Tačiau sukulentų tokia gausybė, tiek formų, spalvų, kad pati idėja atrodo kiek bauginančiai. Kaip derinti augalus, kad jie atrodytų gražiai šalia vienas kito? Kiek jų reikia, kad sukurtumėte gražią kompoziciją?

Kur juos sodinti – į medinį vazoną ar į rėmą, žemę dengti samanomis ar mulču? Gal į didelį dubenį ar net seną aulinį batą? Žinoma, šie augalai nereiklūs ir augs visur, tačiau kai kurie variantai paprastesni.

Pabandykime šį nesudėtingą būdą. Ryškios spalvos, tvirti rėmai ar gražūs vazonai ir keletas sukulentų – viskas, ko reikia pradžiai norint sukurti akį traukiantį sukulentų kampelį sode ar vazonuose namuose.

Pradėkite nuo indo

Išsirinkite ryškiai nudažytą vazoną, ieškokite ko nors linksmesnio. Jei vazonas jums patinka tuščias, patiks ir su augalais.

Tie, kurie gyvena saulėtuose kraštuose, turėtų rinktis atsparesniais dažais padengtus vazonus, kad jie nenubluktų ryškioje vasaros saulės šviesoje.

Šiuose pavyzdžiuose beveik visi sukulentai susodinti į glazūruotus keramikinius indus. Juose substratas išdžiūsta ne taip greitai. Keramikinių vazonų galima rasti įvairių spalvų, formų ir stilių. Pirmenybę teikite tiems vazonams, kurie nėra raštuoti, kad dėmesys kryptų į pačių augalų formą, o ne į vazono raštą.

Nuspręskite, kokios formos bus jūsų vazonas. Geras augalo ir vazono derinys gali tapti tarsi skulptūra sode. Nėra vienos kažkokios ypatingos formos sukulentų vazonams ar dėžėms, tačiau pabandykite paeksperimentuoti su įvairiomis talpomis.

Pavyzdžiui, agava stulbinančiai atrodys ir plačiame, žemame dubenyje, o indo forma suteiks papildomo žavesio.

Kaip kontrastas, mirtalapės karpažolės ( Euphorbia myrsinites ) labai gražiai atrodo svyrančios iš paprasto mėlyno vazono.

Pasirinkite augalus

Rinkitės intuityviai, kaip rinkotės vazono spalvą. Pirmenybę teikite tiems augalams, kurie gražiai dera ir prie vazono, ir prie aplinkos, taip sukursite vientisą vaizdą. Pavyzdžiui, turkio spalvos vazonai gražiai dera su melsvai žaliais sukulentais.

Nuostabi margintais lapais agava (Agave americana „Mediopicta Alba“) puošia aplinką savo tobula forma, tik pasisaugokite dygliukų.

Ploni žilės lapeliai (lot. Senecio mandraliscae) centre – vieni gražiausių augalų vazonuose, jie neužima daug vietos, bet savo forma labai traukia akį.

Ir pagaliau šilokas (lot.Sedum rupestre) apsiveja kitus augalus ir atrodo nuostabiai svirdamas per vazono kraštus.

Galite pabandyti į vazoną sodinti tik vieną augalą. Dažnai mažiau yra geriau. Jei randate įspūdingą retesnį augalą, pavyzdžiui, tokį, kaip žaliai marga bromelija, tai jai kompanijos nebereikia.
Ji puikiai dera šiame vazone, jos dideli mėsingi lapai užpildo jį visą.

Na, o didingas blizgus žalias vazonas atrodo tarsi būtų buvęs specialiai nudažytas, kad derėtų prie gelsvų storalapio (Crassula ovata „Hummel‘s Sunset“) lapelių. Dominuoja žalsva alyvuogių spalva, bet ją puikiai pagyvina gelsvi krašteliai.

Jei norėsite papuošti aplinką tokiais sukulentais kaip šis, rinkitės tokio dydžio augalus, kurie visiškai užpildytų vazoną. Kiti augalai tik blaškytų.

Aukštasis ramdis (Aeonium arboreum) – dėmesio reikalaujantis augalas. Sultingos juodos skrotelės kiek išlenktos, puošnūs lapai, augantys tiesiai iš viršūnės arba ant trumpučių kotelių, yra mėsingi, lygiais arba dantytais krašteliais, nuo kamieno lapeliai nukrenta, todėl šalia jo tinka ir kiti augalai.

Šie sunkiomis viršūnėmis augalai gali būti labai trapūs, sodinkite juos atsargiai.

Santūrus dizainas

Paprasčiausias būdas sukurti augalų kompoziciją – pasodinti vieną didesnį viduryje ir šalia jo įkomponuoti mažesnius, žemesnius.

Margoji eševerija (Echeveria „Blue Waves“) pakankamai dekoratyvi ir viena. Tačiau paprastas morgano šilokas (Sedum morganianum) savo panašiu atspalviu puikiai prisitaiko ir pabrėžia aukštesniojo augalo grožį.

Dar keletas patarimų:

Rinkitės vazonus su skylėmis dugne, sukulentai nemėgsta įmirkusios žemės.

Rinkitės sukulentams tinkantį substratą, jei reikia, pridėkite perlito.

Įterpkite sukulentams skirtų trąšų.

Laistykite kartą per savaitę tiesiai į žemę, nepilkite ant pačių augalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)