„Lietuvos rytas“ rašo, kad pagaliau baigtas ikiteisminis tyrimas, kurį atlikti turėjo įpareigoti teismas. Vilniaus miesto apylinkės prokuroras Valdemaras Baranauskas prašo Generalinės prokuratūros vadovo Dariaus Valio vėl dėl N. Venckienės keliauti į Seimą ir prašyti panaikinti užsienyje besislapstančios politikės teisinę neliečiamybę.

Dėl šmeižto tyrimą prašė pradėti pats J. Furmanavičius, kuomet dar buvo gyvas, tačiau tyrimas pradėtas tik jo mirties dieną.

J. Furmanavičius skundėsi, kad peržengdama teisėtas ribas jo veiklą stebi kolegė N. Venckienė, o jos brolis Drąsius Kedys buvo pastebėtas sekantis J. Furmanavičių prie namų.

Prokurorai nustatė, kad N. Venckienė buvo šmeižto prieš J. Furmanavičių iniciatorė, o jos tikinimas, kad apie kolegos sąsajas su pedofilijos istorija sužinojo visų pirma iš žiniasklaidos - prasimanymas

Šio tyrimo metu buvo apklausta nemažai J.Furmanavičiaus ir N.Venckienės kolegų, nužudyto teisėjo draugų.

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos teismas rugsėjo 24 d. galutine ir neskundžiama nutartimi paskelbė, kad generalinio prokuroro pavaduotojo nesutikimas tęsti ikiteisminį tyrimą dėl J. Furmanavičiaus šmeižto yra nepagrįstas – tyrimas privalo būti tęsiamas, nustatant įtariamuosius dėl jo šmeižto ir įžeidimo.

Ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartį, kuria prokurorai įpareigoti tęsti tyrimą, palikęs galioti ir prokuratūros skundą atmetęs teisėjas Stasys Punys nutartyje nurodė, kad J. Furmanavičius buvo viešas asmuo, todėl prokurorai privalo ginti viešąjį interesą.

Pasak teismo, prokurorams atsisakius ištirti J. Furmanavičiaus šmeižto aplinkybes būtų apsunkintos nukentėjusiųjų teisės įrodyti tiesą privataus kaltinimo tvarka.

Būtent šia tvarka J. Furmanavičiaus seserims prokurorai pasiūlė kreiptis į teismą, tačiau Birutė Čėplaitienė, Regina Burneikienė, Alvyra Rastenienė ir Sigita Uogintienė su tuo kategoriškai nesutiko.

„Jau praėjo 4 metai, tačiau iki šiol niekas neišaiškinta – kada pagaliau viskas paaiškės“, – prokurorų pozicija stebėjosi J. Furmanavičiaus sesuo S. Uogintienė.

Kad Kauno apygardos teismo teisėjas J. Furmanavičius niekaip nebuvo susijęs su pedofilais ar su dviguba žmogžudyste įtariamo D. Kedžio dukros tvirkinimu, nustatyta jau seniai, tačiau kaltų dėl paskleisto šmeižto ir visą šalį sukrėtusios istorijos kol kas nėra.

Tai jau trečias kartas, kai teismas prokuratūrą įpareigoja tęsti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto. Įtariamaisiais šioje byloje gali tapti ir žurnalistai, teisėją kaltinę nebūtais nusikaltimais.

Kad baudžiamąsias bylas nagrinėjęs J. Furmanavičius esą tvirkino mažametę mergaitę, viešai yra nurodęs dviguba žmogžudyste įtariamas D. Kedys. Tokius jo nuogąstavimus esą yra patvirtinusi ir jo sesuo, šalia J. Furmanavičiaus darbo kabineto sėdėjusi, šiuo metu teisingumo užuovėjos Čikagoje ieškanti Seimo narė Neringa Venckienė. Apie tai ji rašo ir savo knygoje, kuri iki šiol yra platinama viešai.

Šią knygą J. Furmanavičiaus seserys yra pridėjusios prie baudžiamosios bylos. N. Venckienė ikiteisminio tyrimo metu du kartus taip pat apklausta kaip liudytoja.

Prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto prokuratūrai buvo pateikęs ir būdamas gyvas J. Furmanavičius – tiesa, jis oficialiai užregistruotas buvo tik spalio 7-ąją, praėjus dviem dienoms po jo nužudymo.

Prokurorai yra nustatę, kad J. Furmanavičių prie namų nušovė D. Kedys. Tiesa, jo teisti nebuvo galima – pusmetį slapstęsis vyras buvo rastas negyvas prie savo giminaičių sodų. Dėl kurstymo surengti žudynes šiuo metu teisiami jo bendrininkai – Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė.