2013 m. gegužės 17 d. Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (Alytaus aps. VPK) Varėnos rajono policijos komisariate (PK) gautas V. Naujūnienės pareiškimas, kad gegužės 16 d. apie 20.10 val. iš namų pabėgioti išėjo jos 19-metė dukra Sandra Naujūnaitė, gyvenanti Varėnos rajone, Senosios Varėnos kaime, ir negrįžo.

Dėl merginos dingimo Varėnos policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurį po kelių dienų Kauno apygardos prokuratūra, įvertinusi visas aplinkybes, nusprendė perduoti tirti Alytaus aps. VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus (ONTS) pareigūnams.

Pirminės informacijos apie merginos dingimo aplinkybes buvo labai mažai, todėl tyrimo pradžioje buvo iškelta daug ir įvairių S. Naujūnaitės dingimo versijų – nuo savižudybės iki galimo pagrobimo, siekiant gauti išpirką. Visos jos buvo pradėtos nuosekliai ir kruopščiai tikrinti. Buvo dirbama, nepaisant nustatytų darbo valandų ir poilsio dienų. Tyrimą sunkino ir ta aplinkybė, kad pradžioje nebuvo aiški tiksli merginos dingimo vieta ir laikas.

Sandra Naujūnaitė
Alytaus aps. VPK pareigūnai kartu su Kauno apygardos prokurorais po kruopelę rinko informaciją apie dingusiąją, jos aplinką, ryšius. Bendravo su artimaisiais, giminėmis, draugais, kitais asmenimis, kurie galėjo turėti informacijos apie S. Naujūnaitės planus ir paskutinius žinomus jos veiksmus. Šios apklausos realių, apčiuopiamų duomenų, paaiškinančių staigų ir netikėtą merginos dingimą, nesuteikė. Rezultatų nedavė ir užklausos apie tomis dienomis rastus šalyje neatpažintus lavonus ar asmenis, pristatytus į gydymo įstaigas.

S. Naujūnaitės naudotas ir tą vakarą su savimi turėtas mobilusis telefonas buvo išjungtas, o asmenys, su kuriais ji tą dieną bendravo mobiliojo ryšio telefonu, taip pat nieko naudingo tyrimui pasakyti negalėjo.

Komentatoriai ir aiškiaregiai paistė nesąmones

Per žiniasklaidą apie S. Naujūnaitės dingimą buvo pranešta visuomenei, paprašyta bet kokios informacijos, galinčios padėti rasti dingusiąją. Pareigūnai, analizuodami internete prie straipsnių apie merginos dingimą pasirodžiusius komentarus, nustatinėjo bent kiek aktualių komentarų autorius, juos apklausė, tačiau dažniausiai paaiškėdavo, kad pateikta „rimta“ informacija tebūdavo tik labai subjektyvi, faktais nepagrįsta internetinių komentatorių asmeninė nuomonė.

Laikas bėgo, tačiau Sandros nei gyvos, nei mirusios vis nepavyko rasti.

Tuo pat metu Alytaus aps. VPK pareigūnai su tarnybiniais šunimis ir, pasitelkę beveik šimtą Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų, šukavo miško masyvus prie Senosios Varėnos ir kitas šalia esančias vietoves. Apylinkes iš sraigtasparnio su specialia technika taip pat apžiūrėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. Paieškos konkrečių, apčiuopiamų rezultatų nedavė, tačiau, sisteminant gaunamą informaciją, ryškėjo versija, kad ieškomos merginos pėdsakai dingsta kelyje Senoji Varėna–Nedzingė, kuriuo ji paprastai bėgiodavo. Taip pat stiprėjo įtarimas, kad su šiuo įvykiu gali būti susijęs ir automobilis...

Atsiliepdami į policijos ir artimųjų prašymus padėti, Varėnoje atsirado liudininkų, suteikusių tam tikros nformacijos: vienas liudininkas prisiminė, kad gegužės 16-osios vakarą, važiuodamas automobiliu link Nedzingės, šalikelėje, matė merginą, panašią į S. Naujūnaitę, ir vaikiną šalia jos, kitas – panašiu laiku miške, netoli tikėtinos merginos dingimo vietos, matė stovintį raudonos spalvos „Golf“ automobilį (kitų jo požymių negalėjo nurodyti), kuriame žmonių nebuvo.

Dar kartą peržiūrėjus užfiksuotus šykščius ir ne itin kokybiškus mieste įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų duomenis, patyrusių pareigūnų akys užkliuvo už tik akimirksnį ekrane šmėstelėjusio raudonos spalvos keturių durų „Volkswagen Golf II“ automobilio su tamsintais šoniniais užpakalinio vaizdo langais. Pagal vaizdo įrašą valstybinio automobilio numerio ir vairuotojo, deja, nebuvo įmanoma atpažinti.

