Šį kartą jūsų teismui - hoopsworld.com svetainei rašančio NBA analitiko ir psichologo Traviso Heatho straipsnis apie galimą žaidėjų dopingo vartojimą.

„Anksčiau steroidų naudojimas dažniausiai buvo siejamas su olimpinėmis sporto šakomis ar su praeities amerikietiško futbolo žaidėjais – pavyzdžiui, Lyle'u Alzado, kuris susidūrė su to pasekmėmis.

Galbūt tuo metu buvau naivus, bet man nė nekilo mintis, kad Sammy Sosa ar Markas McGwire'as (JAV beisbolo žvaigždės - DELFI) galėjo vartoti pasirodymą gerinančius preparatus. Tačiau išaiškėjo, kad jų pasirodymas buvo pernelyg geras. Jų pasirodyme buvo nesąžiningumo.

Šiais laikais žiniasklaidos atstovai elgiasi tarsi jie visą laiką būtų tai žinoję. Iš tikrųjų viena priežasčių, kodėl žiniasklaidos gigantai yra tokie pikti dėl dopingo skandalo beisbole, yra ta, kad jiems apie akis buvo apvyniota vilna ir jie to nepastebėjo.

Per pastarąjį dešimtmetį tapo įprasta be sąžinės graužaties viename sakinyje panaudoti žodžius „dopingas“ ir „beisbolas“. Nacionalinės amerikietiško futbolo lygos (NFL) žaidėjai dėl dopingo naudojimo yra nuolatos suspenduojami.

„Steroidų eros“ beisbole metu neatrodė, kad kažkas galėjo pamanyti, jog tai tas problema ir krepšinyje. Prisimenu, kai prieš kelerius metus su Lamaru Odomu kalbėjau apie pasirodymą gerinančius preparatus beisbole. Tuo metu dar vienas žaidėjas buvo apkaltintas jų naudojimu. L. Odomas teigė, kad krepšinyje nebūtų daug naudos tapti dideliu ir „pripūstais“ raumenimis. Prisimenu, kaip išgirdau šį atsakymą ir pagalvojau: na, logiška. Iš tikrųjų aš tuo metu patyriau pasitenkinimą, kad mano pirmoji meilė – krepšinis – gali nesijaudinti dėl tokių nesąmonių.

Šiandien yra žinoma, kad vienas didžiausių dopingo vartojimo privalumų – greitas atsigavimas. Tai yra toks dalykas, kuris be jokios abejonės yra naudingas žaidėjui, kuris, pavyzdžiui, šiąnakt žaidžia Los Andžele, o po to vyksta į Denverio aukštumas tam, kad po maždaug 12 valandų grįžtų į aikštę.

Nejau mes, milžiniški NBA sirgaliai, galėjome tapti to paties naivumo aukomis? Tų pasakų, kuriomis tikėjau, kai 1998-aisiais buvau pasyvus beisbolo stebėtojas?

Praėjusį vasarį Hedo Turkoglu dopingo testo rezultatai buvo teigiami ir dėl anabolinių steroidų vartojimo jis buvo suspenduotas 20 rungtynių. Įdomiausia, kad tarp šalies sporto naujienų apie šį įvykį buvo vos užsiminta. Ir tai galima visai interpretuoti.

Realu, kad žmonėms tai nerūpi, nes jie paprasčiausiai nežino, kas tas H. Turkoglu yra iš viso. Nors jis per savo karjerą buvo sužaidęs keletą sėkmingų atkarpų, jis vis tiek nėra tas žmogus, kurį eilinis sirgalius norėtų matyti televizijoje reklamuojantį kitą privalomą paragauti maisto produktą ar elektronikos prietaisą.

Taip pat žmonės tai gali matyti, kaip anomaliją. Kitaip tariant, galbūt jie H. Turkoglu mato, kaip išimtį iš taisyklės, sakančios, kad NBA žaidėjai atsisako steroidų vartojimo.

Žinoma, tikėtina ir tai, kad dauguma NBA sirgalių gyvena meluodami sau. Realybės neigimas yra vienas primityviausių gynybos mechanizmų, kuriuos žmonės naudoja pernelyg dažnai.

Realybė yra tokia, kad visų sporto šakų atstovai naudoja ir visą laiką naudodavo pasirodymą gerinančius preparatus. Kodėl krepšinis turėtų būti išimtimi? Yra keletas pranešimų, kad bent vienas NBA žaidėjas buvo įsivėlęs į Floridos biogenezės klinikos skandalą. Į tą patį skandalą, kurio baigtimi tapo keleto beisbolo žaidėjų suspendavimas.

Pasišventęs NBA sirgalius tokius pranešimus pavadintų gandais. Taip daugybę metų darė beisbolo sirgaliai. Labiau išprusę žmonės teigtų, kad klinikų vadovo Porterio Fischerio žodžiai, jog į tai įsivėlė skirtingų sporto šakų atstovai, reiškia NBA įsivėlimą į tai.

