Absoliutus alaus gėrimo rekordas buvo pasiektas 2011 metais, kai svečiai Bavarijos sostinėje per šventę išgėrė 7,5 mln. litrų šio vokiško gėrimo. Šįmet Miunchene per dvi šventines savaites tikimasi sulaukti 6 milijonų svečių. Sakoma, kad pietų Vokietijos padavėjai tuo metu ima atostogas ir važiuoja dirbti į Miuncheną, kur per dvi savaites vien iš arbatpinigių užsidirba trijų mėnesių algą.
 
Tiesa, prieš tai reikia įsigyti tradicinę palaidinę didele iškirpte, suveržti krūtinę, kad atrodytų, kad ji tuoj tuoj išsprūs iš jai skirto drabužio ir pasimokyti vienu metu nešti dešimt pilnų litrinių alaus bokalų. Manote, kad tai lengva?
 
„Oktoberfest“ švenčiamas ne tik Miunchene, palapinės su mediniais stalais ir suolais bei pagal šlagerių muziką linguojančiais vokiečiais su skambančiais bokalais stovi net mažiausiuose Bavarijos miesteliuose. Tai rudens šventė, be galo svarbi visiems vokiečiams. Derlius nuimtas, alus išrūgęs, darbai baigti - galima ir pašvęsti. Jie ateina su šeimomis, pasipuošia tautiniais drabužiais, supasi karuselėse, klausosi muzikos, o tipiškus vokiškus patiekalus gausiai užgėrę alumi, ir patys dainuoja ir šoka kartu su šlagerius dainuojančiais atlikėjais.
 
Bet jei nori tikros nesibaigiančios šventinės nuotaikos, jei nori pamatyti tiek alaus, kad galėtum nuskęsti ir tokią gausybę taikiai besilinksminančių žmonių, turi atvažiuoti į Miuncheną, į Teresės pievą (Theresienwiese), kurioje jau dabar sparčiai vyksta paruošiamieji darbai. Tai pati didžiausia liaudies šventė pasaulyje, švenčiama jau nuo 1810 metų. Apsisprendusiems dalyvauti, pateiksiu kelis patarimus:
 
Viešbučiai. Aišku, kad reikia užsisakyti iš anksto, nes vokiečiai tai daro iš karto pasibaigus vienai šventei. Lietuviai dažnai sprendžia spontaniškai ir tikrai ne dažnas alaus mėgėjas gali pakloti 200 eurų už naktį. Pasak prognozių, vidutiniškai dvivietis kambarys šiemet kainuos 220 eur. Tačiau yra ir išeičių - pigesnes nakvynes siūlo „Wiesn camp“ kempingas, nuo kurio šventės vietą su metro pasieksite per 15 min. Pastatytą palapinę, kurioje telpa iki keturių žmonių, galima išsinuomoti už 60-70 eurų, o tiek pat žmonių talpinantis kemperis atseis - 150-170 eurų parai. Jei tai netenkina, daugybė studentų užleidžia miesto svečiams savo kambarius ar net butus. Sau tinkančių variantų galite surasti svetainėse airbnb.de, 9flats.com ar wg-gesucht.de.
 
Alus. Šiemet litrinio bokalo, vadinamojo „Mas“ kaina svyruos nuo 9,40 iki 9,80 eurų: tai yra kokiais 30-40 centų daugiau nei pernai. Nepamirškite, kad prašydami mažo alaus, gausite puslitrį ir tai ne visur. Pilstomas bus tik išskirtinai Miuncheno regione specialiai šventei pagamintas alus, kuris yra kiek stipresnis nei įprastai. Dideli bokalai yra labai mėgiami kolekcionierių - jie kiekvienais metais papuošiami naujomis emblemomis. Prie alaus populiariausias užkandis yra „Brezn“ - sūrus didelis riestainis. Labiau išalkusieji renkasi keptus viščiukus arba bavariškas dešreles.
 
Navigacija. Palapinės veikti pradeda nuo dešimtos ryto, o savaitgaliais alaus jums įpils nuo 9 val. Likus pusvalandžiui iki vidurnakčio barai užsidaro, tad teks eiti namo ir kaupti jėgas kitos dienos girtuoklystėms arba rinktis bet kurį mieste veikiantį barą, kurie mielai priima kiekvieną ištroškusį svečią ir linksmina jį toliau. Šeimoms yra skirta „Familienplatz“, kur šalia stalų su suolais įrengta ir žaidimų aikštelė ir kur antradieniais šeimoms žadamos nuolaidos.

 
Kad nepaklystume Miuncheno „Oktoberfest“, yra sukurta programėlė išmaniesiems telefonams, tačiau jai suprasti reikia mokėti ne tik vokiškai, bet ir bavariškai.  Ir dar - nepraraskite budrumo, nes kasmet radinių biure po šventės lieka apie 4000 įvairiausių daiktų.
 
Pasipuoškite. Šventinę dvasią daug geriau pajusite, jei apsirengsite tautiniais vokiškais drabužiais - merginos „Dirndl“ - suknelėmis su didele iškirpte, liemene ir pūstu sijonėliu iki kelių, o vyrukai - „Lederhosen“ - odinėmis kelnėmis iki kelių, marškinukais ir skrybėle su plunksna. Jei neturite noro rengtis bavariškai, pasirūpinkite bent jau originalesniu galvos apdangalu. Nebūtina jo ieškoti Lietuvoje - viską nusipirksite vietoje, tik turbūt jau žinote, kad Miunchenas toli gražu nėra pigus miestas.