"URM patvirtina, kad šiandien gautas Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko prašymas atšaukti jį iš užimamų pareigų. Tai ambasadoriaus sprendimas, kuriuo jis siekia užkirsti kelią galimam neigiamam poveikiui valstybės ir savo reputacijai. Diplomatas supranta, kad susidariusi situacija apsunkina galimybes tinkamai tęsti darbą esamoje pozicijoje", - rašoma BNS perduotame URM pranešime.

"Vertinu tai kaip garbingą ambasadoriaus poelgį. Suprantama, jog iš diplomatų tikimasi nepriekaištingų moralės ir etikos standartų“, - pranešime cituojamas ministras Linas Linkevičius.

Iškviesti į ambasadą

BNS žiniomis, Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška ir ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas buvo iškviesti į Lietuvą Užsienio reikalų ministerijos Generalinei inspekcijai pradėjus tyrimą dėl svetainėje youtube.com paskelbtų galbūt Lietuvos diplomatų pokalbių įrašų.

Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas penktadienio popietę buvo atvykęs į Užsienio reikalų ministeriją, tačiau išėjęs iš jos su žurnalistais nebendravo.

Paklausta, ar yra gauti ambasadorių atsistatydinimo pareiškimai, užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS penktadienį pakartojo, kad "šiuo metu atliekamas tyrimas", ir išsamesnių komentarų neteikė.

Abu diplomatai šiuo metu atostogauja. Lietuvos ambasadoje Azerbaidžane BNS informavo, kad A.Žurauskas yra išėjęs kasmetinių atostogų nuo nuo liepos 15 iki rugpjūčio 19 dienos, tuo metu ambasadoje Vengrijoje BNS sakė, kad R.Juška atostogauja nuo rugpjūčio 1 dienos.

Liepos 8 dieną svetainėje youtube.com paviešinti trijų pokalbių telefonu įrašai (iš viso 4 įrašų dalys), kuriuose, kaip nurodoma, figūruoja Lietuvos diplomatai: R.Juška, A.Žurauskas, taip pat Užsienio reikalų ministerijos Rytų partnerystės politikos departamento direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kumetaitis ir Lietuvos URM pareigūnas Gediminas Kasputis. Viename pokalbyje ambasadorius A.Žurauskas, kaip nurodoma, kalbasi su verslininku Kęstučiu iš Lietuvos.

Visi pokalbių įrašai subtitruoti anglų kalba.

J.Olekas sako neturintis žinių, kad ambasadoriai atsistatydintų

Užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių pavaduojantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako neturintis žinių, kad ambasadoriai Azerbaidžane Artūras Žurauskas ir Vengrijoje Renatas Juška po paviešintų pokalbių atsistatydintų.

"Negaliu patvirtinti, nemačiau aš jų pareiškimų ", - Lietuvos radijui penktadienį sakė J.Olekas.

Jis taip pat sakė nenorintis vertinti situacijos, nes nėra susipažinęs su medžiaga.

"Sunku man vertinti, aš dabar nesusipažinęs su tyrimo medžiaga, pradėtas tarnybinis patikrinimas, jei informacija pasitvirtintų, manau, kad neatsakingai kalbama, o jeigu yra provokaciniai dalykai, vėl kitas dalykas", - sakė ministras.