„Pirmasis Lietuvos pirmininkavimo mėnuo parodė, kad sugebame rasti sprendimus, būtinus ir Lietuvai, ir visai Europos Sąjungai. Įsitikinome, kad esame visiškai pasirengę atlikti pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai funkcijas. Derybinių komandų darbą vertinu labai gerai. Liepos rezultatai ir galimybė rugpjūtį pasirengti tolesniam darbui – tramplinas į dar intensyvesnį rudenį “,– sakė L. Linkevičius.

Liepą Briuselyje surengtos dvi Tarybos – Ekonomikos ir finansų reikalų bei Žemės ūkio ir žuvininkystės,– kurioms pirmininkavo Lietuvos ministrai – finansų ministras Rimantas Šadžius ir žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Ekonomikos ir finansų reikalų taryba patvirtino teisės aktus dėl Latvijos prisijungimo prie euro zonos nuo 2014 m. sausio 1 d. ir priėmė atskiroms šalims skirtas rekomendacijas, užbaigdama 2013 m. Europos Semestrą. Taip pat priimta 7,3 mlrd. eurų ES 2013 m. taisomojo biudžeto dalis.

Žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje sutarta dėl Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo (EMFF). Dėl šio teisės akto rudenį planuojami trialogai – trišaliai ES Tarybos pirmininkės Lietuvos susitikimai su Europos Parlamentu (EP) bei Europos Komisija (EK).

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius ES vyriausiosios įgaliotinės užsienio ir saugumo politikai Catherine Ashton vardu Briuselyje vadovavo ES delegacijai Stabilizacijos ir asociacijos tarybos su Buvusiąja Jugoslavijos Respublika Makedonija posėdyje ir pirmininkavo ES ir Kazachstano bendradarbiavimo tarybos posėdžiui.

Lietuvos atstovai pirmininkavo 244-iems ES Tarybos darbo grupių posėdžiams. Teisingumo ir vidaus reikalų srities posėdžių surengta 43, išorinių santykių, vystomojo bendradarbiavimo ir gynybos – 26, ekonomikos ir finansų reikalų bei transporto, telekomunikacijų ir energetikos sričių – po 25.

Lietuvos nuolatinis atstovas ES Raimundas Karoblis vadovavo 4 Nuolatinių atstovų komiteto (Coreper II) posėdžiams, ambasadorius ypatingiems pavedimams Arūnas Vinčiūnas – 4 Nuolatinių atstovų komiteto (Coreper I) posėdžiams.

Vienas iš svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo rezultatų Nuolatinių atstovų komiteto (Coreper II) srityje – Tarybos sutarimas dėl ES biudžeto 2014 metams, pasiektas per labai trumpą laiką ir leisiantis pradėti derybas su EP. Sutarimas pasiektas ekspertų lygiu ir patvirtintas Nuolatinių atstovų komitete, neprireikus rengti biudžeto ministrų susitikimo.

„Pirmininkavimas prasidėjo gerokai intensyviau negu įprasta, greičiau pasiekėme ir rezultatų. Tempą padiktavo mums tenkantys uždaviniai: turime baigti derybas dėl finansavimo programų, bankų sąjungos ir vidaus rinkos. Pirmininkavimo komanda tam buvo visiškai pasirengusi, bet tikrovė pasirodė dar sudėtingesnė. Kai kuriuose srityse pirmininkavimas prasidėjo ne pagal planą ir pirmininkavimo programą, bet ir netikėtumus įveikėme“,– sakė R. Karoblis.

Reaguojant į valstybių narių prašymus, Nuolatinių atstovų komitetas (Coreper II) liepos 5 d. sutarė dėl ES atstovų susitikimo liepos 8 d. Vašingtone su JAV delegacija aptarti duomenų apsaugos klausimais. Liepos 18 d. sutarta dėl ad hoc darbo grupės sudėties ir kompetencijų diskutuoti duomenų apsaugos klausimus ir dėl informacijos koordinavimosi valstybėms narėms su JAV aptariant nacionalinės kompetencijos klausimus. Pirmąjį posėdį darbo grupė surengė liepos 22–23 d. Briuselyje. Susitikimų Vašingtone ir Briuselyje bendrapirmininkai buvo Lietuvos atstovai.

Nuolatinių atstovų komitete taip pat aptartas grupuotės „Hezbollah“ karinio sparno įtraukimas į teroristinių organizacijų sąrašą. Užsienio reikalų taryboje dėl to priėmus politinį sprendimą, teisės aktas buvo parengtas Išorinių santykių patarėjų darbo grupėje, kuriai pirmininkauja Lietuva.

Pirmininkaujanti Lietuva Nuolatinių atstovų komitete atkreipė valstybių narių dėmesį į Rusijos muitinės planus įvesti papildomas priemones TIR procedūros vykdytojams. EK narys Algirdas Šemeta išsiuntė raštą su prašymu jas atšaukti.

Komitete taip pat pritarta su EP suderėtoms Sanglaudos teisės aktų paketo dalims ir sutarta dėl makroekonominių sąlygų taikymo, skiriant sanglaudos lėšas. Pirmininkaujanti Lietuva rudenį dėl šio paketo derėsis su EP.

EK pristačius siūlymą dėl Bankų pertvarkymo mechanizmo, Komitetas pritarė specialios darbo grupės kūrimui. Ji pradėjo svarstyti siūlymą liepos 19 d.

Nuolatinių atstovų komitetas (Coreper I) pasiekė galutinį sutarimą dėl 8 teisės aktų. Tarp jų – tokios ES daugiamečio biudžeto programos kaip „Horizontas 2020“, skirtas investicijoms į mokslinius tyrimus ir inovacijas, „Kūrybiška Europa“, skatinanti kultūros ir audiovizualinių projektų įgyvendinimą, „Life“, remianti aplinkosauginius projektus, ES socialinių pokyčių ir inovacijų programa „EaSI“, „Muitinė 2020“, taip pat ypač aktuali Europos infrastruktūros tinklų priemonė „CEF“, daug prisidėsianti kuriant ES bendrąją rinką energetikos, transporto ir telekomunikacijų srityse.

Komitetas taip pat sutarė dėl itin sudėtingo Viešųjų pirkimų reformos paketo, kuriuo siekiama paskatinti konkurencingos, inovacijomis pagrįstos ekonomikos augimą, naujų darbo vietų kūrimą, taip pat racionalesnį viešųjų finansų naudojimą. Coreper I taip pat patvirtintas Lietuvos pirmininkavimo metu pasiektas galutinis sutarimas su EP dėl Prekybos narkotikų pirmtakais stebėsenos taisyklių.

Dėl Kolektyvinio autorių ir gretutinių teisių administravimo direktyvos Nuolatinių atstovų komitetas suteikė mandatą trialoguose pradėti derybas su EP.

ES Prekybos politikos komitete, pirmininkaujant Lietuvai, liepos 26 d. sutarta dėl Laisvosios prekybos sutarties su Ukraina laikino taikymo, nelaukiant jos ratifikavimo. Jei Ukraina įvykdys ES kriterijus, sutartį tikimasi pasirašyti Rytų Partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje. Artėjant Vilniaus susitikimui, EK taip pat baigė derybas dėl tokių sutarčių su Gruzija ir Armėnija.

Per pirmąjį pirmininkavimo mėnesį atstovaudami ES Tarybai Lietuvos ekspertai dalyvavo ir dėl teisės aktų derėjosi su EP ir EK atstovais 33 trialoguose. Taip pat surengta daugiau nei 130 įvairių susitikimų, skirtų pasirengti Tarybos, nuolatinių atstovų komitetų ir darbo grupių posėdžiams.