Dietos

Tai pirmasis metabolizmo priešas. Organizmas žino, kada badaujate, ir, norėdamas išsaugoti energiją, sulėtina įvairius cheminius procesus. Todėl žmonės, kurie nuolat laikosi dietų, kad pasiektų tam tikrą svorį, nustoję sportuoti dažnai priauga daug svorio.

Hormonai

Mūsų skydliaukė gamina hormoną tiroksiną, o nuo jo lygio priklauso metabolinių cheminių reakcijų greitis. Jei skydliaukė per daug aktyvi, jūs sudeginate daugiau kalorijų, esate nervingesnis ir labai aktyvus. Jei ji nepakankamai aktyvi, jūsų medžiagų apykaita yra labai lėta, todėl priaugate svorio, esate vangus ir lėtas. Tai būdinga tik 2 proc. moterų ir 0.1 proc. vyrų, tačiau tai yra vienas faktorių.

Alkoholis

Jeigu vakarais mėgstate išgerti taurę vyno ar bokalą alaus, tai gali būti pagrindinė priežastis, kodėl niekaip nepavyksta atsikratyti viršsvorio. Kai kepenyse vyksta alkoholio skaidymas, paveikiamas riebalų pernešimo mechanizmas, todėl į kraują gali patekti daugiau riebalų, kurie nusėda ant jūsų kūno.

Valgymas tik kartą per dieną

Viena didžiausių klaidų, kurias daro norintys sulieknėti žmonės – valgymas tik kartą per dieną. Kaip taisyklė, skrandžio puota nutinka vakare, kai visą dieną nevalgę ir atsipalaidavę po darbų galite ištuštinti visą šaldytuvą.

Tačiau gausūs valgymai iš tiesų sulėtina medžiagų apykaitą. Tam turi įtakos insulinas - hormonas, veikiantis metabolizmą.

Insulinas išsiskiria tuomet, kai kraujyje padidėja gliukozės lygis. Jis informuoja ląsteles, ką daryti su energija - ją išleisti ar kaupti riebalų pavidalu. Po gausių pietų ar vakarienės jūsų organizme išsiskiria daugiau insulino nei po mažo užkandžio.

Tad jei valgote sočius pusryčius ar vakarienę, o tarp jų badaujate, jūsų organizme pasigamina daugiau insulino, o energija virsta riebalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)