Beje, kaip visada, paskelbus informaciją viešojoje erdvėje apie merginos dingimą, atsirado įvairaus plauko ekstrasensų, aiškiaregių ir kitokių „specialistų“, kurie taip pat siūlė savo „profesionalias mokamas paslaugas“ tiek pareigūnams, tiek artimiesiems. Atskirais atvejais teko tikrinti ir tokią informaciją, kuri tyrimui visiškai nepadėjo.

Patikrino šimtus radonų „VW Golf“

Duomenų bazėse buvo rasta keletas tūkstančių Lietuvoje registruotų automobilių, kurie galbūt atitiko ieškomo automobilio parametrus. Prasidėjo adatos paieška didelėje šieno kupetoje... Keletą savaičių beveik visi ONTS pareigūnai nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro naršė Alytaus apskrities miestus, miestelius ir kaimus, ieškodami raudono „Golf“ automobilio ir jį vairavusio asmens, kuris galbūt susijęs su S. Naujūnaitės dingimu. Paieškos kriterijai buvo labai abstraktūs, neinformatyvūs, todėl pradžioje buvo būtina paruošti „namų darbus“ – surinkti bent mažiausią informaciją apie savininką (ar naudotoją) ir automobilį, o vėliau visos viltys buvo dedamos į pareigūnų profesionalumą, jų gebėjimą per gana trumpą pokalbio su automobilių savininkais ir (ar) juos naudojančiais asmenimis laiką, įvertinti asmenų reakciją, apžiūrimo automobilio požymius, kitas aplinkybes.

Tikimybė buvo nedidelė, nes automobilis galėjo būti seniai išardytas, parduotas į užsienio valstybę, perdažytas ar kitaip pakeista jo išorė (daugeliu atvejų „Regitros“ duomenų bazėje tokia informacija apie automobilius nebuvo užfiksuota), tačiau atkaklios ir kryptingos pareigūnų pastangos buvo apvainikuotos sėkme.

Birželio 10-osios pavakare ONTS pareigūnai atvyko pas dar vieną jau trečiame tikrintinų golfų šimtuke esančio automobilio naudotoją – 20-metį alytiškį Mantą Šerpenską. Pradžioje jaunuolis išskirtinio įtarimo nesukėlė. Jis iš karto sutiko parodyti vienoje iš Alytaus rajono sodų bendrijoje laikomą policininkus dominantį automobilį, bendraudamas su pareigūnais elgėsi visiškai ramiai (vėliau paaiškėjo, kad M. Šerpenskas tuo metu jau buvo pakeitęs šio automobilio padangas, užpakalinę sėdynę su likusiais aukos kraujo pėdsakais, kurį laiką šiuo automobiliu nesinaudojo, įsigijo kitą). Tačiau patyrę pareigūnai, apžiūrėję golfą ir įvertinę objektyvias ir subjektyvias aplinkybes (internetiniame pažinčių ir sekso paslaugų portale buvo aptiktas M. Šerpensko skelbimas su jo naudojamu mobiliojo ryšio telefono numeriu, kur jis nurodo, kad teikia seksualines paslaugas už atlygį), šį asmenį sulaikė. 

Alytaus profesinio rengimo centro moksleivis, anksčiau nepakliuvęs į kriminalinės policijos akiratį, pirminių apklausų metu prisipažino nužudęs S. Naujūnaitę. Tą pačią naktį Alytaus aps. VPK pareigūnai kartu su Kauno apygardos prokurorais atokioje miškingoje vietovėje, netoli Senųjų Trakų, atkasė S. Naujūnaitės kūną. Nei sulaikymo metu, nei atkasant nužudytąją merginą, nei vėlesnių procesinių veiksmų metu M. Šerpenskas nerodė jokio gailesčio dėl įvykdyto itin žiauraus nusikaltimo, kurio metu jis atėmė gyvybę niekuo dėtai jaunai merginai.

Po viaduku pakabino plytas

Tyrėjai M. Šerpenskui pareiškė pirminius įtarimus dėl neteisėto laisvės atėmimo, išžaginimo ir nužudymo, teismas leido suimti jį trim mėnesiams. Vėliau buvo atskleisti dar keli kiti M. Šerpensko ir kartu su bendrininku padaryti nusikaltimai – vagystė, du turto sunaikinimo atvejai, viešosios tvarkos pažeidimas. Kaip dar vieną iš nesuvokiamų sulaikytojo nusikalstamų poelgių galima paminėti plytų pakabinimą nakties metu po viaduku virš Alytaus miesto Naujosios gatvės (link Kauno) važiuojamosios dalies (po plytą kiekvienai eismo juostai), parenkant tokį troso ilgį, kad kabanti plyta pataikytų į važiuojančio automobilio priekinį stiklą.

