Konsulinės paslaugos taip pat gali nukentėti, kas sukeltų sunkumų penkių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių piliečiams, kuriems keliaujant į JAV vis dar tenka prašyti vizos.

Keletas valstybinių tarnybų bei nacionalinių parkų taip pat bus uždaryti, tačiau išlaidos esminėms funkcijoms, susijusioms su valstybės apsauga ir visuomenės saugumu bus dengiamos ir toliau, įskaitant JAV karinių dalinių finansavimą.

Kaip rašo www.euractiv.com, JAV valstybės departamentas ir toliau priims užsieniečių teikiamus prašymus gauti vizas bei pasus, nes jo veikla finansuojama iš už šias paslaugas surenkamų lėšų. Užsienio valstybių ambasados ir konsulatai taip pat ir toliau teiks savo paslaugas Amerikos piliečiams.

Tačiau, kaip šią savaitę įspėjo Valstybės departamentas, konsulinės operacijos šalies viduje ir už jos ribų bus vykdomos tol, kol „bus surenkama pakankamai lėšų šioms operacijoms padengti”.

XX a. 10-ojo dešimtmečio viduryje 27 dienas buvo sutrikusi JAV vyriausybės veikla - per tą laiką, remiantis Kongreso tyrimų tarnybos pateiktais duomenimis, kiekvieną dieną buvo neperžiūrėta po 20-30 tūkst. paraiškų vizoms gauti. Kaip pranešama, beveik 200 tūkst. prašymų dėl JAV paso išdavimo buvo neperžiūrėtos, kas sukėlė milijoninių nuostolių JAV turizmo pramonei ir oro linijoms.

23 iš 28 ES šalių narių gyventojams nereikia vizų įvažiavimui į JAV, tačiau reikalaujama gauti elektroninę autorizaciją. Bulgarijos, Kroatijos, Kipro, Rumunijos ir Lenkijos piliečiams vis dar reikia vizų, norint įvažiuoti į šią valstybę.

Negailestingai artėjant termino pabaigai, demokratų valdomas Senatas kelis kartus ėmėsi priemonių, kurių nesiėmė Atstovų rūmai, susiedami laikiną valstybinių operacijų finansavimą su sveikatos priežiūros sistemos nuodugnaus peržiūrėjimo, gavusio „Obamacare“ pavadinimą, vėlavimu ar atidėliojimu.