M.Gondry vardas pasklido po visą pasaulį jam sukūrus filmą „Jausmų galia“ (angl. „Eternal Sunshine of the Spotless Mind“), kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Jimas Carrey ir Kate Winslet (beje, pati K.Winslet šią rolę pavadino mylimiausia per visą jos karjerą).

Naujajame savo darbe „Gėlėti sapnai“ režisierius ir vėl parodo subtilų, jautrų, tačiau ypač taiklų žmonių ir jų jausmų išmanymą. Ši poetiška fantastinė istorija žiūrovams papasakos apie meilės galią ir norą paaukoti viską dėl mylimo žmogaus

Iš Versalio kilęs 50-metis M.Gondry šiandien yra laikomas vienu originaliausių šių dienų kino kūrėjų tarptautinėje kino scenoje.

Režisieriaus ūgis 178 cm.

M.Gondry senelis buvo inžinierius ir išradėjas Constantas Martinas, sukūręs sintezatoriaus pirmtaką klavioliną (angl., pranc. clavioline).

Būdamas jaunas, M.Gondry norėjo tapti dailininku arba išradėju. Jo šeima buvo stipriai paveikta popmuzikos. Menininko tėvas prekiavo elektrinėmis gitaromis ir buvo programuotoju, o mama buvo pianiste.

Režisierius turi suaugusį sūnų Paulą, kuris taip pat yra menininkas.

Didysis M. Gondry įkvėpimas, anot jo paties, atėjo iš 1960-ųjų filmo „Le voyage en ballon“ (liet. „Kelionė oro balionu“).

Filmų režisieriaus karjerą M.Gondry pradėjo kurdamas muzikinius vaizdo klipus prancūzų roko grupei „Oui Oui“, kurioje pats buvo būgnininku.

Išradingas vaizdo klipų stilius neliko nepastebėtas ir M.Gondry sulaukė garsios Islandijos dainininkės Björk dėmesio. Jis sukūrė vaizdo klipą jos dainai „Human Behaviour“ ir jų bendradarbiavimas tapo ilgalaikiu. Iš viso prancūzas sukūrė aštuonis vaizdo klipus Björk dainoms.

Atlikėjų, kuriems klipus M.Gondry kūrė daugiau kaip vieną kartą, gretose yra: „Daft Punk“, „The White Stripes“, „The Chemical Brothers“, „The Vines“, „Steriogram“, „Radiohead“ ir dainininkas Beck.

Būtent M.Gondry tapo vienu pirmųjų kino kūrėjų, išgarsinusių vadinamąjį „bullet time“ vaizdo efektą – kuomet laikas tarsi užšaldomas. Pirmąsyk efektas buvo panaudotas draudimo kompanijos reklamoje, tuomet Björk dainos „Army of Me“ vaizdo klipe, o vėliau buvo pritaikytas populiariam filmui „Matrica“.

Kino kūrėjas taip pat kūrė TV reklamas tokiems garsiems prekiniams ženklams kaip „Gap“, „Smirnoff“, „Air France“, „Nike“, „Coca Cola“, „Adidas“ ir „Polaroid“.

O štai M.Gondry „Levi‘s“ džinsų reklama, pavadinimu „Drugstore“ buvo 2004-aisiais įrašyta į Guinesso pasaulio rekordų knygą, kaip daugiausiai apdovanojimų susišlavusi TV reklama:

M.Gondry brolis Olivier „Twistas“ Gondry taip pat yra televizijos reklamų ir muzikinių vaizdo klipų režisierius, dirbęs su kolektyvais „The Stills“, „Hot Hot Heat“, „Daft Punk“ ir „The Vines“.

Režisierius yra sukūręs vaizdo klipą Paulo McCartney dainai „Dance Tonight“, kuriame pasirodo ir pats.

M.Gondry šiuo metu gyvena Niujorke, Brukline.

Pats režisierius grojo būgnais Kanye Westo hitu tapusioje 2005-ųjų dainoje „Diamonds from Sierra Leone“.

Prancūzas yra didelis amerikiečių R&B dainininkės Mya gerbėjas.

2006-aisiais M.Gondry „Youtube“ patalpino klipą „Michel Gondry Solves a Rubik's Cube With His Feet“, kuriame garsųjį Rubiko kubo galvosūkį jis išsprendžia kojų pirštais. Iš tiesų tai buvo šiokia tokia optinė apgaulė ir galvosūkis žiūrovams.

Berlyno kino festivalyje 2006-aisiais kino kūrėjas atskleidė, kad jo filmas „Miego mokslas“ (angl. „The Science of Sleep“) buvo filmuojamas name, kuriame jis pats anksčiau gyveno.

M.Gondry apie pinigus: „Kartais kur kas geriau turėti mažiau pinigų ir daugiau laisvės.“

Apie kūrybingumą: „Būdamas apsuptas kūrybingų žmonių su polėkiu, kūrybingu tampi ir pats.“

Apie idėjas: „Kiekviena nuostabi idėja yra ant kvailumo ribos.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)