Europos Komisija (EK) įspėjo Maltą, kad ji privalo nustoti blokavusi graikams priklausantį naftos tanklaivį, išgelbėjusį 102 pabėgėlius, atsidūrusius pavojuje prie Libijos krantų.

„Tai Maltos valdžios pareiga suteikti humanitarinę pagalbą ir leisti šiems žmonėms išsilaipinti“, - savo pareiškime teigė Europos vidaus reikalų komisarė Cecilia Malmström.

Kaip rašo „European Voice“, Malta ir Italija įsivėlė į ginčą, kas atsakingas už išsigelbėjusius pabėgėlius, tarp kurių, kaip teigia EK, yra keturios nėščios moterys, viena sužeista moteris ir penkių mėnesių kūdikis.
Maltos vyriausybė pripažino neįsileidusi Libijoje registruoto graikų bendrovei priklausančio tanklaivio, kuris išgelbėjo 102 pabėgėlius, kai jų guminė valtis pradėjo skęsti Libijos teritoriniuose vandenyse.

Italijos paieškų ir gelbėjimo tarnyba nurodė tanklaiviui paimti pabėgėlius ant borto bei grąžinti į Libiją. Tačiau laivo kapitonas toliau tęsė kelionę į Maltą, kur laivas buvo užblokuotas šalia Maltos teritorinių vandenų šios šalies laivyno.

Laivo kapitonas neigia gavęs įsakymą grįžti į Libiją ir tvirtina, kad keliems iš išgelbėtųjų pabėgėlių, kurie galimai yra iš Etiopijos ir Eritrėjos, reikia skubios medicininės pagalbos dėl prastėjančių sąlygų tanklaivyje.

Malta teigia jaučianti pavojų dėl jau praėjusį mėnesį atvykusių 1000 pabėgėlių.