Lietuvos Respublikoje referendumų vykdymą reglamentuoja Lietuvos Respublikos Referendumo įstatymas. Pagal šį teisės aktą, referendumas (privalomasis arba patariamasis) gali būti surengtas (inicijuotas) jei tą siūlo 300 tūkstančių balso teisė turinčių Lietuvos Respublikos piliečių arba ¼ Seimo narių (t.y. 36 asmenys).

Piliečiams, norint įgyvendinti savo referendumo iniciatyvos teisę, reikia suburti iniciatyvinę grupę ir pateikti Vyriausiajai rinkimų komisijai prašymą registruoti iniciatyvinę grupę ir sprendimo, kurį siūloma priimti referendumu, tekstą. Seimo nariai, atitinkamai teikia siūlymą rengti referendumą Seimui, pridėdami nutarimo projektą.

Dabar panagrinėkim, ką nutylėjo ponas Renatas ir kodėl G. Labanausko iniciatyvinė grupė nebuvo registruota. Atsakymas paprastas ir jis jau buvo minėta visuomenės informavimo priemonėse – iniciatyvinės grupės siūlomas sprendimo tekstas neatitiko „Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, įstatymuose, tarptautinėse sutartyse numatytų reikalavimų“ (vertinimas iš LR Seimo teisės departamento, o citata iš VRK sprendimo). Kitaip tariant, G. Labanauskas ir jo grupė siekė pateikti referendumui Lietuvos Respublikos ir tarptautiniams teisės aktams prieštaraujantį sprendimą.

Taigi, mano pasiūlymas p. Renatui, p. G. Labanauskui ir kitiems, siūlantiems panašias iniciatyvas – siūlykite teisei neprieštaraujančius teikimus ir problema išnyks savaime!

Tiesa, yra ir kitas, teisiniu nihilizmu dvelkiantis kelias – stumti savo antikonstitucinius pasiūlymus per Seimo narius. Surinkti tik 36 parašus būtų juokų darbas. Po šia vėliava, mano galva, neabejotinai susiburtų tiek P. Gražulis, tiek jo partiečiai (kad ir D. Barakauskas, kuris taip uoliai dabar tiria P. Gražulio „skrydį“). Net konservatorių „talibanas“ galbūt prisijungtų prie švento karo prieš jaunimo viliones į baisiosios homoseksualų mafijos gretas. Tiesa, lieka dar galimybė, kad Seime užtektų sveiko proto ir toks nutarimas nebūtų priimtas, nes priešingu atveju Lietuva atsistotų į vieną gretą su tokiomis šalimis kaip Uganda ar Rusija.

O baigiant diskusiją, siūlyčiau apskritai pasvarstyti, ar draudimai apskritai kur nors, ką nors pasiekė. Vargu...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!