Sporto ir sveikos gyvensenos propaguotoja visai neseniai sumanė su garsiais atlikėjais išleisti muzikos albumą, skatinantį aktyvų gyvenimą.

Aktyvumą skatins muzika

Michelle Obama nusprendė, kad amerikiečiams reikia pozityvaus hip hopo, skatinančio aktyvų gyvenimo būdą, taigi jau visai netrukus išleis tokios muzikos albumą. Pati pirmoji šalies dama dainuoti nesiryžo, tad paprašė tai padaryti garsius JAV atlikėjus. Sudėjusi jų dainas į vieną hip hopo dainų rinkinį „Dainos sveikesnei Amerikai“ („Songs for a Healthier America“) siūlo jį nemokamai parsisiųsti jau nuo kito mėnesio pabaigos.

Populiarūs šalies atlikėjai (tokie kaip Jordin Sparks, Ariana Grande, Ashanti, Travisas Barkeris iš grupės „Blink 182“ ir kt. ) sutiko prisidėti prie prezidentienės sveikatingumo kampanijos „Pajudėkime“ („Let’s Move“), kuri skatina amerikiečius daugiau judėti ir sveikai maitintis.

Kompaktinėje plokštelėje iš viso bus devyniolika įkvepiančių dainų, kurių pavadinimai kalba patys už save: „Esi tas, ką valgai“, „Pajudėkime“, „Tiesiog tikėk“, „Mums patinka daržovės“ ir pan. Iki kitų metų vasaros planuojama nufilmuoti vaizdo klipus dešimčiai albumo dainų, jie bus rodomi JAV mokyklose.

Pradžia prieš trejus metus

Michelle Obama kampaniją „Pajudėkime“ pradėjo prieš trejus metus. Moteris įsitikinusi, kad būtina kovoti su didžiausia problema amerikiečių vaikų – nutukimu. Ji tikisi, kad naujas žingsnis – hip hopo albumas - paskatins vaikus šokti, o dainų tekstai įkvėps atsakingiau rinktis maistą ir pamėgti sportą.

Pirmoji JAV ponia propaguoti sveiką gyvenseną nusprendė prisidėjusi prie programos, skirtos kovais su vaikų nutukimu, sukūrimo ir populiarinimo. Šis moters žingsnis stebinti neturėtų, juk dar visai neseniai Amerika buvo pripažįstama storiausių gyventojų šalimi. Šiais metais, nors ir užleidusi pozicijas, ji vis tiek „puikuojasi“ antroje storiausių pasaulio šalių vietoje.

Kampanijos „Pajudėkime“ siekis – išjudinti kuo daugiau visuomenės narių, todėl prie jos prisidėti kviečiami populiarūs šalies žmonės, stambios korporacijos, sveikatos priežiūros paslaugų tiekėjai, mokyklos.

„Pajudėkime“ skatina sveikesnę mitybą ugdymo įstaigose, geresnį maisto produktų ženklinimą ir didesnį kasdienį fizinį vaikų aktyvumą. Programa numato bent vieną vaikų fizinio aktyvumo valandą per dieną. Tiek esą užtektų, kad vaikų sveikata bent kiek pagerėtų. „Pajudėję valandą vaikai geriau jausis, patirs mažiaus streso, bus atidesni mokykloje, geriau miegos“, - kampanijos idėją aiškino M.Obama. „Pajudėkime“ skatina didesnį vaisių bei daržovių suvartojimą, ragina atsisakyti greito maisto, mažiesiems aiškinama apie gazuotų gėrimų žalą sveikatai, būtinybę gerti vandenį.

Sportuoti pradėjo po gimdymo

Pirmoji ponia neatsitiktinai ėmėsi būtent Amerikos vaikų sveikatinimo. Pati ji yra didelė sporto ir sveikos gyvensenos mėgėja. M. Obama sako, jog žmogus laimingas, kai jo savijauta gera, todėl kiekvienas turėtume suteikti sau galimybę būti laimingam.

Puiki M. Obamos sveikata – kasdienio fizinio aktyvumo ir tinkamos mitybos derinys. Tiesa, pirmoji Amerikos dama ne visada buvo sveikuolė. Lūžis jos gyvenime įvyko tada, kai susilaukė pirmosios dukters.

„Kai mano pirmajai dukrai Maliai buvo keturi mėnesiai, pastebėjau, jog vyro gyvenimo būdas beveik nepasikeitė. Jis ir toliau daug sportavo, o aš pradėjau pykti, jog negaliu skirti tam laiko. Kartą sugalvojau, jog jei atsikelsiu anksčiau, galėsiu pasimankštinti, tuo tarpu mano vyras bus priverstas man pagelbėti, pamaitinti iš ryto vaiką“, - kartą pasakojo M. Obama. Pirmoji ponia pripažino, jog sportuoti jai labai patiko ir kuo geriau matėsi rezultatai, tuo labiau jai norėjosi neapleisti šios veiklos. Dabar ji teigia norinti sveika gyvensena „užkrėsti“ ir savo dukras.

Sveikuolė pasenti nebijo

M. Obama pasakojo, jog rūpintis sveikata ir neaukoti viso gyvenimo dėl kitų ją išmokė mama. „Mama mane išmokė, ko nereikia daryti - ji visą savo laiką skyrė mums, kartasi net savo sveikatos ar geros savijautos sąskaita. Tačiau mane ji pamokė, jog būti gera motina nereiškia atsisakyti savo gyvenimo – gali rūpintis vaikais, dirbti, sportuoti bei ilsėtis. Mama paskatino mane gyvenime rasti pusiausvyrą“, - vienam žurnalui atskleidė M. Obama.

Kartą paklausta, ar artėdama prie penkiasdešimtmečio M. Obama nebijo susenti, ji drąsiai atsakė: „Tikrai ne. Mano motinai daugiau nei septyniasdešimt, bet ji laiminga ir puikiai atrodo. Tiesiog tokiame amžiuje turi labiau save saugoti, rūpintis. Mano tikslas taip pat puikiai atrodyti po dvidešimties metų“.

Tačiau moteris sako, jog sveikata, tai ne vien gera išvaizda. „Sveikata - tai fizinė ir emocinė būsena. Per visą gyvenimą aš išmokau priimti sprendimus, kurie daro mane laimingą ir suteikia man prasmės. Jausdamasis gerai pastebi, jog ir šalia tavęs esantys dažniau šypsosi. Štai net mano vyras yra laimingas, kai laiminga esu aš“, - sakė M. Obama.

Tarp kitko:

• Per pastaruosius dvidešimt metų nutukimo paplitimas tarp JAV jaunimo išaugo daugiau nei dvigubai, beveik penki milijonai 6–17 metų amžiaus jaunuolių turi antsvorio arba yra nutukę.

• Amerikoje maždaug trečdalio gyventojų svoris yra pernelyg didelis.