Per vizitą Kijeve šeštadienį V. Putinas bandė Ukrainai priminti galimą glaudesnių ryšių su Rusija naudą. Liko vos keturi mėnesiai iki Vilniuje vyksiančio lyderių susitikimo, kurio metu Ukraina tikisi pasirašyti susitarimus su ES.

Rusijos prezidentas sakė, kad pasaulio rinkose yra didžiulė konkurencija ir kad bendromis jėgomis Rusija ir Ukraina būtų konkurencingos ir galėtų laimėti šią sunkią kovą. V. Putinas pabrėžė, kad pirmąjį šių metų ketvirtį prekyba tarp Rusijos ir Ukrainos sumažėjo 18 proc., bet prekyba Rusijos vadovaujamoje posovietinėje Muitų sąjungoje 2-3 proc. išaugo.

Rusija seniai ragina Ukrainą prisijungti prie Muitų sąjungos ir net užsiminė, kad tuomet Kijevui būtų pasiūlyta mažesnė rusiškų dujų kaina. Kijevui pasirašius laisvos prekybos ir politinės integracijos sutartis su ES Ukraina nebegalėtų prisijungti prie Rusijos Muitų sąjungos. Vis dėlto V Putinas sakė, kad Maskva "gerbs bet kokį savo ukrainiečių partnerių, draugų ir brolių pasirinkimą".

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius nerodė jokių abejojimo dėl ES ženklų, bet bandė sumažinti įtampą. V. Janukovyčius sakė, kad Ukraina, kuri iki šiol prieštaravo Rusijos norui atnaujinti Juodosios jūros laivyno laivus, dabar leis tai padaryti.