Šis pasikeitimas vertinamas kaip pirmasis pripažinimas šioje šalyje, kad žmogus gali būti nei vyriškos, nei moteriškos lyties, kas neabejotinai turės didelių pasekmių daugelyje teisės sričių.

Nors transseksualai – žmonės, kurie gimė vienos lyties, tačiau jaučiasi esantys kitos ir nori būti pripažinti tokiais – jau teisiškai pripažįstami Vokietijoje, hermafroditai – žmonės, gimę tiek su vyriškomis, tiek ir su moteriškomis genitalijomis – buvo priverstinai registruojami gimimo liudijimuose vienos ar kitos lyties atstovais.

Vokietijos sprendimas pripažinti trečią lytį paremtas Konstitucinio teismo rekomendacija, kurioje asmens jaučiama ar „gauta“ lytis pripažįstama kaip viena iš žmogaus teisių.

„Nenustatytos“ lyties asmenims bus leista bet kada identifikuoti save kaip priklausantį vienai ar kitai lyčiai bei užregistruoti šį pokytį gimimo liudijimuose. Jie taip pat galės pasirinkti galimybę likti „nenustatytos“ lyties.

Nors teisininkai neigia, jog įstatymų leidėjai ketina kurti trečią teisiškai galiojančią lytį pakeisdami įstatymus, kai kurie iš jų mano, kad bet kuriam „nenustatytos“ lyties asmeniui ateityje turės būti suteiktas atskiras faktinis statusas tvarkant teisinius reikalus.