Galbūt elgesys, dėl kurio žmonės priaugo svorio, iš tikro nulėmė ir pokyčius žmogaus asmenybėje.

Šią galimybę straipsnyje, pasirodžiusiame „Psychological Science“ 2013 m. liepą, tyrinėjo Angelina Suttin su kolegomis. Autoriai išanalizavo apie dviejų tūkstančių žmonių, dalyvavusių dviejuose ilgalaikiuose tyrimuose, duomenis. Šie žmonės pirmojo tyrimo metu buvo apie 40-60 metų. Jie atliko paprastą asmenybės testą, taip pat buvo pamatuotas jų ūgis ir svoris (viename tyrime) arba jie turėjo patys pateikti savo ūgį bei svorį (kitame tyrime). Šie duomenys vėl buvo patikrinti praėjus 8-10 metų.

Analizuodami duomenis, mokslininkai siekė nustatyti, ar žymus svorio padidėjimas (daugiau nei dešimties svarų) ir žymus svorio netekimas (daugiau nei dešimties svarų) veikė asmenybės pokyčius. Svorio netekimas neturėjo išreikšto poveikio asmenybei. Tačiau svorio priaugimas turėjo įtakos.

Dalyviai, kurie priaugo daugiau nei dešimt svarų, buvo tokie pat impulsyvūs, kaip ir tie, kurie nepriaugo pradiniame tyrime, tačiau buvo žymiai impulsyvesni pakartotiniame tyrime nei tie, kurie nepriaugo svorio. Vis dėlto tie, kurie priaugo svorio, pakartotiniame tyrime taip pat pademonstravo kur kas didesnį atsargumą priimant sprendimus nei tie, kurie nepriaugo svorio.

Šie duomenys įdomūs dėl kelių priežasčių. Pirma, jie byloja, kad pakartotinis elgesys, kuris nulemia kūno pokyčius, galiausiai gali pakeisti ir asmenybės bruožus. Daugkartinis persivalgymas per dešimtį metų gali paversti žmones impulsyvesniais.

Antra, įdomus yra impulsyvumo ir atsargumo derinys. Jūs galėtumėte pagalvoti, kad žmonės, kurie yra impulsyvūs, negalvoja apie savo veiksmus ir jų pasekmes. Tačiau šiuo atveju žmonės yra tiek impulsyvūs, tiek atsargūs. Tai reiškia, kad jie veikiausiai suvokia savo impulsyvumo pasekmes, tačiau negali savęs sustabdyti.

Šie duomenys nurodo, kad į svorio metimą galima būtų žvelgti ir kitaip, ypač kai kalbama apie vyresnio amžiaus žmones. Dažnai apie sveiką mitybą ir svorio metimą pateikiama labai daug informacijos. Manoma, kad kuo daugiau žmonės sužinos apie tai, kodėl jų mitybos įpročiai nesveiki, tuo labiau jie pakeis savo mitybą.

Šie duomenys byloja, kad vien tik informacija veikiausiai nepadės. Šie žmonės yra pajėgūs galvoti apie savo veiksmus, jie tiesiog nekeičia savo elgesio iškilus pagundai. Tai reiškia, kad mums reikia padėti žmonėms pakeisti jų aplinką, kad būtų lengviau ugdytis sveikus įpročius ir vengti prastų. Be to, šie žmonės turi atrasti paramą šeimoje ir draugų rate. Jei esate linkę į impulsyvumą, žmonės aplink jus gali būti puikus stiprybės šaltinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)