Ceremonijos vyko įvairiausiose vietos: pradedant oro laineriu, skrendančiu daugiau nei 9 kilometrų aukštyje, baigiant istorine pirtimi, gėjams ir lesbietėms skubant pasinaudoti pakeistais įstatymais.

Kampanija už santuokų lygybę pareiškė, kad šis žingsnis užbaigia istorinę neteisybę ir reiškia, kad bet kokių žmonių meilė yra pripažįstama lygia prieš įstatymus.

„Didžiuliai sveikinimai laimingoms poroms, kurios sumainys žiedus šiandien. Santuokų lygybė pagaliau atkeliavo į Naująją Zelandiją“, – sakė kampanijos atstovas Conradas Reynersas.

Santuokos įstatymo pataisą parlamentas priėmė balandį, bet ji įsigaliojo tik rugpjūčio 19 dieną.

Dvi radijo stotys varžėsi dėl teisės surengti pirmąją tos pačios lyties asmenų santuokos ceremoniją, o tokios tiesioginės transliacijos vyko per jų rytines programas.

Iš tikrųjų abejos jungtuvės įvyko maždaug tuo pačiu metu – pirmadienį 8 val. 30 min. (sekmadienį 23 val. 30 min. Lietuvos laiku), kai atsidarė institucijos, išduodančios santuokos pažymėjimus.

Vieną iš tų porų sutuokė Oklando Unitorių Bažnyčios kunigas Mattas Tittle'as. 37 metų Tash Vitali ir 29 metų Melissa Ray į ceremoniją atvyko arklių traukiama karieta, prie kurios buvo pritvirtinta vaivorykštės spalvų vėliava.

„Istorija kuriama mūsų akivaizdoje, – pareiškė M.Tittle'as. – Tikimės, kad kitos šalys padarys tą pat ir padės Naujosios Zelandijos žmonėms, kad visi turi savo vertę ir orumą, kad ir ką jie mylėtų.“

Oro bendrovė „Air New Zealand“ surengė įspūdingą skrydį iš Kvinstauno į Oklandą, kurio metu žiedus sumainė Lynley Bendall ir Ally Wanikau, kartu išgyvenusios 14 metų. Šioje ceremonijoje dalyvavo amerikietis gėjų teisių aktyvistas aktorius Jesse'as Tyleris Fergusonas, vaidinantis populiariame komiškame televizijos seriale „Moderni šeima“ (Modern Family).

„Susituokus 30 tūkst. pėdų aukštyje po lempučių girliandomis su mūsų vaikais, draugais ir artimaisiais kaip liudininkais, ši įsimintina diena tampa dar labiau ypatinga“, – sakė L.Bendall.

Velingtone gyvenantys partneriai Jonathanas Majoras ir Marshallas Donnelly pasirinko kuklesnę ceremoniją sostinės centriniame registrų biure, kurioje dalyvavo tik šeši jų draugai ir artimieji.

„Tai vargu ar atrodo tikra“, – J.Majoras sakė prieš prasidedant ceremonijai, o jo paauglė dukra Naeve pajuokavo: „Dar ne per vėlu atsitraukti.“

Tačiau konservatyvios pakraipos lobistų organizacija „Family First“ pareiškė, kad Santuokos įstatymo pataisa yra „arogantiškas kultūrinio vandalizmo aktas“, kurį politikai prastūmė, neturėdami visuomenės palaikymo.

Anglikonų Bažnyčia taip pat paprašė savo dvasininkų netuokti tos pačios lyties porų, laukiant ataskaitos jos generaliniam sinodui, kuri turėtų būti parengta ateinančiais metais.

Naujojoje Zelandijoje homoseksualumas nebelaikomas nusikaltimu nuo 1986 metų, o tos pačios lyties asmenų civilinės sąjungos buvo leidžiamos nuo 2005 metų.

Vidaus reikalų departamentas nurodė, kad per savaitę prieš minėtos įstatymo pataisos įsigaliojimą internetu parsisiųstų prašymų išduoti santuokos licenciją skaičius padidėjo trigubai.

Pirmadienį planuojama sutuokti bent 31 tos pačios lyties asmenų porą, o užklausų apie galimybę surengti tokias santuokas Naujojoje Zelandijoje buvo gauta iš Rusijos, JAV, Honkongo, Didžiosios Britanijos, Singapūro, Malaizijos, Gajanos ir Belgijos.