„Bendruomenės, kurios geba susitelkti ir veikti išvien, sėkmingai sprendžia įvairias savo problemas. Labai svarbu žinoti, kad aplink yra neabejingų žmonių, kurie prisijungs ir padės įgyvendinti gimusias iniciatyvas“, – sako Paulius Grinkas, Naujamiesčio vidurinės mokyklos istorijos mokytojas.

Vykdydami projektą „Ištiesk pagalbos ranką“, mokiniai siekė kuo labiau įsilieti į miestelio bendruomenės gyvenimą. Bendradarbiaudami su Naujamiesčio vaikų lopšeliu-darželiu „Bitutė“, surengė keletą užsiėmimų jo auklėtiniams, taip pat užmezgė ryšius su kultūros centru ir aktyviai prisidėjo organizuojant valstybinių švenčių minėjimus. Daugeliui mokinių itin įsiminė apsilankymai Naujamiesčio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje ir Gustonių senelių globos namuose. Jaunimas džiaugiasi, kad dainomis ir pokalbiais paįvairino ligonių ir pagyvenusių žmonių kasdienybę.

„Mūsų tikslas – ne imti, bet duoti. Nuostabus jausmas dovanoti kitiems gerumą, – sako Dovilė Tamoliūnaitė, Naujamiesčio vidurinės mokyklos būsima dvyliktokė. – Gerus darbus galima daryti bet kur ir bet kada, tam nebūtina turėti daug pinigų ar laiko. Visiškai nesunku, bet labai malonu, pavyzdžiui, padėti seneliui pereiti gatvę, pagloboti jaunesnį bendramokslį“.

Anot Angelinos Lapinskaitės, tos pačios mokyklos mokinės, žmogui kartais reikia aplinkinių pagalbos, o „padėdami kitiems, padedame ir sau“.

„Mokiniai suvokė, kad jie svarbi miestelio bendruomenės dalis, kuri gali telkti, kurti ir keisti. Kiekvienas susitikimas buvo lyg netradicinė gyvenimo pamoka, – pasakoja P. Grinkas. – Visos institucijos buvo geranoriškai nusiteikusios, džiaugėsi jaunimo sumanymais. Viliamės ateityje kartu imtis naujų iniciatyvų“.

Naujamiesčio vidurinės mokyklos sumanymas telkti bendruomenę ir užkrėsti ją gerumu yra viena didžiausio Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ iniciatyvų.