Kaip rašo www.euractiv.com, įpykę prancūzų ūkininkai sudaužė šimtus tūkstančių kiaušinių protestuodami prieš krentančias supirkimo kainas ir reikalaudami ištaisyti situaciją valstybiniu bei ES lygiu.

Dienraštyje „Le Monde“ publikuoti ūkininko žodžiai, kad jis pardavė 119 000 kiaušinių, kurių supirkimo kaina – 4,30 EUR (14,85 Lt) už šimtą vienetų, kas, kaip jis teigia, 2,70 EUR (9,32 Lt) žemiau gamybinių išlaidų. Tokios žemos supirkimo kainos priežastis – perprodukcija Prancūzijos rinkoje per pastaruosius metus.

Kaip teigia Nacionalinė žemės ūkio gamintojų federacija (FNSEA), pagrindinė ūkininkų sąjunga Prancūzijoje, kiaušinių gamintojai buvo priversti didinti produkciją, kad kompensuotų investicijas dėl 2012 m. sausio mėn. EK išleistos direktyvos dėl gyvūnų gerovės apsaugos. Pagal naująją direktyvą, kuri tapo privaloma nuo 2012 m. sausio mėn., vištų dedeklių narvuose turi būti plotas lizdams, pakankamai vietos, kad visos vištos galėtų lesti vienu metu, laktos ir netgi vieta nagams draskyti. Šių patobulinimų kaina, kaip teigia ūkininkai, sudaro 20 eurų (69 Lt) vienai vištai.

Kad padengtų šias išlaidas, daugelis ūkininkų padidino turimų vištų pulkų skaičių, dėl ko išaugo ir produkcija: „Buvo per daug naujų tinkančių pastatų, todėl mes patyrėme perprodukciją nuo 5 iki 10 proc.“, - sakė paukštininkystė užsiimantis ūkininkas iš Kot d‘Armoro.

Gyvenimo sąlygų gerinimas vištoms dedeklėms prisidėjo prie jų mirtingumo mažėjimo 2 proc., kas taip pat kėlė produktyvumą.

EK taip pat kaltinama dėl finansavimo panaikinimo pagal subsidijavimo schemą tam tikrų prekių eksportui į Europos Sąjungai (ES) nepriklausančias šalis. Iki panaikinimo, kiaušinių eksportui buvo skiriamas šis finansavimas, todėl, Prancūzijos ūkininkų nuomone, dabar tapo sudėtinga eksportuoti kiaušinius.

Tuo tarpu EK atšaukė importo mokesčius kiaušiniams iš Ukrainos. Nors šios priemonės dar neįsigaliojo, pigūs kiaušiniai iš Ukrainos jau keliauja į ES rinką per Lenkiją.

Kaip teigė Jacques’as Bonati, Prancūzijos ūkininkų sąjungos (Confédération paysanne) teisininkas, EK naujieji reikalavimai pasirodė be jokių europinio lygio nurodymų.

J. Bonati sako, kad liberali EK politika paskatins milžinišką kiaušinių importą į Europą iš, pavyzdžiui, Brazilijos, kur aplinkos apsaugos ir gyvūnų gerovės normos ne tokios griežtos, o darbo jėgos kaina žemesnė.

Kaip rašoma belgų internetinėje svetainėje „7 sur 7 finance”, situacija Belgijoje panaši į susidariusią Prancūzijoje.

Paprašytas pakomentuoti, EK atstovas spaudai Rogeris Waite’as sakė, kad nors naujoji direktyva dėl narvų įsigalėjo praėjusių metų sausio mėn., tam buvo ruoštasi nuo 1999 m., todėl ūkininkai apie tai žinojo jau seniai.
Kaip teigė R. Waite’as, ši problema susijusi ne tiek su vištų narvais, o su tuo, kad gamintojai ėmė auginti daugiau viščiukų bei pridūrė, kad EK tikisi rinkos reakcijos ir produkcijos sumažėjimo artimiausiais mėnesiais, kas pakels kiaušinių supirkimo kainas.

Tačiau R. Waite‘as taip pat pažymėjo, kad prekybos centrai linkę „numušti“ kainas ir šis klausimas susijęs su „sąžiningu išlaidų pasidalinimu“ maisto gamybos ir tiekimo grandinėje, bei pridūrė, jog EK tiki, kad Prancūzijos vyriausybė jau ėmėsi priemonių tam klausimui išspręsti.