Toks grįžtamasis ryšys labai trikdo gerus vaikinus ir merginas – juk sunku suprasti, kodėl jiems stengiantis viską daryti tinkamai, rezultatas yra visiška lūkesčių priešingybė. Kodėl jų geras elgesys nėra įvertinamas meile ir pagarba – juk taip viskas ir turėtų vykti, tiesa? Atnešk gėlių, pagamink skanią vakarienę, ir jie tave mylės amžinai... Ne viskas taip paprasta!

Atskleisiu jums nedidelę paslaptį. Pats buvau tas geras vaikinas. Nors ne, buvau pats GERIAUSIAS vaikinas – tas nieko nenutuokiantis jaunuolis, besielgiantis pagal visuomenės ir romantinių komedijų nustatytus kanonus. Tačiau niekas neveikė. Savo mylimosioms atidaviau viską, nors nesulaukiau jokio dėkingumo. Buvau geras vaikinas, geras vyras... ir viskas sugriuvo. Taigi, teko smarkiai nudegti, kol pats patyriau, jog toks elgesys nieko gero neatneša.

Tačiau galiausiai radau atsakymus!

Kodėl geri vaikinai (ir merginos!) finišą kerta vėliausiai?

Pirma, norėdami pamatyti ir suprasti aiškią situaciją, turite laikinai atsiriboti nuo nusivylimo ir kartėlio jausmo. Jeigu jau skaitote šį straipsnelį, turbūt patys turite ką papasakoti. Galbūt su jumis elgėsi blogai. Galbūt jus išsirinko už jus „menkesnis“ žmogus. Kodėl jūsų vaikinas pabėgo pas tą išsipusčiusią ir pasileidusią moterį? Kodėl jūsų mergina metė jus dėl to bendradarbio?

Tam yra priežasčių. Jūsų partneris (ar jo/jos lytis) nėra pakvaišęs. Pasaulis neapsivertė aukštyn kojomis. Šiuo atveju veikia paprasti poveikio principai, kurie tuos „menkesnius žmones“ paverčia reikšmingesniais už jus pačius. Todėl pats laikas panagrinėti juos atidžiau ir suprasti, kodėl geri žmonės finišo liniją kerta paskutiniai.

1. „Geriečiai“ nereikalauja iš savo partnerių

Kai kitiems darome gera, reiškia, kad mes „investuojame“ į santykius. Šios laiko, pastangų ir piniginės „investicijos“ palaipsniui kaupiasi. Dėl jų mes jaučiame, kad tas žmogus, kuriam viskas skiriama, mums rūpi ir jį mylime, atsiranda įsipareigojimo jausmas. Tai vadinama „negrįžtamų išlaidų“ principu. Geras elgesys su kitais žmonėmis, jiems daromos paslaugos galiausiai „priverčia“ juos pamilti ir vertinti.

Deja, atvirkščiai nieko neišeina. Tas, su kuriuo gerai elgiamasi, nebūtinai pamils tą, kuris jam daro gera. Tiesą sakant, jiems gali pasirodyti, jog jais manipuliuojama, gali jaustis apkrauti nepageidaujama našta, ar tiesiog būti nedėkingais. Meilė nėra nuperkama ar užsitarnaujama.

Nepaisant to, darantysis paslaugas, gerai besielgiantysis tikrai įsimylės, kai, tuo tarpu labai tikėtina, kad viso to gėrio priėmėjas jo nepamils. Tas, kuris „investuoja“ į santykius, įsimyli, „investicijas“ priimantis – ne. Jau darosi aiškiau, taip?

Taigi, šią kovą geri žmonės pralaimi. Jie daro viską – poroje yra tais, kurie laukia savo partnerio, perka dovanas, moka už pietus ir pan., todėl jų jausmai partneriui („negrįžtamos išlaidos“) yra labai dideli. Tačiau jų partneriai nieko „neinvestavo“, nieko nedavė, todėl nenuostabu, kai jie nemyli savo partnerio, nesijaučia jam įsipareigoję.

Palyginkite jų elgesį su reikliaisiais „blogais berniukais“ ar „fyfomis“, nuolat ko nors reikalaujančiais iš savo partnerio. Juos reikia „popinti“, jų laukti ir visapusiškai patenkinti. Jie verčia savo partnerius „investuoti“, „investuotojai“ prikaupia galybę negrįžtamų išlaidų, taip juos įsimyli ir jaučiasi įsipareigoję.

Istorijos moralas – nedarykite visko vieni, jūsų partneris taip pat turi prisidėti prie santykių. Juk kai jie daro kažką DĖL JŪSŲ, jie palaipsniui jus įsimyli. Tačiau jeigu jie atsisako prisidėti prie santykių, daug šansų, kad jie į jūsų meilę taip ir neatsakys.

2. „Geriečiai“ skatina netinkamą elgesį

Žmonės mokosi iš savo poelgių pasekmių. Kai už tam tikrą elgesį jie yra paskatinami, labai tikėtina, kad taip elgsis ir toliau. Priešingai tam, nubausti už atitinkamus poelgius, žmonės vengia taip elgtis ateityje. Paprasta, taip?

Taigi, geri žmonės su savo partneriais NUOLAT puikiai elgiasi, netgi kai jie to nėra verti. Kad ir kaip jie besielgtų, geriečiai ir toliau bus su jais malonūs ar jiems paslaugūs.

Geras žmogus mano, jog toks nesavanaudiškas elgesys vieną dieną bus pripažintas, privers partnerį atsisakyti savo prasto elgesio. Tačiau yra visai ne taip: geriečiai net nepastebi, ko jie MOKO savo partnerius visais atvejais rodydami palankumą.

Taigi, nuolatinis gerumas skatina partnerius tiek už gerą, tiek ir už netinkamą elgesį. Jeigu pagaminsite skanią vakarienę kai prieš tai jis išreiškė nepagarbą jums, tuomet jūs tarsi paskatinsite tokį elgesį, ir be abejonės, ji kartosis. Jeigu savo draugę vis tiek nusivesite į restoraną, kiną, teatrą ar dar kur nors tuomet, kai ji bus irzli ir kabinėsis prie visų smulkmenų, patikėkite, tokio elgesio sulauksite ateityje.

Ne tokie nuolaidūs žmonės nustato ribas – partneris yra skatinamas tik tuomet, kai yra to nusipelnęs. Kai partneriai su jais elgiasi nepagarbiai ar piktai, jie tiesiog nekreipia dėmesio. Toks elgesys moko, kokie poelgiai bus toleruojami, ir su kokiais nebus taikstomasi. Kartu tai padeda suvokti, ko tikimasi vienam iš kito.

Geriečiai, nuolat teigiamai elgdamiesi su žmonėmis, skatina jų nederamą elgesį ir tarsi užsitikrina, kad taip su jais bus elgiamasi ir ateityje. Jeigu nors kartais atsirinktų (arba dažnai susilaikytų), kokį elgesį reikia skatini, o kokio ne, sulauktų kur kas pozityvesnio atsako bei pagarbos iš aplinkinių.

3. „Geriečiai“ yra pernelyg pasiekiami

Kiekvieno galvoje veikia tam tikri procesai, padedantys priimti sprendimus. Vienas iš jų – retumo taisyklė. Paprastai, daiktas laikomas vertybe tuomet, kai yra retas, kai norint jį gauti reikia įdėti daug pastangų. Lengvai gaunami daiktai nėra ypatingi ir yra laikomi pigiais, beverčiais. Nors ši taisyklė tinka ne visiems atvejams, vis dėlto daugelio mintyse ji egzistuoja kaip neginčijama prielaida. Taisyklė gali būti taikoma viskam. Netgi žmonėms.

Vėl nenuskilo geriečiams – jie nėra reti, sunkiai pasiekiami subjektai, bet nuolat pasirengę jums padėti, įtikti ir pamaloninti, mesti visus darbus ir skubėti pildyti visus savo partnerio norus. Jie skiria partneriams laiko, beprotiškai įsimyli, su viskuo sutinka, stengiasi įtikti ir būti nuolaidžiais kiek tik įmanoma.

Žinoma, jie tikisi, kad taip elgdamiesi sulauks dėkingumo ir pagarbos, tikisi, kad meilė taps paprastesne tik tuomet, kai savo partneriui bus lengvai prieinami ar pašalins visus vingius ir akmenis iš jų santykių kelio. Vietoje to, į juos žiūrima kaip į savaime suprantamus, ir, galiausiai, nepastebimus objektus. Kitaip tariant, geriečiai – visiška retenybės ar nepasiekiamumo priešingybė, todėl elgesys „esu tavo paslaugoms“ paverčia juos beverčiais.

Priešingai, „blogi berniukai“ ar „fyfos“ geba būti nepasiekiami, o toks nepasiekiamumas verčia juos laikyti vertingais. Sugriauti planai, negalėjimas būti kada partneriui užsinorėjus formuoja pasitikinčio savimi ir svarbaus žmogaus portretą. Turėdami mesti visus darbus vien dėl ištaikytos minutėlės pabūti kartu vers vertinti kitiems „skirtą“ laiką – taip atrodo retumo iliuzija.

Geriečiai turėtų išnaudoti šią informaciją – kartais tapdami nepasiekiamais, būtų vertinami kur kas labiau nei tais atvejais, kai meta viską vos savo partneriui pirštu pamojus.

Išvados

Prisiminkite – jūsų „eks“ (ar visa lytis) nėra išprotėję, tačiau dėl psichologinių procesų jie priima įvairią informaciją skirtingai, dažniausiai priešingai, nei tikėtųsi gerietis. Dėl šių skirtingų minčių susikirtimo, nugalėtojai atrodo kaip pralaimėjusieji, ir atvirkščiai.

Negi tai reiškia, kad meilę rasite tik būdami pašlemėku ar „fyfa“? Tikrai ne. Tačiau turite iš jų pasimokyti – savo laiką, gerumą ir dėmesį turite parinkti ir nešvaistyti, t.y. nebūkite pernelyg prieinami, be galo malonūs ar nuolat besistengiantys įtikti. Norėdami sukurti abipusės meilės, pagarbos ir dėkingumo kupinus santykius, turite ne tik žinoti žaidimo taisykles, bet ir pagal jas žaisti.

Taigi, „investavimas“ į santykius turi būti abipusis, todėl pastebėję pusiausvyros sutrikimą, nedelsdami spręskite šią problemą. Skatinkite savo partnerį tik tuomet, kai jis ar ji to nusipelno. Prisiminkite, kad jūsų gyvenimas neturi suktis aplink partnerio gyvenimą, todėl ir aprūpinimas (tiek emocinėmis, tiek fizinėmis gėrybėmis) turėtų būti abipusis. Taip vienas kito akyse atrodysite vertingais, patraukliais ir savigarbos turinčiais asmenimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (501)