VUL Santariškių klinikų ryšių su visuomenė specialistė Gitana Letukienė nurodė, kad kraujo pritrūko dėl vasaros sezonu sumažėjusio žmonių skaičiaus ir todėl, kad reikalinga itin reta kraujo grupė - B (III) neigiama. „Tokių žmonių tikrai nebūna dažnai. Mes negalime tokios kraujo grupės kaupti ilgam laikui, nes garantija yra labai limituota. Jeigu atsiranda toks skubus pacientas su tokia kraujo grupe, skubios pagalbos ir reikia“, - sakė ji.

Pasak G. Letukienės, nors ir du atsiradę donorai išgelbėtų žmogų, kuriam šiuo metu reikia pagalbos. „Jeigu ir rytoj atsiras donoras, jis nebus išvarytas“, - kalbėjo moteris.

Pasak jos, kraujo donorai turėtų kreiptis į VUL Santariškių klinikų kraujo centrą adresu Santariškių g. 2.

DELFI primena, kad moterims per metus leidžiama duoti kraujo 4 kartus, vyrams – 5. Pertraukos tarp kraujo davimo privalo būti ne trumpesnės kaip 60 dienų. Prieš duodamas kraujo donoras turi būti pailsėjęs, pavalgęs, kad nepajustų silpnumo.

Dieną prieš duodant kraujo patariama nevalgyti labai riebaus, aštraus maisto ir būtinai gerti daugiau nei įprasta skysčių. Kiekvieną kartą duodamas kraujo žmogus užpildo donoro apklausos anketą. Kraujo donoru leidžiama tapti tik gydytojui įvertinus žmogaus sveikatos būklę.

Kraujo negalima duoti dvi savaites po karščiavimo (aukštos temperatūros), gripo ar kitos virusinės ligos simptomų išnykimo dienos. Davus kraujo venos dūrio vietoje uždedamas sterilus spaudžiamasis tvarstis, kurio negalima nuimti ar drėkinti 2 valandas. Kraujo davęs donoras turi 10–15 min. pailsėti.

Kraujo davimo dieną patariama nesportuoti, nedirbti fizinio darbo. Davus kraujo rekomenduojama daugiau nei įprasta vartoti skysčių, valgyti lengvo maisto, nevartoti alkoholio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)