Spaudos konferencijos metu ECB vadovas M. Draghi patikino, kad siekiant paremti regiono ekonomikos atsigavimą, bazinė palūkanų norma išliks esamame lygyje tiek ilgai, kiek reikės. Taip pat pažymėta, kad paskutiniai makroekonomikos rodikliai patvirtina euro zonos ekonomikos atsigavimą. M. Draghi buvo atsargus kalbėdamas apie euro zonos būklę ir paminėjo, kad ekonomikos augimo rizikos išlieka, tačiau infliacijos lygis yra subalansuotas. Taip pat M. Draghi pareiškė, kad rinkoms dar anksčiau pristatyta užuominomis paremta komunikavimo pol! itika (forward guidance) yra orientuota į tarpbankinių palūkanų normų svyravimų mažinimą, ką pasak M. Drahi, pavyko pasiekti.

Ketvirtadienį vykusio D. Britanijos centrinio banko susitikimo metu nuspręsta nekeisti rekordiškai žemos palūkanų normos (0,5 proc.). Taip pat nepakeista ir turto pirkimo programos apimtis, kuri siekia 375 mlrd. svarų sterlingų. Tokio sprendimo rinkoje laukta, todėl svaro sterlingų svyravimai kitų valiutų atžvilgiu buvo nedideli (šįryt EUR/GBP kursas svyruoja ties 0.841 svaro sterlingų už eurą). Po sprendimo spaudos konferencijos nebuvo, todėl rinkos dalyviai su nekantrumu lauks posėdžio protokolo, kuris bus paviešintas rugsėjo 18 dieną. Tuo tarpu Švedijos centrinis bankas paliko galioti 1 proc. palūkanų normas, o palūkanų normų didinimą regi kitų metų antroje pusėje.

Šiandien bus paskelbtas vienas daugiausiai euro ir JAV dolerio valiutų porai įtaką darančių rodiklių - užimtųjų pokytis JAV (be žemės ūkio ir viešojo sektorių). Tikimasi, kad po analitikų prognozių neatitikusių duomenų prieš mėnesį, kuomet sukurta 162 tūkst. naujų darbo vietų, sulauksime maždaug 180 tūkst. siekiančio rodiklio. Tuo tarpu bendras nedarbo lygis turėtų išlikti 7,4 procento. Geresni JAV darbo rinkos duomenys negu tikimasi brangintų JAV dolerį, kadangi augtų lūkesčiai dėl QE3 ribojimo, taip pat turėtų įtakos akcijų rinkoms, kuriose veikiausiai įsivyrautų labiau pesimistinės nuotaikos.

Baltijos šalių rinkos neišsiskyrė iš bendro Europos konteksto – akcijų indeksų reikšmės didėjo nežymiai (OMXV +0,1 proc., OMXT +0,3 proc.), o bendra apyvarta pasiekė beveik 1 mln. eurų. Talino ir Vilniaus biržose sudaryta maždaug po 180 sandorių, tačiau Taline apyvarta buvo kur didesnė ir siekė 729 tūkst. eurų, Vilniuje – 191 tūkst. eurų. Aktyviausiai prekiauta „Aprangos“ (-0,38 proc., 77 tūkst. eurų apyvarta), „Silvano Fashion Group“ akcijomis (-1,96 proc., 478 tūkst. eurų). Akcijų brangimu išsiskyrė „Olympic Entertainment Group“ (+2,16 proc., 67 tūkst. eurų). Per tris pirmąsias prekybos sesijas šią savaitę net 15 proc. pigusios „Baltika“ akcijos vakar brango 2,21 proc. iki 0,741 euro už akciją. Baigiantis savaitei esminių pokyčių rinkose neturėtų būti, indeksų reikšmės turėtų kisti nedaug, o rinkos dalyviai žvalgysis į tarptautinių rinkų nuotaikas.