Velykų kepiniai yra šventas dalykas, tikrai ne kitaip. Bronės močiutės Velykų boba – senas, geras, laiko patikrintas receptas. Šis perliukas gal ir pareikalaus šiek tiek daugiau laiko ar kantrybės, bet juk tam ir yra šventės, kad nustebintumėm patys save. Beatos Nicholson receptas.

Gaminimo eiga

1. Džiovintus vaisius nuplauname ir užpilame karštu vandeniu, kad šiek tiek pabrinktų.

2. Šiek tiek pašildome pieną. Iš 2/3 miltų ir šilto pieno išsukame košelę. Į ją dedame mieles, 50 g cukraus pudros, gerai šaukštu išmaišome ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų.

3. Trynius (kuo geltonesni tryniai, tuo gražesnė boba) atskiriame nuo baltymų. Dubenį su tryniais įstatome į kitą dubenį su šiltu vandeniu. Į trynius supilame likusią cukraus pudrą, išmaišome.

4. Išlydome sviestą. Supilame į išsuktus trynius su cukraus pudra ir viską sumaišome.

5. Kai mielių masė puodelyje pakyla, pasiruošiame stalą tešlos ruošimui. Likusius miltus suverčiame ant stalo ar į didelį dubenį, viduryje padarome duobutę – į ją pilame paruoštą masę su mielėmis, trynių, pudros ir sviesto plakinį, beriame druskelės ir nutarkuotą citrinos žievelę.

6. Pamažu, vis užpildami miltais iš kraštų, užverčiame tą šulinį ir minkome tešlą ir vieną gumulą. Tešlą reikia minkyti ilgai – kol nelips prie rankų. Jei tešla atrodo skystoka, pridėkite dar šiek tiek miltų.

7. Kai tešla suminkyta, nukošiame, nusausiname ir mažais gabalėliais supjaustome abrikosus, kitus vaisius. Razinų nepjaustome. Vaisių galima nepagailėti, rodos, jų įdedi daug, bet boba pučiasi, auga ir iškepus randi vos vieną kitą. Supjaustytus vaisius beriame ant tešlos ir išminkome, kad jie vienodai pasiskirstytų.

8. Paruošiame indą kepimui – bobą galima kepti aukštame emaliuotame puode ar moliniame, karščiui atspariame inde, kurį senovėje ir sudaužydavo iškepus. Jo kraštus ir dugną ištepame aliejumi ir atsakingai išklojame kepimo popieriumi – iškerpame dugną, tada ratu sukame popierių, kad padengtų visas kraštines ir būtų išlindęs į viršų. Kraštų nekerpame.

9. Į paruoštą puodą suverčiame tešlą ir paliekame valandai šiltoje vietoje pakilti. Kai tešla pakyla, įkaitiname orkaitę iki 180-170 laipsnių ir kepame bobą apie 45-50 min. Patikrinimui pasiruošti ilgų medinių pagaliukų.

10. Iškepusią ir atvėsusią bobą atsargiai išimame iš puodo.

11. Įdomiausia dalis – bobą perpjauti. Jei jos viduje yra skylė, sakoma, kad čia apsigyveno Dievas...

Skanaus!

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai