Intensyviausiai tribūnose savo darbą dirbo mušantys būgnus, šokinėjantys ir mojuojantys vėliava ar kita atributika. Tačiau, kaip DELFI komentavo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė, „dirbę vien gerkle“ kalorijų išnaudojo ne tiek ir daug.

„Jeigu tik šaukė, tai nelabai pasportavo. Bet jei mosavo rankomis – jau dirbo ilgieji raumenys. Tik tiek, kad judėjimo požiūriu rankų judesiai nėra labai reikšmingi. Patrypčiojimo ar pašokinėjimo ryškiu judėjimu taip pat nepavadinčiau, nebent nedideliu fiziniu aktyvumu, kuris geriausiu atveju prilygsta koeficientui 1,5. Teigiama, jog tokio intensyvumo - medicinos sesers darbas, o jos gi ne tik rankomis dirba, bet ir vaikšto“, - pateikė pavyzdį J. Dobrovolskienė.

Suaugusių žmonių fizinio aktyvumo koeficientai

Fizinio aktyvumo grupėAtliekamas fizinis darbasFizinio aktyvumo koeficientas (K) 
1Labai lengvas darbas ir lengvas darbas1,5 
2Vidutinio sunkumo darbas1,7 
3Sunkus darbas2,0 
4Labai sunkus darbas (vyrams)Daugiau kaip 2,0 (vidutiniškai 2,2)

 Krepšininkai pasiekia aukščiausią fizinį aktyvumą

Pasak dietologės, pagal fizinio aktyvumo koeficientus, mūsų krepšininkų darbas prilygintinas aukščiausiai fizinio aktyvumo grupei. Kiek mažiau intensyviai už sportininkus dirba miško darbininkai, akmens skaldytojai, kurių darbas pagal aktyvumo koeficientus vadinamas sunkiu.

„Lengviausias darbas – rašymas, mezgimas, - sakė J. Dobrovolskienė, Lietuvos rinktinės palaikymo komandos darbą priskirdama tik šiek tiek intensyvesniam už mezgimą.

Dietologė nesiėmė apskaičiuoti, kiek vidutiniškai kalorijų neteko prie TV ekrano varžybas stebėję krepšinio aistruoliai ir abejojo, ar tai iš viso įmanoma padaryti. Tačiau, kaip pabrėžė, jei stebėdami varžybas sirgaliai alučiu užgėrinėjo kaloringus užkandžius, galėjo daugiau kalorijų suvartoti, nei sudeginti.

Kiek kalorijų gauname su alumi?

„Kalorijų pervartojimas ir nejudrus gyvenimo būdas, kuriam priskirčiau sėdėjimą prie televizoriaus, ir yra pagrindinės nutukimo priežastys. Tuo metu, kai nebuvo televizijos, vaikai žaisdavo lauke iki tamsos. O dabar matome, kad jau paauglystėje daugėja nutukimo atvejų“, - apgailestavo dietologė, primindama, jog 0,3 litro skardinėje alaus slepiasi 150 kilokalorijų.

Mėgstantys alų per varžybas paprastai tokiu kiekiu neapsiriboja. „Kai ateina žmogus į gydytojo dietologo kabinetą, pirmiausia ir žiūrime, kiek alkoholio suvartoja“, - sakė J. Dobrovolskienė, pridurdama, jog tunkama ne vien nuo alkoholio, tačiau jis neretai tampa viena iš kalorijų pervartojimo priežasčių.

Nežinoti apie alkoholio kaloringumą – pavojinga. Vis dėlto, nemažai žmonių mano, jog pats alkoholis nekaloringas ir kad tunkama tik nuo užkandžių.

„Pasitaiko, rimti žmonės negali patikėti, kad degtinė turi kalorijų“, - pateikė pavyzdį DELFI pašnekovė.

Kai komanda lošia taškas į tašką

Paklausti, kada neteko ir kada suvartojo daugiau kalorijų – kai komandai sekėsi, nesisekė ar kai žaidimas vyko taškas į tašką, patys krepšinio aistruoliai vieningos nuomonės neturėjo.

„Jei tavo komanda laimi, daugiau adrenalino būna. O kai lošia taškas taškan – labai nervas ima. Susinervinęs aš negaliu nė kąsnio nuryti, nors, va, jis tada graužia viską iš eilės“, - į draugą rodė Lietuvos rinktinės sutiktuvėse prie Vilniaus Rotušės dalyvavęs Romanas.

Pasak jaunuolio, lietuvių sidabrinė pergalė čempionate buvo gera proga kaip reikiant atšvęsti, su draugais prasieiti per barus.

Plonėja piniginė - apvalėja figūra

Studentams Ryčiui ir Sonatai taip pat buvo smagiau varžybas stebėti ne namuose, o bare, su draugais. „Ten daug nepavalgysi, bet alučio tai nemažai išgėrėm“, - juokėsi mergina. Jeigu čempionatas truktų ilgiau, DELFI pašnekovės nuomone, nukentėtų ne tik piniginė, bet ir figūra.

„Pažiūrėkit, kokie pilvoti mūsų aistruoliai, - žodžių į vatą nevyniojo su kompanija Lietuvos rinktinės atėjusi pasveikinti antrakursė, - per varžybas palaikydami komandą jie gal ir pavargsta, bet man atrodo, paskui kaip reikiant atsigriebia prie stalo“.

Paklausti, kaip po varžybų atstatinėja skysčių balansą, aistruoliai dažniausiai minėjo silpnuosius alkoholinius gėrimus. Tačiau dalis prisipažino, jog po finalo pralaimėjimo liūdesį plovė stipresniais. Mininčių arbatą, sultis ar vandenį nepasitaikė.

O štai mūsų rinktinės palaikymo komandos lyderis Sėkla ta tema iš viso nenorėjo kalbėti, nes jautėsi labai pavargęs. Be to, jo žodžiais, su sveiku gyvenimo būdu jis neturi nieko bendro.

Ką valgyti, kad pasyviai sportuojant neaugtų pilvai

Paklausta, kokiais užkandžiais galima būtų keisti keptas duonas su česnakais, riešutus ir riebius sūrius, kad pasyviai sportuodami neužsiaugintume pilvų, dietologė J. Dobrovolskienė siūlė rinktis sūrio bagetes, nekeptus pilno grūdo duoniukus ir kitus sausučius.

Tačiau kramsnojimui prie televizijos ekranų DELFI pašnekovė linkusi iš principo nepritarti: „kodėl būtinai reikia kramsnoti? Taip per mėnesį galima priaugti ir 10 kilogramų. Bent penkis tai tikrai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)