Tik laimingas atsitiktinumas padėjo išvengti dar vienos beprasmės mirties – M. Šerpensko ir jo bendrininko pakabinta plyta nepataikė į pravažiuojančio automobilio stiklą, o išdaužė priekinį žibintą, apgadino kėbulą. Tuo metu bendrininkai su pasimėgavimu iš šalies stebėjo, kaip beprasmiškai niokojamas nekalto žmogaus turtas.

Potraukis lavonams ir lavoninėms

Tęsiant tyrimą, paaiškėjo, kad M. Šerpenskas – gana uždaro būdo jaunuolis, savo kompiuteryje sukaupęs didelę vaidybinių ir dokumentinių filmų, fotografijų kolekciją, kurioje dominuoja praktiškai vien mirties, lavonų, lavoninių ir panašūs vaizdai.

Pastaruoju metu laisvalaikį jis leisdavo vienas automobiliu važinėdamas po Alytaus ir kitas apskritis, siekdamas įgyvendinti savo tikslus...

Pirmoji jo auka galėjo būti jau keliomis savaitėmis anksčiau Varėnos rajono Merkinės apylinkėse, tačiau tai merginai, kurios duomenys dar nežinomi, nuo užpuoliko pavyko pabėgti gyvai ir sveikai, o gegužės 17-osios vakare M. Šerpensko pasivažinėjimas buvo lemtingas varėniškei S. Naujūnaitei.

Žudikui aplinkybės pasitaikė tinkamos – graži jauna mergina, nuošalus kelias, aplink miškinga vietovė. Po trumpų grumtynių ir kelių stiprių užpuoliko smūgių nukentėjusioji prarado sąmonę, buvo įvilkta į žudiko automobilį, vėliau užsmaugta jau iš anksto paruoštu laidu ir išžaginta. Jau negyvos merginos kūną M. Šerpenskas vežiojo savo automobiliu po Varėnos, Alytaus, Trakų rajonus, kol galiausiai paslėpė auką gūdžioje miško tankmėje, netoli Senųjų Trakų, šią vietą gerai užmaskavęs šakomis.

Po kelių dienų jis dar keletą kartų grįžo į šią vietą, ir pagaliau nusprendė merginos palaikus užkasti. Tuo pačiu metu žudikas stengėsi sunaikinti padaryto nusikaltimo įkalčius ir toliau gyveno savo uždarą gyvenimą, kol į duris pasibeldė pareigūnai.

Tyrimas dar tęsiamas, šiuo metu laukiama kai kurių paskirtų ekspertizių rezultatų, kurie galbūt padės suprasti net patyrusiems pareigūnams šiuo metu nelabai suvokiamus kai kurių nusikaltimų motyvus ir priežastis.

Tikėtina, jog tai buvo pirmoji ir vienintelė auka, tačiau operatyviai neatskleidus šio nusikaltimo ir nesulaikius žudiko, šis kraupus aukų sąrašas galėjo būti ilgas.

Policijos pareigūnai nuoširdžiai dėkoja visuomenei, kuri neliko abejinga ir geranoriškai padėjo tiriant ir atskleidžiant šį žiaurų nusikaltimą.

Pagal šio merginos nužudymo braižą pareigūnai patikrino kitus panašius pastaraisiais metais Lietuvoje padarytus ir neišaiškintus nusikaltimus, pranešimus apie dingusias ir nesurastas merginas, tačiau sąsajų su šiuo nusikaltimu ir įtariamu asmeniu, nenustatyta. 

Pagrindiniai tyrimo herojai

Tiriant ir atskleidžiant šį sunkų, rezonansinį nusikaltimą dalyvavo daug Alytaus aps. VPK ir kitų institucijų pareigūnų, bet pagrindinį tyrimo grupės branduolį sudarė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai: ONTS viršininkas, vyresnysis komisaras Virginijus Jaruševičius, tyrimo grupei vadovavęs ONTS 2-ojo poskyrio viršininkas, komisaras inspektorius Gintaras Teteris, ONTS 2-ojo poskyrio vyresnysis tyrėjas, komisaras inspektorius Arturas Grigaravičius, ONTS 2-ojo poskyrio vyresnysis tyrėjas, komisaras inspektorius Arturas Mičiulis, ONTS 2-ojo poskyrio vyresnysis tyrėjas, komisaras inspektorius Giedrius Platūkis.

Alytaus apskrities policija dėkoja Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Kriminalistinių tyrimų centro pareigūnams už suteiktą didelę pagalbą šiame tyrime.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint Kriminalinės policijos dieną.