėkinti odą. Pritrūkus šio vitamino, jaučiami priešingi padariniai – oda tampa sausesnė, nebe tokia stangri, jaučiamas raumenų silpnumas.

Kad taip nenutiktų, reikėtų vartoti saulėgrąžų ar kviečių želmenų aliejų, riešutus, skanauti avokadus bei šparagus. Vitaminas E geriau įsisavinamas su cinku bei selenu.

Sveikai odai – vitaminai B 3 ir K

Norint turėti skaisčią odą, reikėtų nepamiršti vitamino B 3. Jis taip pat plečia kraujagysles ir gerina medžiagų apykaitą. Jei šio vitamino yra kosmetinėje priemonėje, ji padeda drėkinti odą. Kai jaučiamas vitamino trūkumas, matomas priešingas efektas – oda išblykšta, parausta, pleiskanoja. Norint jauti vitamino B 3, reikėtų vartoti žemės riešutus, soją, kviečius, grybus, mėsą, migdolus.

Švytinčią odą padeda išlaikyti vitaminas K. Kai jo trūksta, gali atsirasti kraujosrūvų, pigmentinių dėmių. Pats vitaminas padeda sumažinti paburkimus ir maišelius po akimis, spartina kraujotaką ir gydo uždegimus. Dėl to naudojant kosmetines priemones su šiuo vitaminu, odos spalva tampa skaistesnė, šviesėja pigmentinės dėmės.

Vitamino K organizmas gali gauti kartu su kopūstais, špinatais, žirniais, dilgėlėmis, erškėtuogėmis, kviečių sėlenomis.