Į redakciją paskambinusi Vaida pasakojo, kad susiduria su nemalonia problema – rūkančiais kaimynais. Dėl šios priežasties moteriai tenka taikstytis su tuo, kad pro pravirą langą nuolat jaučiamas rūkalų kvapas. Nors moteris ir mėgino tartis su kaimynais, šie įpročio neatsisako, tad kambaryje tvyrančius cigarečių dūmus jai tenka kęsti ir naktimis.

Su tėvais gyvena ir du vaikai, tad rūkalų kvapą bute jaučia ir jie. „Tenka net 3 val. ryto keltis ir uždaryti langą“, - pasakojo Vaida, kuriai nepavyksta susitarti su rūkančiais nuomininkais.

Rūkyti balkonuose - galima

Išeičių, kaip išspręsti bėdą, ieškanti moteris domėjosi, kokia situacija Lietuvoje – ar galima suvaldyti rūkalius kaimynus?

DELFI kreipusis į Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą paaiškėjo, kad aukščiau aprašytą problemą galima išspręsti tik vienu būdu – susitarimu. „Departamentas skundų dėl rūkymo (tabako gaminių vartojimo) balkonuose atvejais siūlo gyventojams, jeigu yra įkurta namo (-ų) bendrija, kolegialiai apsitarti ir priimti bendrąsias elgesio taisykles (pvz., dėl rūkymo (tabako gaminių vartojimo) balkonuose). Taip pat daugiabučių namų gyventojams siūloma geranoriškai susitarti su kaimynais, kitų butų savininkais, nuomininkais dėl rūkymo (tabako gaminių vartojimo) balkonuose“, - teigiama departamento pateiktame komentare.

Lietuvoje rūkymas balkonuose draudžiamas tik tuo atveju, jei tai yra bendrojo naudojimo patalpos. „Šiuo metu galiojanti Tabako kontrolės įstatymo (Žin., 1996, Nr. 11-281, 2003 Nr. 117-5317) 19 str. 1 d. 3 p. redakcija draudžia Lietuvos Respublikoje rūkyti (vartoti tabako gaminius) bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru, - nurodo NTAKD. - Balkonai ar terasos, kurie yra konstruktyviai susieti su keliems savininkams priklausančių patalpų išorinėmis sienomis, yra traktuojami kaip bendrojo naudojimo patalpos (pvz. balkonas, jungiantis kelis ir daugiau skirtingų butų). Analogiškai ir su balkonais, kurie yra laiptinės dalis ir yra traktuojami kaip bendro naudojimo patalpos“.

Kaimyninėje Latvijoje su rūkymu kovojama griežčiau

Buto balkonas paprastai yra privati buto savininko nuosavybė ir negali būti traktuojama kaip bendro naudojimo patalpa. Tiesa, požiūriu pasitaiko įvairių. Pavyzdžiui, Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidento Juozo Antanaičio nuomone, rūkyti balkone apskritai negalima, jau anksčiau rašė DELFI.

Kaimyninėje Latvijoje situacija kitokai – šiemet ji tapo pirmąja šalimi pasaulyje, kur rūkymas prie vaiko, nepriklausomai nuo aplinkos, gatvės ar privatus butas, yra įstatymo pažeidimas ir bus laikomas nusikalstama veika. Be to, Latvijos gydytojų sąjunga skelbia, kad į vietų, kur draudžiama rūkyti sąrašą, jau įtraukti ir balkonai, terasos, laiptinės.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (472)