Šilti drabužiai

Kaip rodo statistika, iki 30 procentų šilumos mūsų kūnas netenka dėl neteisingai pasirinktos aprangos. Jeigu norite išvengti ligų, pirmiausia nešiokite galvos apdangalus, jie ypač būtini esant stipriam vėjui. Būtina įsitikinti, kad jūsų šilti drabužiai pagaminti iš natūralų medžiagų, sukuriančių optimalią šilumos apykaitą, nes perkaitus susirgti taip pat labai paprasta. Jeigu norite apsisaugoti nuo šalčio, labai svarbu šiltai laikyti rankas bei kaklą, nes būtent tam ir sugalvotos pirštinės bei šalikai.

Vos tik oras lauke atšąla, žmonės skuba jungti šildymą savo namuose ir butuose. Deja, tačiau tai, kas mums atrodo teisinga, ne visada teigiamai atsiliepia mūsų sveikatai. Problema ta, kad stiprus temperatūros patalpoje padidėjimas ir drėgmės sumažėjimas sukelia disbalansą tarp sauso oro namuose ir drėgmės lauke. Todėl vos išėjęs iš namų žmogus suserga, mat jo organizmas nespėja prisitaikyti prie temperatūros ir drėgmės pokyčių. Jeigu norite nuo to apsisaugoti, savo namuose šildymą didinkite labai pamažu.

Visiems yra žinoma, kad dauguma virusų perduodami per nešvarias rankas, pavyzdžiui, pasisveikinant. Pavojingiausia tai, kad virusas gali būti perduotas netgi be tiesioginio prisilietimo – pakanka prisiliesti prie daikto, kurį prieš tai lietė užsikrėtęs žmogus. Taigi, norint maksimaliai apsisaugoti, būtina rankas plauti prieš valgį, taip pat pasinaudojus viešojo transporto paslaugomis. Būtina suprasti, kad virusinės infekcijos atsiradimas visiškai nereiškia, kad jūs persišaldėte, todėl būtina pasirodžius pirmiems ligos požymiams skubiai kreiptis į gydytoją.

Plaunasi rankas

Norint apsaugoti savo organizmą nuo peršalimo ligų ir virusinių infekcijų, labai svarbu naudoti biologiškai aktyvius papildus. Kaip žinia, iki 80 procentų imunologinių funkcijų tenka žarnynui, todėl probiotikų vartojimas gali labai pasitarnauti apsaugant organizmą šaltuoju metų laiku. O štai rudenį ir žiemą suvartojamo cukraus kiekį geriau apriboti, mat jis skatina ligas sukeliančių bakterijų dauginimąsi.

Daugelio medikų atlikti tyrimai patvirtina, kad dažnai gripo susirgimus bei persišaldymo ligas skatina vitamino D deficitas organizme. Iš tiesų, šio vitamino trūkumas didina žmogaus organizmo jautrumą kvėpavimo takų infekcijoms bei kitoms panašioms ligoms. Turint omenyje tai, kad rudens, žiemos ir pavasario laikotarpiu kone kiekvienas žmogus patiria avitaminozę, galima savo imunitetą stiprinti vartojant vitaminą D. Be to, stenkitės kaip įmanoma daugiau būti saulėje, mat ultravioletiniai spinduliai skatina organizmą gaminti šį naudingą vitaminą.

Šaltuoju metų laiku maiste turi būti gausu antioksidantų. Prie tokių produktų galima priskirti šviežias arba šaldytas uogas, taip pat daržoves, vaisius ir žalumynus. Kad organizmas sugebėtų apsisaugoti, per dieną būtina suvalgyti septynis vaisius bei daržoves ir tai turi būti švieži produktai, nes konservuoti apdorojimo metu netenka didžiosios savo naudingųjų savybių dalies. Jeigu norite sumažinti tikimybę užsikrėsti gripu ir peršalimo ligomis, stenkitės išbraukti iš raciono cukrų bei jo pakaitalus (fruktozę, sacharozę).

Darant fizinius pratimus taip pat galima sustiprinti imunitetą bei sumažinti galimybę susirgti. Tam pakanka reguliariai užsiimti mankšta arba rytais (ar vakarais) bėgioti ar išeiti pasivaikščioti. Labai svarbus ir grūdinimasis bei poilsio ir miego režimo laikymasis. Miegoti geriau po šiltu užklotu vėsioje (ne šaltoje) patalpoje, kurioje netrūksta gryno oro. Prisiminkite, kad miego trūkumas susilpnina imuninę apsaugą, tad atsparumas ligoms tikrai sumažėja. Išsaugoti sveikatą padės ir grynas oras, todėl patalpas būtina reguliariai vėdinti, ypač jeigu šeimoje yra segančių žmonių. Saugokite save!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)