Departamentas Seime prašo ištirti V.Gailiaus teiginius apie esą Lietuvoje veikiančią pavojingą buvusių ir esamų saugumo pareigūnų gaują, kurios veikla pasireiškia neteisėtu ir nusikalstamu praturtėjimu, politine korupcija, įtaka teisėsaugos institucijoms priimant sprendimus ir nutraukiant tyrimus.

VSD pirmadienį išplatintame pranešime pabrėžiama, kad departamentas, kaip žvalgybos institucija, neturi įgaliojimų nei pats tirti Seimo narių pasisakymų, nei kontroliuoti ar daryti įtaką teisėsaugos institucijų kriminalinės žvalgybos tyrimams.

"Valstybės saugumo departamento vadovybė pagal savo turimą kompetenciją nėra priėmusi jokių sprendimų (panaikinusi leidimų ir patikimumo pažymėjimų, laikinai nušalinusi nuo pareigų ir pan.), nes nėra gavusi jokios oficialios informacijos apie teisėsaugos institucijų atliekamus tyrimus dėl galimai nusikalstamos žvalgybos (anksčiau – saugumo) pareigūnų veikos", - taip pat sakoma VSD pranešime.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius LRT televizijai praėjusią savaitę pakartojo, jog būdamas FNTT vadovu, be kita ko, buvo neteisėtai spaudžiamas atleisti savo pavaduotoją Vytautą Giržadą. Jis sakė spaudimą patyręs iš Prezidentūros ir Vidaus reikalų ministerijos vadovybės.

V.Gailius ir V.Giržadas buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu iš FNTT atleisti 2012 metų vasario 15 dieną. Šį žingsnį ministras motyvavo VSD medžiaga.

Seimo pirmininkas dėl V.Gailiaus pasisakymų kviečia frakcijų seniūnus

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas pirmadienį kviečia Seimo frakcijų seniūnus į pasitarimą "dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos apie galimą poveikį politikams ir pareigūnams".

Komentuodamas kvietimą BNS V.Gedvilas sakė turintis omenyje Seimo opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Vitalijaus Gailiaus pasakojimus žiniasklaidai apie jo atleidimo iš Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) aplinkybes.

Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) patenkino V.Giržado skundą ir atleidimą iš FNTT direktoriaus pareigų pripažino neteisėtu, nurodė jį grąžinti į pareigas ir atlyginti už priverstines pravaikštas.