Dėl to asociacijos vadovas ir Vilniaus taksi darbuotojų profesinės sąjungos atstovas Andrejus Kotovičius patrauktas administracinėn atsakomybėn – jeigu teismas VMI pateiktus duomenis pripažins įrodymais, jam už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį grės bauda nuo 3 iki 10 tūkst. litų (iš viso – nuo 63 iki 210 tūkst. Lt).

A. Kotovičiui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą trečiadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas. Teisėja Alberta Baltušytė patenkino A. Kotovičiui atstovaujančio advokato padėjėjo Aleksandro Timoščenkos prašymą ir po mėnesio suplanuotame posėdyje planuoja apklausti 21 esą nelegaliai dirbusį taksistą.

VMI atstovė Renata Barkovskaja teisme pagarsino, kad asociacijoje „Taksistai už sąžiningą verslą“ nuo 2012-ųjų spalio 10-osios iki 2013-ųjų gegužės 15-osios net 21 taksistas dirbo nelegaliai, o asociacijos vadovas A. Kotovičius neužtikrino, jog su darbuotojais būtų pasirašytos darbo sutartys.

Šie pažeidimai, pasak R. Barkovskajos, paaiškėjo per atliktą operatyvinį patikrinimą.

VMI atstovė pažymėjo, kad asociacijoje dirbantys vairuotojai privalėjo gauti individualios veiklos pažymėjimą, su kai kuriais darbuotojais buvo sudarytos jungtinės veiklos sutartys.

„Patikrinimo metu vienas žmogus prisipažino, kad dirbo, tačiau neturėjo individualios veiklos pažymėjimo“, – pabrėžė R. Barkovskaja.

VMI atstovės teigimu, taksistai buvo įsipareigoję į asociacijos sąskaitą sumokėti 80 Lt nario mokestį, be to, jie buvo sudarę automobilių nuomos ir taksi įrangos sutartis. Taip pat nustatyta, kad klientų užsakymai buvo priimami per Vilniaus miesto savivaldybės įsteigtą dispečerinę, klientams buvo išduodami taksi kvitai su asociacijos rekvizitais.

„Iš darbuotojų paaiškinimų matyti, kad darbą jie susirado per skelbimus internete, dėl darbo sąlygų derėjosi su asociacijos vadovu A. Kotovičiumi“, – sakė R. Barkovskaja.

Taksistų vadovas: kaltinimai yra laužti iš piršto

Tuo metu sąžiningo verslo principus deklaruojantis A. Kotovičius nesutinka su VMI pateiktais kaltinimais ir neabejoja, jog teisme sugebės įrodyti, kad taksistai dirbo legaliai ir sumokėjo visus privalomus mokesčius valstybei.

„Manau, kad šios bylos atsiradimas demonstruoja šiokį tokį mūsų valdžios atsilikimą nuo gyvenimo, – sakė asociacijos vadovas. – Iš tikrųjų visos tos darbo ir bendradarbiavimo formos yra įteisintos, legalios, numatytos Civiliniame kodekse“.

A. Kotovičius pažymėjo, kad operatyvaus patikrinimo pažyma yra „konstatuojamojo pobūdžio“, tačiau esą joje nėra jokių konkrečių įrodymų, pagrindžiančių nelegalų darbų, prisidengiant jungtinės veiklos sutartimi.

„Manau, kad kaltinimai yra laužti iš piršto“, – pabrėžė taksistų asociacijos vadovas.

Jis teigė, kad asociacijoje dirbę vairuotojai buvo išsiėmę individualios veiklos pažymėjimus ir taip užtikrino mokesčių valstybei sumokėjimus. Vis dėlto, A. Kotovičius neslėpė, jog vienas taksistas iš ties dirbo neturėdamas individualios veiklos pažymėjimo.

„Tai buvo vienas atvejis, kai žmogus dirbo vieną dieną – jis ryte pasakė, kad turi pažymėjimą, o vakare man jos nepateikė ir aš jį išvariau, – sakė jis. – Sutinku, čia mano klaida, bet čia – išskirtinis atvejis, taip nebuvo daroma“.

A. Kotovičiaus teigimu, asociacija taksi paslaugas teikia keturiais visiškai naujais automobiliais. „Juos į gatves mes paleidome diena anksčiau nei „Vilnius veža“, ir klientai mūsų paslaugomis yra patenkinti“, – tikino jis.

„Taksistai už sąžiningą verslą“ vadovas įsitikinęs, kad VMI atliktu tyrimu galėjo būti suinteresuotos jau seniai veiklą vykdančios taksi bendrovės. „Mes esame didelė rakštis toms senoms firmoms“, – sakė jis.

Vis dėlto, A. Kotovičius patikino, kad savo veiklą taksistai nutrauks tik tuomet, jeigu teismas išaiškins, jog vairuotojai iš tiesų dirbo nelegaliai. „Tokiu atveju, aišku, skųstume teismo nutarimą, bet jeigu toks bus ir galutinis sprendimas, veiklą nutrauksime“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)