Palaikyti ir kai lengva, ir kai sunku

Tyrimas parodė, kad nepaisant poreikio jausti partnerio palaikymą kai sunku, svarbiausios ir įsimintiniausios yra partnerių pozityvios reakcijos tuomet, kai išgyvename gerus laikus. Be to, partnerių palaikymas geromis aplinkybėmis leidžia manyti, kad atėjus sunkesniems laikams jie neapleis mūsų – nesvarbu, kokia bebūtų jų reakcija.

Kuo tai paaiškinti?

Labai svarbu kontekstas. Krizės metu – po operacijos, netekus darbo ar išgyvenant sunkumus šeimoje yra daug sunkiau suteikti ir priimti paramą.

Esama daugybės priežasčių, kodėl sudėtingomis aplinkybėmis gali būti sunku priimti partnerio mėginimą išreikšti palaikymą ar įmanoma jį suprasti klaidingai:

- Vienam iš partnerių išgyvenant krizę, kitas taip pat ją patiria, taigi krizėje atsirandama drauge.

- Daugybė žmonių, susidūrę su nerimu, skausmu ir frustracija, nemoka ir tuo labiau negeba išsakyti tinkamo palaikymo. Net kai partneris siekia padėti, dažniausiai nežinoma, ką būtent daryti.

- Dėl artumo ir lūkesčių partneriai dažnai viliasi, kad kita pusė turėtų žinoti, ko trūksta, arba priekaištauja, nes kita pusė žino apie sunkumus. Tuomet imama priekaištauti:

„Tau derėtų žinoti, kad nenorėjau svečių.“

„Nežinojau, kurią sriubą pirkti, tai nupirkau abi. Ak, tu nenori sriubos?“

Stebuklų nebus

- Dažnai mylinčiam partneriui taip sunku sumažinti partnerio skausmą, kad tai prilygsta stebuklo sukūrimui. Nesėkmės atveju išgyvena abu.

- Neretai bandant pagelbėti imamasi spręsti partnerio problemą, užuot tiesiog išklausius ir neapleidžiant. Padedantis partneris jaučiasi nuvertintas, o kitas – neišgirstas.

- Kartais žūtbūt mėginant pagelbėti partneris nepastebi, kad nuolatinės pastangos daugiau trukdo nei padeda. Tas, kuriam reikia pagalbos, tik dar labiau susikremta.

Negatyvi nuomonė apie save

- Susidūrus su liga, krize ar depresija partneriui sunku išlaikyti pozityvią nuomonę apie save.

- Dažnai iššūkis abiems slypi tame, kad dėl vieno iš partnerių pastangų netyčiomis kitas partneris ima jaustis dar labiau pažeidžiamas, nepatyręs ar silpnas.

„Nepakenčiu, kai oro uoste tu stumi mane vežimėlyje! “

„Man nėra labai džiugu žinant, kad dabar tu apmokėsi visas sąskaitas.“

Nepaisant pastangų, krizėje palaikyti partnerį sunku. Blogiausia, kas gali nutikti, tai nuleisti rankas galvojant, kad nieko negebi padaryti pakankamai gerai.

Minimo tyrimo duomenimis, kai partneriai drauge išgyvena pozityvų įvykį, o ne negatyvų, auga jų dėkingumas vienas kitam, jie jaučia daugiau palaikymo, susižavėjimo ir rečiau linksta atstumti partnerį. Kodėl taip yra?

Lengva dalintis ir išgirsti

- Kitaip nei problemų metu, tomis akimirkomis, kai patiriamas džiaugsmas ir pasididžiavimas, lengviau dalintis.

- Nesvarbu, ar reaguosite išreikšdami susidomėjimą, pritarimą, palaikymą ar imsite švęsti, jūsų reakcija veikiausiai bus gerai priimta ir šiltai bei pozityviai įvertinta. Kai žmonės jaučiasi gerai, jie atsiveria pozityviems ryšiams ir naudojasi jais.

- Kitaip nei neigiamomis aplinkybėmis, nėra streso, dėl kurio bet koks elgesys dažniausiai vertinamas neadekvačiai.

Nauda

- Kai su partneriu pozityviomis akimirkomis ir į jas reaguojama pozityviai, kuriame „pridėtinę vertę“. Dalindamiesi teigiamais išgyvenimais kuriame daugiau pozityvumo, kuris nebūtinai susijęs vien su konkrečiu įvykiu.

- Tarkim, kai partneriui pasakai, kad ką tik paaukštino pareigose, jo/s džiugesys tampa dar vienu pozityviu įvykiu, kurį išgyvenate drauge.

Pozityvumo „aureolė“

- Tyrimo duomenimis, kai žmonių klausė, ar per atitinkamą laikotarpį išgyvenant krizes jie gavo palaikymą, jų atsakymas ir realybė visiškai skyrėsi.

- Tuo pačiu laikotarpiu pripažįstama, kad kuo daugiau palaikymo jie sulaukė teigiamomis aplinkybėmis, tuo labiau jie jautė palaikymą sunkesniu metu!

Gali būti, kad partneriui netekus darbo nesureaguosite adekvačiai, tačiau svarbu, jei apsidžiaugsite jam pagaminus ką skanaus ar rodysite susidomėjimą jo pasiūlymu eiti susitikti su naujais draugais.

Nors kartais viskas gali atrodyti nepakeliama, jei pora reaguos į teigiamus išgyvenimus, jų savijauta gerės. Jie pasitikės, kad vienas kitą palaikys ir varge, ir laimėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)