“Mūsų tikslai - dar kartą iškovoti visus pagrindinius šalies futbolo trofėjus ir sėkmingiau nei pernai pasirodyti tarptautinėse varžybose”, - apie komandos planus interviu “Kauno dienai” sakė Lietuvos čempionų ir taurės laimėtojų vyriausiasis treneris Valdas Ivanauskas.

Pasirengimo planą įvykdė

- Treneri, ar esate patenkintas tuo, kaip komanda pasirengė naujam sezonui?

- Viskas, ką buvome numatę padaryti nuo pernai gruodžio 14-ąją įvykusios pirmosios treniruotės iki šių dienų, atlikta šimtu procentų. “Kauno” šeimininkai sudarė darbui visavertes sąlygas. Nei aš, nei mano kolegos neturime jokių pretenzijų. Organizaciniai ir sporto reikalai klube tvarkomi profesionaliai, aukščiausiu lygiu.

- Įvertinkite dabartinę ekipos sportinę formą pagal dešimties balų sistemą.

- Nenorėčiau to daryti taktiniais sumetimais. Pasakysiu taip: mane ta forma, kaip vyriausiąjį trenerį, tenkina.

- Kuo buvo naudinga paskutinė treniruočių stovykla Turkijoje?

- Ją pavadinčiau apsisprendžiamąja keliais atžvilgiais, pirmiausia - žaidėjų bei sudėties parinkimo, žaidimo modeliavimo. Krūviai buvo dideli. Norėjome patikrinti grupę futbolininkų, pirmiausia legionierių, įvertinti jų ir saviškių, ekipos senbuvių galimybes. Netgi oro sąlygos padėjo mums - baigiantis viešnagei gerą orą pakeitė lietus, tačiau tai - į naudą, nes Lietuvoje sezono pradžia tikriausiai bus panaši.

- Iš Antalijoje įvykusių kontrolinių rungtynių “Kaunas” laimėjo trejas, dvejas baigė lygiosiomis ir vienerias pralaimėjo. Kurį mačą norėtumėte išskirti?

- Žiūrėjome ne į skaičius švieslentėje, nes pagrindinį dėmesį skyrėme treniruočių procesui ir laikėmės iš anksto parengto plano. Bet kurį susitikimą galėjome žaisti net dviem sudėtimis, nes stovykloje buvo daug futbolininkų.

Šešerias kontrolines rungtynes sužaidėme su pakankamai stipriais kelių futbolo mokyklų atstovais - airiais, rusais, danais, azijiečiais. Būtent to ir pageidavome iš šios stovyklos organizatorių, nes tokį išbandymą teks patirti UEFA Čempionų lygoje, kur nežinia, iš kokios šalies priešininkus lems burtai. Antra vertus, ir mūsų žaidėjai turėjo progų labiau atsiskleisti, kovodami su skirtingais varžovais.

Ekipoje - didelė konkurencija

- Kovo 18-ąją Jūsų treniruojama ekipa žais pirmąsias LFF taurės turnyro aštuntfinalio rungtynes. Ar jau galėtumėte pasakyti, kokia sudėtimi pradėsite būsimąją dvikovą?

- Didelių abejonių dėl komandos branduolio nėra. 6-7 žaidėjus jau dabar galėčiau įvardyti, tačiau artimiausiomis dienomis klubas pasirašys sutartis su kai kuriais legionieriais, tuomet mano atsakymas bus tikslesnis. Džiaugiuosi, kad konkurencija į starto sudėtį bus didelė. Tai man - ir galvos skausmas, nes kiekvieną kartą į aikštę turėsiu išleisti optimaliausią vienuolikę. Vis dėlto toks rūpestis - malonus.

- Pernai ir šiemet į “Kauno” peržiūras buvo atvykę daugiau nei dešimt legionierių. Kokį įspūdį jie paliko?

- Iš keturiolikos užsieniečių, kurie mums buvo siūlomi, gal šeši atitiko “Kauno” reikalavimus. Manau, jog sutartis pasirašysime su geriausiais. Pasitaikė ir tokių, kad aš nesupratau, kokiais keliais jie čia atsidūrė - tų žaidėjų meistriškumas buvo akivaizdžiai prastas.

- Kaip vertinate sprendimą, kad šiemet A lygos čempionato rungtynėse kiekvienai komandai galės atstovauti net šeši užsieniečiai - trys iš kitų Europos Sąjungos šalių ir trys iš bet kurių kitų valstybių?

- Pritariu, bet laikausi nuostatos: legionierius turi būti geresnis nei savas žaidėjas. Toks principas galioja ir “Kauno” klube.

Užsieniečiai Lietuvos futbolo komandose - šiuolaikinis, neišvengiamas reiškinys. Legionieriai didina konkurenciją, skatina pasitempti lietuvius. Deja, kol kas nė vienas šalies klubas nepajėgus įsigyti nei pirmojo, nei bent trečiojo ryškumo žvaigždžių. Vis dėlto ir tie užsieniečiai, kurie atstovaus mūsų ekipoms, nacionalinės lygos varžyboms suteiks daugiau sportinės intrigos.

Treniruos ir rinktinę

- Kokie “Kauno” užmojai mūsų šalies A lygos čempionate ir LFF taurės turnyre?

- Aiškūs ir konkretūs - laimėti visus aukščiausius trofėjus. Savo gretas stiprina visi varžovai, todėl tai padaryti bus nelengva. Viliuosi, jog mus, kaip ir praėjusį sezoną, vėl lydės sėkmė.

- Pernai interviu “Kauno dienai” sakėte, jog stengsitės suburti komandą, kuri šiemet UEFA Čempionų lygoje įveiktų ne vieną, o mažiausiai du atrankos etapus. Kaip klostosi Jūsų planai?

- Jei būtų galima su šiandienine sudėtimi sugrįžti į praeitį, manau, jog įveiktume švedų “Djurgardens” ekipą, kuri pernai kauniečiams užkirto kelią į trečiąjį Čempionų lygos atrankos etapą. Kaip bus šiemet - nenorėčiau prognozuoti, reikia palaukti dienos, kai paaiškės, kokius priešininkus mums lems burtai. Stengsiuos, kad tarptautinėje arenoje “Kaunas” pasiektų ne mažiau, nei man pavyko pasiekti su “Vėtra”.

- Ar darbas su Kauno komanda, iš kurios daug laukiama, netrukdys Jūsų užimtumui nacionalinėje rinktinėje, juolab kad šiemet ji žais daugiau sunkesnių pasaulio čempionato atrankos rungtynių?

- “Kauno” klube man padeda kolegos, kuriais visiškai pasitikiu. Kai su rinktine buvau išvykęs į Gruziją, kauniečiai treniravosi Anykščiuose. Su kolegomis pasitardavome telefonu. Grįžau, susipažinau su rezultatais - viskas padaryta taip, kaip buvome suplanavę.

Rinktinėje su Algimantu Liubinsku šia tema net nekalbėjome. Mes irgi gerai suprantame vienas kitą.

Aš esu darboholikas. Jei pavargsiu - pats pasakysiu.