Sustabdykite. Jei jūsų vaikas tampa nebekontroliuojamas, reikia jį atskirti nuo asmens, kurį jis nori nuskriausti. Jis turėtų išeiti iš kambario.

Nuraminkite. Išmokykite savo vaiką panaudoti nusiraminimo strategijas. Jis turėtų giliai kvėpuoti, išgerti stiklinę vandens, pažaisti vienas.

Pirmiau pagalvoti, paskui padaryti. Paskatinkite vaiką paklausti savęs: „Ką noriu padaryti?“ Paaiškinkite, kad kerštauti neverta. Svarbu būti suprastam ir elgtis teisingai.

Paaiškinkite, kad reikia atsižvelgti į kito žmogaus jausmus. Vaikai gali būti empatiški jau nuo pat trejų metų amžiaus, tačiau jiems prireiks jūsų pagalbos. Pabandykite padėti jiems suprasti kito žmogaus požiūrio tašką, lygiai taip, kaip jie nori būti suprasti patys. Ar jūsų vaikas supranta, kodėl kitas žmogus j nesupranta? Ar yra kitas būdas paaiškinti savo poziciją, o gal tiesiog nereikia dėl to stengtis?

Išmokykite ieškoti galimų sprendimų. Padėkite vaikui neapsiriboti sakiniu „nekenčiu tavęs ir tu niekam tikęs“. Paskatinkite ieškoti kompromisų, kuriais būtų patenkintos abi pusės. Dažnai padeda atsiprašymas.

Kai pyktis tampa agresija

Žinoma, kartais pyktis virs fizine agresija. Pasinaudokite tuo kaip galimybe padėti vaikui suvaldyti šiuos jausmus. Štai ką galite padaryti, kad išmokytumėte vaiką suvaldyti pyktį:

Sustabdykite kivirčą ir atkurkite saugią aplinką. Dažnai reikia izoliuoti peštukus. Užtikrinkite abi puses, kad jie bus saugūs ir kad jie gali išmokti kontroliuoti situaciją ir apsisaugoti.

Nubrėžkite ribas. Vaikai turi žinoti taisykles, galiojančias tada, kai jie tampa nebekontroliuojami: „Nesimušti. Jei jūs nesiliausite, man teks jus sustabdyti“.

Veiksmą turi lydėti pasekmės. Vaikas turi suprasti, kas jo laukia, jei jis nemąstys prieš veikdamas. „Jei negalite būti kartu nesimušdami, tuomet nebūsite kartu. Jei norėsite dar kada nors žaisti kartu, jums teks tai prisiminti.“

Atleiskite. Vaikams reikia žinoti, kad jų blogas elgesys nepaverčia jų blogais žmonėmis. Atsiprašymai ir kaltės išpirkimas leis jiems atsikratyti kaltės jausmo ir viltis ateityje elgtis geriau.

Kai pyktis yra pagalbos šauksmas

Vaikas dažniausiai suirzęs, lengvai išvedamas iš pusiausvyros, kelia muštynes. Jei tai vyksta trumpai, tai gali būti vaiko reakcija į pokyčius šeimoje, tokius kaip naujagimis ar persikraustymas. Jei toks elgesys nesiliauja ir rimtai veikia santykius su šeima bei draugais, reikėtų susimąstyti apie rimtesnes galimas priežastis. Jei esate susirūpinę dėl vaiko pykčio priepuolių, kreipkitės į pediatrą pagalbos dėl pykčio valdymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)