Traumos dėl judrumo

Pasak specialistų, vaikų kaulai ne stipresnis, kaip įprasta manyti, o tiesiog elastingesni. Dėl to jie gali pakelti didesnį fizinį krūvį. Tačiau vaikai daugiau juda ir yra ne tokie atsargūs kaip suaugusieji, todėl jų kaulai taip pat dažnai lūžta. Tačiau yra amžius, kada vaikams kaulų lūžių rizika ypač padidėja – tai laikotarpis, kai jie auga. Paauglystės laikotarpiu didesnį dėmesį atžalų saugumui turėtų skirti ir tėvai: pasirūpinti, kad riedučiais ar dviračiu važinėjantys vaikai turėtų reikalingas apsaugos priemone ir t.t.

Rankas vaikai susilaužo kone dvigubai dažniau nei kojas. Viena dažniausių moksleivių traumų, patirtų mokykloje, - raktikaulio lūžis, po to seka lūžiai alkūnės, peties srityje.

Gyja greičiau

Pasak traumatologų, vaikų kaulai po lūžių gyja greičiau negu suaugusiųjų. Iki trejų metų mažyliams kaulai sugyja ir per dvi savaites, vaikams iki 10-ies metų – per tris. Tiesa, paauglių kaulams sugyti jau prireikia tiek pat laiko kaip ir suaugusiems. Čia minimas laikas, per kurį kaulas tik suauga, tačiau reabilitacija po traumos trunka daug ilgiau – apie 6-8 mėn. Šiuo laikotarpiu pakartotinio lūžio rizika nemenka, todėl vaikams derėtų susilaikyti nuo aktyvios fizinės veiklos.

Dar vienas klausimas, kurio dažnai sulaukia traumatologai iš tėvelių, koks įtvaras yra geresnis: „langetė“ ar gipsas. „Langetė“, pasak specialistų, nebijo vandens, yra lengvesnė, tačiau nesuteikia tokios tvirtos fiksacijos kaip gipsas, todėl netinkama, jei kaulo lūžis yra sudėtingesnis.

Daugiau – nebūtinai geriau

Priešingai nei dažnai manoma, maistas nepadeda greičiau sugyti kaulams. Kad jie greičiau sugytų reikia vengti traumų, kritimų, gipso įtvaro deformacijos. Subalansuota, kalcio praturtinta, mityba labiau reikalinga, kai kaulai formuojasi ir reabilitacijos po lūžio metu. Kaulus stiprinti padeda aktyvus gyvenimo būdas. Nepamiršti derėtų ir apie vitaminą D, kuris padeda organizmui pasisavinti kalcį.