Neturintiems tokių irgi nereikėtų liūdėti - pagalbos ir dėmesio visada laukia beglobiai, kurių skaičius, deja, nemažėja. Kaltinti dėl liūdno gyvūnėlių likimo galima bet ką, tačiau imtis priemonių gali kiekvienas – tereikia sterilizuoti ar kastruoti savo ar beglobį keturkojį. Tad spalio 4-osios proga norėčiau visiems priminti, kodėl būtina tai daryti.

Pirmiausia trumpai apie terminų „sterilizacija“ ir „kastracija“ reikšmę, kad nereikėtų spėlioti, kas gi tai iš tikrųjų. Sterilizacija yra patelės gimdos ir kiaušidžių pašalinimas, kastracija - patino sėklidžių pašalinimas. Operacija atliekama su bendra nejautra. Galbūt chirurginė intervencija daugeliui kelia nerimą ar baimę, bet jos nauda yra keleriopai didesnė už žalą.

Visų pirma, daugumai turbūt svarbiausia tai, kad gyvūnas nebegalės susilaukti palikuonių. Tai reiškia, sumažės valkataujančiųjų skaičius, jų keliamos problemos bei žiaurių mirčių kiekis. Antra - sterilizacija/kastracija yra naudinga keturkojo sveikatai - sumažėja susijusių su lytine sistema ligų rizika. Galvokime praktiškai - sumažėja ir išlaidos gyvūno gydymui.

Trečia - gyvūnas tampa ramesnis, mažiau agresyvus žmonių atžvilgiu ir sukalbamesnis. Tai reiškia ir ramybę rujos metu, ir nuo šlapimo nedvokiančius namus bei kiemus. Bene vienintelis minusas - sulėtėjus medžiagų apykaitai ir padidėjus apetitui gyvūnas gali priaugti svorio, bet tai nereiškia, kad jis taps visą dieną miegančiu storuliu. O visos kitos baimės, tokios kaip visiškas gyvūno charakterio pasikeitimas, sargumo sumažėjimas, žala sveikata yra nepagrįstos lygiai kaip ir mitas, kad patelė privalo nors kartą gyvenime susilaukti palikuonių.

Mūsų šalyje tiesiog būtina yra beglobių sterilizacija/kastracija. Daugiausia prie to prisideda gyvūnų globos įstaigos, tačiau ir pavieniai asmenys, kurie nematuoja visos problemos tik pinigais, gali paremti šią idėją nunešdami benamį keturkojį iškastruoti/sterilizuoti. Po operacijos gyvūnas bus pažymėtas (dažniausiai nukerpamas ausies kampukas), jį reikės kurį laiką prižiūrėti, o praėjus šiam laikotarpiui jis galės būti paleistas atgal į kiemą. Galbūt vieno ar kito širdis nebeleis benamiui vėl kęsti šalčio, bado, nuodijimo ar fizinio smurto ir benamiukas taps mylimu augintiniu.

Kilnios dienos proga palinkėsiu kiekvienam tyliai pamąstyti, kuo galite prisidėti tiek prie savų, tiek prie svetimų gyvūnų gerovės. Juk kiekvienam reikia meilės ir rūpesčio, ypač - silpnesniam už mus.