Štai patarimai, kaip stiprinti ryšį su savo vaikais ir paaugliais.

Leiskite atsivesti draugus į namus

Tai geriausias būdas dažniau matyti savo vaikus bei žinoti, kuo jie užsiima. Be to, būdami su draugais vaikai atsipalaiduoja ir gali papasakoti tai, ko nedrįstų pasakyti jums vieniems.

Kartu žiūrėkite filmus. Vieną kartą filmą išrinkite jūs, kitą - vaikas. Suprasite, kuo domisi jūsų paauglys, o tuo pačiu suteiksite jam galimybę pamatyti jūsų mėgstamus filmus ir aktorius, į kuriuos jis galbūt niekuomet neatkreiptų dėmesio.

Kartu gaminkite

Vaikai įgis ne tik pagrindinius kulinarinius įgūdžius – gamindami galėsite plepėti į valias ir ne tik apie maistą. Išbandykite naujus receptus, leiskite pasireikšti vaiko iniciatyvai, išsiaiškinti jo pomėgius. Be to, namuose, kuriuose kvepia pyragais, daug jaukiau gyventi ir kyla kur kas mažiau pykčių.

Kartu vakarieniaukite

Žinoma, tai labai sunku, nes skiriasi visų šeimos narių dienotvarkės, tačiau pasistenkite rasti laiko bent vakarienei. O savaitgalį galite sukurti tradiciją pagaminti ar atnešti vieni kitiems pusryčius – tai nuteikia labai maloniai.

Pasidalinkite savo jaunystės prisiminimais

Nors vaikai dažnai sako: „Šitą jau pasakojai“ - iš tiesų jiems patinka išgirsti savo tėvų istorijas apie jų jaunystė nuotykius bei pojūčius. Tai labai gražus pasidalinimas savo patirtimi, kas daro daug didesnę įtaką negu nuobodūs pamokslavimai.

Pasakokite vaikams apie savo veiklą

Jeigu jums atrodo, kad vaikams tai neįdomu, pagalvokite iš naujo. Jeigu jie nežinos, ką darbe veikiate, matys tik vieną jūsų asmenybės pusę. Tad jei tik yra galimybė, nusiveskite savo atžalą į darbą ir supažindinkite su savo veikla. Tuomet kai grįšite pavargę, vaikai labiau jus supras ir užjaus, o nesakys, kad visą dieną sėdėjote prie kompiuterio, o tai - vienas malonumas (jų akimis).

Bent kartą per dieną apkabinkite savo vaiką

Mūsų vaikai auga, tad jei prarasite ryšį anksti, galimybių tai padaryti vėliau bus vis mažiau. Sulaukę paauglystės vaikai autoritetų ima ieškoti gatvėje, jeigu nėra jų namuose. Tad sukurkite tradiciją atsisveikinti ir pasisveikinti apsikabinant ir palinkint geros dienos bei paklausiant, kaip šiandien sekėsi. Ir nepamirškite pasakyti, kad mylite.

Leiskite kartu laisvalaikį

Nors laiko šiuolaikiniame pasaulyje mums lieka vis mažiau, branginkite tas akimirkas ir tegul tai būna šventas laikas jūsų šeimai. Vakare po darbo galite suspėti išvažiuoti pasivažinėti su dviračiais ar bent išeiti pasivaikščioti ir stebėti besikeičiančią gamtą.

Tai gali būti puikus laikas pokalbiams. O savaitgalį susiruoškite ir toliau nuo namų, suplanuokite maršrutus ir aplankykite istorines Lietuvos vietas – tai bus puiki auklėjamoji priemonė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)