Dabar internete galima rasti daug „specialistų“ ir įmonių, siūlančių sukurti internetinę svetainę už 1000 Lt, 500 Lt, 200 Lt ar net nemokamai. Apie pastarąsias ir norėčiau pakalbėti. Ar tikrai nemokamos svetainės yra tokios jau nemokamos?

Atsitiktine tvarka iš „Google“ paieškos atrinkom šešias tokias paslaugas siūlančias kompanijas. Visose jose skelbiama, kad interneto svetainė yra „nemokama“, TIK reikės mokėti talpinimo mokestį. Čia ir paaiškėja tikroji nemokamos svetainės kaina. Vienur talpinimo mokestis nurodoma už mėnesį, kitur už visus metus. Žemiau pateikiame lentelę (svetainių patalpinimai žinomi):

1 svetainė: 22,5Lt/mėn 270,0Lt/metai
2 svetainė: 9,0Lt/mėn 228,0Lt/metai
3 svetainė: 30,0Lt/mėn 360,0Lt/metai
4 svetainė: 9,0Lt/mėn 99,0Lt/metai
5 svetainė: 16,6Lt/mėn 200,0Lt/metai
6 svetainė: 35,0Lt/mėn 420,0Lt/metai

Dar patikrinome, kiek gi kainuoja talpinimo paslauga atskirai įvertinant, kad serveris turi palaikyti PHP ir MYSQL. Rasime, kad kaina metams gali svyruoja tarp 68 ir 200 Lt.

Išvada: nemokama svetainė nėra visai jau nemokama.

Ar visiems tinka tokios interneto svetainės? Jeigu jums tinklalapis reikalingas verslui, organizacijai ar veiklai reprezentuoti, ir norite atskleisti savo unikalumą ar pasirodyti savo srities profesionalais, šis sprendimas tiks tikrai ne visada. Dauguma svetainių kuriamos pagal šablonus ir atskirti vieną nuo kitos galima tik įsigilinus į turinį.

Taip pat svarbu pasidomėti, kas atsitiktų, jei įmonė užsidarytų, ar būtų galimybė svetainę perkelti pas kitą tiekėją ar gauti jos kopiją. Dalis kompanijų nemokamą svetainę siūlo kartu su domenu. Svarbu žinoti, kad jei domeną užregistruojate ne jūs asmeniškai, rizikuojate jį prarasti negrįžtamai! Tikiuosi apžvalga buvo naudinga.