Ken Darko mokslininkų komanda dar 2012 metais atlikinėjo kasinėjimus Ginosaro slėnyje, esančiame Izraelyje. Tuomet jie aptiko vėlyvo helenistinio, Romos ir Bizantijos periodų artefaktus, priklausančius 2000 metų senumo miestui. Dabar mokslininkai mano, jog tai gali būti Biblijoje minimas Dalmanuto miestas.

Tarp radinių buvo tūkstančiai Romos periodo molinių indų šukių, Bizantijos keramikos, briaunuotų virimo indų, amforų, stiklinių indų ir kitų senovės artefaktų.

„Romo periodą primenantys fragmentai, kartu su Bizantijos architektūriniais statiniais ir agrokultūriniais objektais, yra išsidėstę po visą miestą. Jie yra aptinkami tiesiog vaikštinėjant šios atvirai išdėstytos gyvenvietės gatvėmis.“ – rašo K. Darkas žurnale „Palestine Exploration Quarterly“. „Keletas vietinių gyventojų mums sakė, jog jie artefaktus aptikdavo kasinėdami žemės, o radinius panaudodavo papuošti savo sodus“.

„Turimi duomenys leidžia manyti, jog atrastas miestas plytėjo nuo viršukalnės, ant kurios stovi dabartinis Migdalo miestas, iki ežero kranto, esančio rytuose.“

„Atrasti klintiniai indai bei pagoniškas altorius leidžia manyti, jog šioje vietovėje gyveno ankstyvo Romos periodo žydų bei kitų tautybių bendruomenės. O tai, kas gali būti šventinto vandens indas, nurodo į Bizantijos periodo krikščionis.“

Architektūrinės liekanos bei keramika leidžia manyti, jog mieste drauge gyveno tiek žydai, tiek politeistinės bendruomenės. Indai, kurių istorija siekia 2 amžių prieš mūsų erą, nurodo, jog miestas galėjo klestėti ne vieną amžių.

„Stikliniai indai bei amforos nurodo į turtingą bendruomenę“, – teigė K. Darkas. „Akmeniniai inkarai, puikus priėjimas prie krantų ir, žinoma, pirmojo amžiaus valtys – visa tai rodo, jog buvo vystoma žuvininkystė.“

Senovės miestas, išsidėstęs netoli dabartinio Migdalo miesto, kuris seniau buvo žinomas Magdalos pavadinimu, – šiame mieste, manoma, gimė Marija Magdalena, kuri, pasak Biblijos istorijos, pirmoji išvydo prisikėlusį Kristų.

Archeologas K. Darkas „livescience.com“ teigė, jog jo komanda nėra tikra, ar atrastasis miestas iš tiesų yra Dalmanuta. Tačiau jo dydis yra viena iš priežasčių, verčiančių tikėti šia versija.

Teritorija nuo dabartinio Migdalos miesto, iki rytuose esančios pakrantės, buvo gausi archeologiniais radiniais. Tyrėjai šioje teritorijoje 1986 metais aptiko ir 2000 metų senumo žvejybinę valtį, dar vadinamą „Jėzaus valtimi“. Tačiau, nepaisant pavadinimo, nėra atrasta jokių ryšių tarp valties ir Jėzaus, ar jo mokinių.