Į taupymo paslaugas vienareikšmiška verta atkreipti dėmesį. Tik prieš jas užsisakant būtinai atidžiai perskaitykite sąlygas ir pasiėmę į rankas kalkuliatorių pasiskaičiuokite jų teikiamą naudą. Toliau pateikiami patarimai mobiliojo ryšio abonentams, kurie yra pasirašę sutartis su operatoriais ir moka mėnesinius mokesčius.

Kaip galima papildomai sutaupyti?

Žemiau pateiktas pagrindinių taupymo priemonių sąrašas ir jų kainos pas skirtingus operatorius. Šis sąrašas nėra galutinis, tiekėjai paprastai siūlo ir kitas, siauresnės paskirties taupymo paslaugas, pvz., nuolaidas tarptautiniams pokalbiams arba pigesnius skambučius į „Teo“ tinklą.

Sutaupyti galite tiek SMS žinučių, tiek pokalbių sąskaita.

Įvairių operatorių siūlomi taupymo planai - papildomų paslaugų paketai

Jei siunčiate daug SMS

Jei siunčiate pakankamai daug žinučių, verta užsisakyti nemokamų SMS paketą. Šios priemonės efektyvumas labai priklauso nuo SMS kiekio ir operatoriaus, kurio paslaugomis naudojatės, taikomų mokesčių. Išsiaiškinkite, kiek papildomai sumokate per mėnesį už SMS žinutes. Ši informacija dažniausiai būna nurodyta sąskaitoje. Jei suma už žinutes viršija SMS paketo paslaugos kainą, tuomet jį verta užsisakyti.

Operatorių taikomas SMS paketų apmokestinimas žinutes atpigina labai smarkiai. Bene pigiausiai šią paslaugą siūlo „Bitė“ ir „Tele2“.

„Tele2“ už 3 litus galima užsisakyti 1000 nemokamų SMS žinučių, o negalintys gyventi be žinučių abonentai gali užsisakyti net 5000 SMS už 7 litų mėnesinį mokestį. Beje, paskutinioji paslauga yra nemokama abonentams, kurie naudojasi pokalbių planais „500“, „1000“ arba „2000“.

„Bitė“ suteikia nemokamų SMS paketą (3000 vnt.) praktiškai visų planų vartotojams. Tik pigiausiasis planas „Kartais“ neturi šio priedo. Papildomas SMS paketas pas „Bitę“ kainuoja pakankamai brangiai. Jei rašote daug žinučių, tuomet galbūt verta pagalvoti apie plano „Kartais“ pakeitimą į „Vidutiniškai“.

Bendrovė „Omnitel“ žinučių rašytojus „myli“ mažiausiai. Visuose šio operatoriaus siūlomuose „Mano“ abonentiniuose planuose nėra nemokamų SMS. Už kiekvieną išsiųstą žinutę imamas 19 ct mokestis. Yra ir nemokama SMS paslauga, už kurią anksčiau buvo prašoma net 15 Lt per mėnesį. Tiesa, šiuo metu „Omnitel“ taiko nuolaida šiai paslaugai ir siūlo užsisakyti už 4 Lt per mėnesį.

Nemokami pokalbiai tarp savų

Laikai, kuomet vien tik už tai, kad naudojamės mobiliojo ryšio paslaugomis, tekdavo mokėti abonentinį mokestį, jau praeityje. Dabar už mėnesinį mokestį gauname nemokamų pokalbio minučių. Matematika gana paprasta: kuo didesnis mokestis, tuo daugiau minučių. Išeikvojote limitą, už papildomas minutes mokate gerokai brangiau.

Taigi, viršyti limitą neapsimoka. Kaip išvengti minučių pereikvojimo? Yra du keliai – pereiti prie brangesnio plano arba užsisakyti neribotus pokalbius operatoriaus tinkle arba pasirinktiems abonentams.

Papildomos taupymo paslaugos atsiperka tuomet, kai daug skambinate keliais numeriais. Pavyzdžiui, jei esate „Tele2“ abonentas ir turite kelis draugus, kurie naudojasi šios bendrovės paslaugomis, tuomet verta užsisakyti paslaugą „Šeima ir draugai“. Pas kitus operatorius šis planas vadinasi „Draugai“ („Bitė“) arba „Išrinktieji“ („Omnitel“). Visais atvejais imamas 3 litų mėnesinis mokestis.

