Tokiu būdu kipriečiams ir atiteko paskutinis bilietas į UEFA Europos lygos grupių varžybas.

Įdomu, kad burtus traukė ne UEFA atstovas, o žurnalistas iš Airijos - Emmetas Malone'as („The Irish Times“).

Burtų eiga:

Ryte iki galo nebuvo žinomi visi pretendentai į laisvą vietą, nes ketvirtadienį nebaigtas žaisti atsakomasis susitikimas tarp „AZ Alkmaar“ (Nyderlandai) ir „Atromitos FC“ (Graikija) ekipų - antrame kėlinyje, 59 min., mačas Alkmare buvo nutrauktas dėl stadione kilusio nedidelio gaisro. Graikai tuo metu pirmavo 1:0, bet pirmą dvikovą laimėjo olandai - 3:1. Atsakomoji akistata bus pabaigta žaisti penktadienį 12 val.

Paskutinę minutę UEFA priėmė kontroversišką sprendimą ir iš varžybų eliminuotą norvegų „Tromso“ klubą be jokių burtų praleido į Europos lygos grupių varžybas - jis pakeitė susikompromitavusią Stambulo „Bešiktaš“ komandą, kuri eliminavo norvegus bendru rezultatu 3:2 (1:2, 2:0). Tai - savotiškas spjūvis į veidą Lietuvai ir VMFD „Žalgiriui“, nes išvakarėse svarstydama panašią situaciją UEFA Ypatingų situacijų grupė priėmė ne analogišką sprendimą, kuris būtų buvęs palankus žalgiriečiams, o pasirinko burtų ceremoniją.

Penktadienį burtų traukimo tvarką paaiškino UEFA generalinis sekretorius Gianni Infantino. Jis atsakomybę patikėjo iš tribūnų pakviestam airių žurnalistui Emmetui Malone'ui, kurio ranka iš indo ištraukė kamuoliuką su Nikosijos APOEL klubo pavadinimu. Taigi kipriečiams ir atiteko paskutinis bilietas į UEFA Europos lygos grupių varžybas.

APOEL futbolininkai ketvirtame atrankos etape bendru rezultatu 2:3 nusileido belgų Varegemo „SV Zulte“ komandai.

„Fenerbahce“ vietą užimti galėjo: Nikosijos APOEL (Kipras), Vilniaus „Žalgiris“ (Lietuva), Maskvos „Spartak“ (Rusija), „Molde“ (Norvegija), Žiuržiu „Astra“ (Rumunija), Gorio „Dila“ (Gruzija), „Aktobe“ (Kazachstanas), „Nordsjaeland“ (Danija), „Stuttgart“ (Vokietija), „Kukesi“ (Albanija), „Saint-Etienne“ (Prancūzija), „Udinese“ (Italija), „Vojvodina“ (Serbija), Ploješčio „Petrolul“ (Rumunija), „Hafnarfjordur“ (Islandija), „Skenderbeu“ (Albanija), „Nice“ (Prancūzija), Belgrado „Partizan“ (Serbija), „Pasching“ (Austrija), „Nomme Kalju“ (Estija), „Qarabag“ (Azerbaidžanas), „Minsk“ (Baltarusija), Vroclavo „Slask“ (Lenkija), Roterdano „Feyenoord“ (Nyderlandai), „Grasshoopers“ (Šveicarija), Tbilisio „Diamo“ (Gruzija), „Braga“ (Portugalija), „Jablonec“ (Čekija), Alkmaro AZ (Nyderlandai)/„Atromitos“ (Graikija).

14 val. bus traukiami ir UEFA Europos lygos grupių etapo burtai.

* * *

Ketvirtadienį skubiai sušaukta iš penkių narių sudaryta UEFA Ypatingų situacijų grupė, vadovaujama paties organizacijos prezidento Michelio Platini, nusprendė, kad iš turnyro pašalinto Stambulo „Fenerbahce“ klubo vieta po papildomų burtų bus skirta vienai iš komandų, pralaimėjusių ketvirtame atrankos etape (jame kovojo 60 komandų, bet burtuose dalyvaus 29, nes Stambulo „Besiktas“ buvo diskvalifikuotas UEFA).

Laisva vieta minėtame turnyre pagal ankstesnį precedentą turėjo atitekti būtent Lietuvos vicečempionui VMFD „Žalgiriui“.

Šis neeilinis susitikimas buvo surengtas po to, kai trečiadienį Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) paskelbė, kad atmetė „Fenerbahce“ ekipos apeliaciją ir paliko galioti jai UEFA skirtą dvejų metų diskvalifikaciją.

Už patekimą į Europos lygos grupių etapą „Žalgiris“ būtų gavęs 1,3 mln. eurų premiją, o dar po 200 tūkst. eurų uždirbęs už kiekvieną pergalę ir perpus mažesnę (100 tūkst. eurų) sumą – už lygiąsias. Komandai, kurios prieš sezono pradžią planuotas biudžetas nesiekė nė 5 mln. litų, tai - pasakiški pinigai.

Įveikęs pirmus tris Europos lygos atrankos etapus, „Žalgiris“ jau užsitikrino 540 tūkst. eurų.

Primename, kad lemiame UEFA Europos lygos atrankos etape žalgiriečiai bendru rezultatu 0:7 (0:5, 0:2) nusileido „Salzburg“ komandai iš Austrijos.

„Fenerbahce“ klubą UEFA iš Čempionų lygos pašalino už rungtynių baigčių režisavimą, bet turkai sprendimą apskundė CAS. Todėl UEFA iki CAS sprendimo leido „Fenerbahce“ žaisti Čempionų lygos atrankoje, iš kurio ši išspyrė tą patį „Salzburgą“ (1:1 ir 3:1) ir dėl vietos grupės turnyre susitiko su Londono „Arsenal“ (0:3 ir 0:2). Čempionų lygos atkrintamąją dvikovą pralaimėjusi komanda patenka į UEFA Europos lygos grupės varžybas.
Marekas Zubas

M. Zubas: tokiame lygyje jau prasideda verslas

VMFD „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Marekas Zubas neneigė, jog nežinia dėl UEFA sprendimo, kam atiduoti laisvą vietą Europos lygos grupių etape, turėjo įtakos jo auklėtinių pasirodymui atsakomajame mače su austrų „Salzburg“ klubu. Nors žaidėjus ketvirtadienio naujienos iš UEFA būstinės Nione (Šveicarija) nuliūdino, pats treneris nesigraužė.

„Aš iškart sakiau, kad turime tik kelis procentus tikimybės gauti tą vietą. Esame per maža šalis. Tokiame lygyje jau prasideda verslas, dideli pinigai, o mes neturime ryšių. Aišku, šansą vis dar turime, bet... Galvokime apie Lietuvos čempionatą ir laukime. Sunku mintimis sugrįžti į A lygą, žaidėjai nelaimingi, bet reikia pamiršti pasirodymą Europoje.

Mūsų tikslas – nacionalinis čempionatas, kuriame dabar žaisime su Marijampolės „Sūduva“, ir tai yra svarbiausia. O jei netyčia mums pasisektų burtuose, tik iškiltų problemų dėl mažo stadiono, žaidėjų, tvarkaraščio. Juk niekas nesitikėjo, kad nueisime taip toli, todėl tie klausimai būtų komplikuoti“, – dėstė „Žalgirio“ vairininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)