Septintąjį festivalį „Satta Outside“ planuojama rengti nebe Šventojoje, o Būtingės kaime, šalia draustinio. Paprastai į renginį susirenka daugiau nei 5000 žmonių.

„Pernai metais festivalis vyko Šventojoje ir tie decibelai tiesiog varo iš proto. Čia iki mūsų du kilometrai – atstumas nemažas, – bet garsas nesvietiškas“, – skundėsi Būtingės gyventoja.

Šį kartą saugomoje teritorijoje pradėtas platinti ir tvirtinti per draustinį besidriekiantis dviračių takas. Keliose vietose pripilta statybinės skaldos, pažeista augmenija, nors leidimo darbams nei savivaldybė, nei Aplinkos apsaugos departamentas organizatoriams nedavė. Festivalio rengėjai, aplinkosaugininkų teigimu, kelią tvarkė vietos gyventojo prašymu, o tai daryti leido seniūnas.

„Mūsų nuomone, tokiems darbams turėtų būti rengiamas supaprastintas projektas. Kadangi tai yra draustinio teritorija, turi būti derinama bendra tvarka su mūsų institucija. Šiuo atveju seniūnijos leidimas yra nelabai teisėtas“, – kalbėjo Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys.

Tačiau didelės bėdos aplinkosaugininkai čia nemato. Už gamtai padarytą žalą pažeidėjai sumokės baudą. Festivalio organizatoriai, neradę laiko susitikti ir „Panoramos“ žurnalistams paaiškinti situacijos, tepasakė, kad visus reikalingus leidimus iki festivalio turės. Gyventojai abejoja organizatorių pažadais per kopas nutiesti takus, taip pat tuo, ar pavyks suvaldyti tūkstantinę minią, kad žmonės neištryptų šalia esančio draustinio.

„Savivaldybė, visos institucijos nusisuko nuo šios problemos. Niekas nėra pasakęs, kad šio negali būti. Tas renginys yra ne toje vietoje“, – piktinosi Būtingės gyventoja Larisa Šimkienė.

„Net jeigu tai ir nebūtų draustinis, nėra išspręsti tokie klausimai kaip privažiavimas, komunikacijos, apšvietimo. Taigi yra daug priežasčių, dėl ko nebūtų galima toje vietoje rengti renginio“, – sakė Palangos mero patarėja Jurga Vanagė.

Tačiau Palangos savivaldybė sako negalinti nei duoti, nei neduoti leidimo renginiui – jis vyks privačioje teritorijoje. O už žalą gamtai, jei tokia bus, gresia baudos.