Šeimoms arba grupei žmonių, kurie naudojasi vienu vardu užregistruotais numeriais, verta pagalvoti apie jiems skirtą taupymo paslaugą, kurią vieni operatoriai vadina „Šeima“ („Bitė“), kiti – „Savu ratu“ („Omnitel“) arba „Artimųjų ratu“ („Tele2“).

„Bitės“ ir „Tele2“ atveju, ši paslauga kainuoja labai nedaug – 1 Lt arba 1 ct, atitinkamai. Tad ilgai galvoti, ar užsisakyti ją, ar ne, neverta. Blogiau, jei esate „Omnitel“ klientai. Susidaro įspūdis, kad ši bendrovė visai nesuinteresuota, kad šeimos registruotų kelis numerius vienu vardu. Kiekvienas narys turi mokėti po daugiau nei 5 Lt per mėnesį, kad galėtų skambinti kitiems nemokamai. Jei šeimą sudaro trys ir daugiau narių, labiau apsimoka užsisakyti paslaugą „Šeima“ už 15,25 Lt mėnesinį mokestį.

Atminkite, kad nemokamo skambinimo pasirinktais numeriais paslaugos turi du didelius apribojimus. Pirmas – visi numeriai turi priklausyti to paties operatoriaus, kurio ryšiu naudojatės, tinklui. Antras – galima pasirinkti tik kelis numerius, dažniausiai tris.

Nemokami pokalbiai savame tinkle

Dar viena taupymo paslauga – nemokami pokalbiai savame tinkle. Jei esate „Bitės“ klientas, užsisakę šią paslaugą galėsite be jokių apribojimų skambinti kitiems „Bitės“ abonentams ir plepėti be galo. Analogiškai su „Omnitel“ ir „Tele2“. Tačiau ši paslauga nėra labai pigi – už ją prašoma nuo 10 iki 15 Lt per mėnesį. Tad ją verta užsisakyti tik tuo atveju, jei: a) daug prašnekate, b) daug šnekate savame tinkle.

Kiek skambinama savame tinkle? Įprastai labai daug. Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, 2011 savame tinkle vyko 72,8 procentai visų pokalbių. Tiesa, statistika rodo, kad ši dalis mažėja dėl vis pigesnių pokalbių tarifų. Prieš kelis metus operatoriai taikydavo išeinantiems skambučiams dvi kainas: vieną, mažesnę, savame tinkle, ir kitą, kelis kartus didesnę, į konkurentų tinklus. Dabar tokia kainų politika jau tapo atgyvena. Abonentai dažniausiai moka tą pačią kainą, nesvarbu į kokį tinklą skambinama.

Keli patarimai pabaigai

Verta atminti, kad papildomos taupymo paslaugos neįtakoja mėnesinio pokalbių limito. Tai reiškia, kad pokalbiai savame tinkle arba su šeimos nariais neįskaičiuojami (žinoma, jei jūs užsisakę atitinkamą taupymo paslaugą).

Prieš užsisakydami taupymo paslaugą paskaičiuokite, ar tikrai verta tą daryti. Papildomos paslaugos padidina mėnesinį mokestį. Galbūt jūs daugiau sutaupysite užsisakę ne, tarkime, nemokamus pokalbius savame tinkle už 10-15 Lt, o pakeitę planą į brangesnį su kur kas didesniu minučių limitu.

Šiai dienai mobiliojo ryšio technologijos yra vienos sparčiausiai besivystančių. Jų rinka irgi nestovi vietoje ir nuolatos keičiasi. Tad jei paskutinį kartą rinkotės planą prieš dvejus arba net vienerius metus, verta pasidomėti, kokie pokyčiai įvyko pas operatorius ir, galbūt, pasikeisti planą. Taip galima sutaupyti nemažai pinigų.

Dar viena alternatyva: du planai. Jūs nesate įsipareigoję naudotis tik vieno operatoriaus paslaugomis. Gali būti, kad užsisakius papildomą planą pas kitą teikėją, pavyks gerokai sutaupyti. Pasvarstykite apie tai. O jei esate vienas arba viena iš tų žmonių, kuriuos atbaido nuolatinis kelių telefonų nešiojamasis su savimi, įsigykite aparatą su lizdais dviem SIM kortelėms. Tokie telefonai leidžia skambinti ir naudotis dviem operatoriais tame pačiame įrenginyje. Daugelis gamintojų, įskaitant „Samsung“ ir „Nokia“, siūlo modelius su dviem SIM kortelėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)