Tačiau studentams ar kitiems mirtingiesiems, ieškantiems būsto, geriau nesivarginti. Pusvelčiui gyventi Vilniuje gali tik Seimo narių padėjėjai.

Įkainojo kanceliarija

Vilniaus širdyje – Gedimino prospekte – įsikūrusiame viešbutyje, pasirodo, gali glaustis ne tik tautos išrinktieji, bet ir jų padėjėjai. Joks įstatymas jiems tokios privilegijos nenumato, tačiau Seimo kanceliarijos vadovai, regis, mano kitaip.

Paaiškėjo, kad parlamentarų viešbutyje gyvena ir keturi politinio pasitikėjimo veikėjai. Žinoma, jų butai – ne tokie dideli kaip tautos išrinktųjų. Asmenys glaudžiasi keturiuose beveik 30 kvadratinių metrų vieno kambario butuose.

Seimo kanceliarija dienraščiui nurodė, kad įnamiai už vieną kvadratinį metrą moka kiek daugiau nei 5 litus. Tai numato pernai išleistas Seimo kanclerio Jono Mileriaus įsakymas.

"Nuompinigių dydis apskaičiuotas vadovaujantis Valstybės ir savivaldybių gyvenamųjų patalpų nuomos mokesčio apskaičiavimo tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos ir Daugiabučių namų administravimo tarifų apskaičiavimo metodika", – biurokratine kalba paaiškino Seimo kanceliarijos atstovas Marius Žiūkas.


Už vandenį susimoka

Kanceliarijos atstovas nepamiršo pridurti, kad nuompinigių dydis peržiūrimas vieną kartą per metus, "atsižvelgiant į pasikeitusius teisės aktus ir kitas aplinkybes, kurios gali turėti įtakos nuompinigių dydžiui". Be to, kanceliarija pabrėžė, kad papildomai mokami nuompinigiai už kambariuose esančius baldus ir inventorių, atsižvelgiant į jų kiekį bei kokybę.

Priemoka už baldus svyruoja nuo 15 iki 55 litų. Taigi vidutiniškai už vieno kambario buto nuomą Seimo kanceliarija gauna apie 150–180 litų. Seimo kanceliarijos atstovai nurodė, kad už komunalines paslaugas (elektrą, šildymą, vandenį, šiukšlių išvežimą, aplinkos tvarkymą ir kt.) Seimo viešbučio įnamiai atsiskaito pagal sunaudotą kiekį.

Tiesa, Seimo kanceliarija taip ir neatskleidė, kas tie keturi laimingieji, kurie butus gali nuomotis ne rinkos kaina. Dienraštis išsiaiškino, kad tai kelių Seimo narių padėjėjai.

Seimo nariams netinka

J.Milerius, Seimo kancleris, tai patvirtino: "Iš Seimo kanceliarijos ten niekas negyvena. Tie padėjėjai yra Seimo narių, kurie atvykę iš kitų miestų. Butai nėra visai tinkami gyventi Seimo nariams."

Kancleris įrodinėjo, kad blogiau būtų, jei tie keturi butai stovėtų tušti. "Jei yra laisvų butų ir už juos moka, mokesčių mokėtojams tai nieko nekainuoja. Už tuščius reikėtų mokėti. Jie už komunalines paslaugas susimoka kaip ir bet kuris Vilniaus gyventojas. Patikėkite, nė vienas Seimo narys ten negyventų", – dėstė J.Milerius.

Nuomoja be pagrindo

"Tai paprasčiausia netvarka. Seimo kancleris turėtų jausti atsakomybę", – taip šią pigios nuomos istoriją komentavo kažkada Seimo kanceliarijai vadovavęs konservatorius Jurgis Razma. Jis priminė, kad Seimo viešbutyje ir taip trūksta vietų. Juk Ukmergėje pavasarį išrinktas socialdemokratas Kazys Grybauskas iki šiol į Vilnių važinėja iš savo miesto.

"Būstas turėtų būti nuomojamas rinkos kaina. Juolab kad tai Seimo narių viešbutis. Nuomoti parlamentarų patarėjams tokias patalpas nėra jokio teisinio pagrindo", – pareiškė J.Razma.
Nekilnojamojo turto bendrovės "Ober-Haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis teigė, kad tokia kaina rinkoje, švelniai tariant, neįprasta.

"Kad ir kaip būtų tie butai apstatyti, tai tikrai ne rinkos kaina. Nuomojamų vieno kambario butų kainos panašioje vietoje svyruoja nuo 700 litų, dažniausiai tai yra 1 tūkst. litų", – paaiškino nekilnojamojo turto verčių specialistas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite: 


„Vilnius nepajėgus aptarnauti visų senolių“ - prie senelių globos namų rikiuojasi eilės.


„Perėjimas prie biokuro – pasaka be galo?“ – artėjant šildymo sezonui Vilniui vėl žadama pigi šiluma. 


"Kasdienis malonumas – kad dar nemiriau“, sako režisierė Agnė Marcinkevičiūtė, kuri ėmėsi atgaivinti detektyvo žanrą ir sukūrė pilnametražį filmą "Vardas tamsoje".