Pasirodo, kad įsivėlė žaidėjai nėra ryškiausios NBA žvaigždės, tad tai neturėtų lygai padaryti didesnio poveikio nei H. Turkoglu. Tačiau kas nutiks, kai pasirodymą gerinančių preparatų vartojimu bus apkaltinta NBA žvaigždė?

Bent sekundei įsivaizduokite, kad LeBronas Jamesas, Kobe Bryantas ar Dwightas Howardas yra tarp tų žaidėjų. NBA iš niekur nieko taptų laikoma dopingo lyga.

Tai tikriausiai prasidės nuo to, kad žaidėjai neigs draudžiamų preparatų naudojimą. Kaip mes išmokome iš savo draugų iš Aukščiausios beisbolo lygos (MBL), net pats kategoriškiausias neigimas neturi jokios vertės prieš tiesą. Kai įrodymai pasieks kritinę masę, žaidėjas priims savo suspendavimą ir pasiūlys nuoširdų atsiprašymą dėl savo dviprasmiškai „blogo sprendimo“. Vis dėlto jis taip niekada nuoširdžiai ir nepripažins, kad naudojo dopingą. Tuo metu žala jau bus padaryta.

Kaip mes išmokome iš beisbolo, kartą įkliuvus žvaigždei, bus keliamas klausimas, ar kiti žaidėjai viską pasiekė sąžiningai, ar ne.

Žaidimas gali niekada nebūti toks pats.

Pranešimai teigia, kad NBA nuo kito sezono ketina įvesti žmogaus augimo hormonų vartojimo patikrą. Toks veiksmas taps puikia viešųjų ryšių forma, kadangi anksčiau NBA stengėsi visais būdais to išvengti. Kaip NFL ir kitose sporto šakose, galima tikėtis, kad žaidėjai žinos, kokiu sezono metu jie bus tikrinami. Vis dėlto su tokiais įspėjimais žaidėjai gali prarasti budrumą ir kada nors įkliūti, kas būtų pats košmariškiausias scenarijus NBA.

Kol išnirs pirmoji pavardė, mes nežinosime, kaip žmonės iš tiesų reaguos į pasirodymą gerinančių preparatų vartojimą NBA. Blogiausias scenarijus būtų tas, kad žmonės reaguotų taip pat niekinamai, kaip jie reagavo dėl beisbolo. Liūdna, bet geriausias scenarijus – tokia pati reakcija, kokia buvo ir NFL. Po tokio incidento NFL sirgaliams dopingas nerūpėjo, kol sportininkas, grįžęs į varžybas, rodė tokį gerą žaidimą kaip ir anksčiau.

Nėra klausimo, ar NBA žaidėjai vartoja draudžiamus preparatus. Esmė tame, kiek žaidėjų juos vartoja. Aš tikiuosi, kad NBA elgsis tinkamai ir griežta ranka nepraleis taisyklių pro akis. Žmonės, kurie kelia debatus, kokiais būdais galima būtų panaikinti dopingo vartojimą sporte, mane priverčia kikenti. Akivaizdu, kad jie nebuvo susiję su profesionaliu sportu, nes yra tai padaryti yra tik vienas kelias – atimti jų pinigus. Visus pinigus.

40, 50 ar 60 rungtynių suspendavimas nedaug ką gali padaryti, nes, kaip matėme beisbole, žaidėjai žino, kad vėliau gaus likusią savo garantuotos sutarties pinigų sumą. Pagalvokite: jei draudžiamų preparatų vartojimas žaidėjui padeda pasikelti savo vertę iki, sakykime, maksimalaus 120 mln. JAV dolerių, o suspendavimas iš jo atima 15 milijonų. Tuomet žaidėjui lieka 105 mln. JAV dolerių. Visai nieko verslas.

Žmonės kalba apie žaidimo šventumą ir pagarbą seniesiems žaidėjams, o patiems žaidėjams svarbiausia – pinigai. Visa kita, jei jiems dar būna kas nors svarbaus, eina po to. Kiti dalykai sirgaliams rūpi kur kas labiau nei žaidėjams.

Jei žaidėjo organizme aptinkama draudžiamų preparatų, jo kontraktas turėtų tapti nebegaliojantis. Tokios priemonės sumažintų sukčiavimo skaičių visose sporto šakose.

Deja, bet nepanašu, kad NBA ar kokia kita lyga imtųsi tokių drastiškų veiksmų. Vietoj to NBA elgsis, kaip elgėsi ir kitos lygos – nubaus žaidėjus taip, kad paprastiems žmonėms tai atrodytų didelė bausmė. Žaidėjų sąjungos įgijo per daug galios, kad rimtos bausmės kada nors būtų įteisintos.

Kad ir ką NBA planuoja daryti, tegu sprendimą priima greitai. Mažas dopingo skandalų skaičius antrame pagal populiarumą pasaulio sporte leidžia daryti tam tikras išvadas.

Anksčiau beisbolas mane nudegino ir to nenutiks vėl. Kai pirmą kartą NBA žvaigždė bus pripažinta, vartojusi dopingą, aš tik nusivylęs tuo pakratysiu savo galvą, bet tikrai nebūsiu nustebintas“.